LEIF DE LEEUW BAND - LEELAH

Album Review

Album: 
LEIF DE LEEUW BAND - LEELAH
Artist: 
Leif de Leeuw Band
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
bluesrock, rock,
Date: 
24/01/2016
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
Leif de Leeuw Band - Leelah
 
 
 
 
“Wat goed is komt snel en is overweldigend”. Deze uitspraak is als geen ander van toepassing op gitarist Leif de Leeuw en zijn Leif de Leeuw Band. Nog niet zo heel lang geleden stond Leif te boek als jong en veelbelovend en won hij tot twee keer toe de Sena Young Talent Guitar Award (2009 en 2013). Inmiddels behoren de gitarist en zijn band tot de top van de Nederlandse blues scène. De winst, eind 2014, van de prestigieuze Dutch Blues Challenge, bevestigde de status van de Leif de Leeuw Band. Niet alleen in Nederland, maar ook het buitenland blijkt geïnteresseerd in het nieuwe geluid van deze band. Doordat ze de Dutch Blues Challenge wonnen in 2014 mochten ze verleden jaar naar Memphis, Tennessee om Nederland te vertegenwoordigen op de International Blues Challenge en naar de European Blues Challenge in Brussel. Ze vielen niet in de prijzen maar kregen van het publiek toch heel veel appreciatie en erkenning. Op 9 november 2015 werd Leif de Leeuw Band door het publiek uitgeroepen als beste band op de Europese Blues Award. Deze jonge Nederlandse band bestaat buiten gitarist Leif de Leeuw nog uit zangeres/gitariste Britt Jansen, bassist Eibe Gerhartl en drummer Tim Koning. In 2014 verscheen het eerste visite kaartje van de band, namelijk een debuut EP met vijf songs, die het publiek dadelijk liet kennismaken met het talent en de muziek van het jonge viertal. Nu is er de opvolger 'LeeLah' en dat is een album geworden met elf songs, waarvan er tien door de band zelf geschreven zijn. Het album werd opgenomen in de Telstar Studios door Eric Nelissen. Robin Freeman, bekend van zijn werk met Herman Brood en Billy Preston, is de producer van 'Leelah'. De Leif de Leeuw Band kreeg op 'Just Fine' hulp van ex Toto gitarist Tony Spinner en op 'Leelah I' van gitarist Sonny Hunt. Zangeres Britt Jansen werd erg geraakt en tevens geïnspireerd door het leven en het zelf verkozen levenseinde van de jonge Amerikaanse transgender Leelah Joshua Alcorn. Het levensverhaal van deze tiener die op 28 december 2014 op zeventien jarige leeftijd zelf uit het leven stapte heeft frontvrouw Britt Jansen erg aangegrepen. Het verhaal van deze transgender was de grote inspiratiebron bij het schrijven van de teksten van het nieuwe album 'Leelah'.
 
De Leif de Leeuw Band speelt een speciale soort blues waarin zoveel invloeden zitten dat er moeilijk een stijl op te plakken valt. We horen blues, bluesrock, Mississippi Delta blues, fusion, roots, funk en soul. De vier leden hebben elk een compleet andere muzikale achtergrond van rock, over blues, jazz en zelfs klassiek. Dat is hoogstwaarschijnlijk ook de reden waarom de muziek van de Leif de Leeuw Band zo apart is en zo rijk aan klanken en stijlen. Leif zelf zal altijd een bepalende rol spelen in de nummers door zijn grandioos gitaarwerk, maar ook zangeres Britt Jansen heeft een heel grote inbreng door haar stem en de ingrijpende teksten die ze schrijft. De ritme sectie met bassist Eibe Gerthartl en drummer Tim Koning zijn in het soort muziek dat de Leif de Leeuw Band maakt heel belangrijk en zoveel meer dan alleen maar de ritme sectie. Zelf had ik het geluk om verleden jaar de Leif de Leeuw Band live aan het werk in het CC Palethe te Overpelt en daar maakte ik al kennis met verschillende songs van het nieuwe album 'Leelah'. De opener 'Never Giving In' is een strakke rock song met een strijdvaardige klinkende Britt Jansen. In het instrumentale gedeelte gaat de band de symfonische rock tour op. Het meest commerciële geluid op deze cd is misschien wel 'Real This Time'. Het werd dan ook gekozen als promo single en op bepaalde radio stations zal deze 'Real This Time' zeker air play krijgen. De beklijvende zang van Britt en het prachtige vingerwerk van Leif op de gitaar in de akoestische ballade 'Right Back Home' zal niemand onberoerd laten. Eibe Gerhartl zorgt met zijn zes snaren bas voor de funky sound in 'Just Fine'. In dit nummer neemt ex Toto gitarist Tony Spinner het vocale gedeelte voor zijn rekening. Natuurlijk is hij ook van de partij op de gitaar. Het mooie samenspel tussen zijn gitaar en deze van Leif bezorgt het nummer een mooie meerwaarde.
 
'Wandering Man' is een ietwat mysterieus nummer dat met veel gevoel door Britt gezongen wordt. Het gaat over de liefde en iemand vol overgave beminnen in 'Room Where Candles Burn'. De vele sfeer en ritme wisselingen maken het nummer heel interessant. De solo van Leif is er eentje om in te kaderen. Het enige nummer waarvan de tekst niet van Britt Jansen komt of waar de frontvrouw niet aan meegewerkt heeft is 'My Color Blue'. De tekst van deze song werd geschreven door Robert Blok. In een niet zo ver verleden speelden Rob en Leif nog samen als straatmuzikant. Hoewel Brit de woorden niet geschreven heeft, voelt ze het nummer heel goed aan, want ze legt heel haar ziel in 'My Color Blue'. Eerst neemt Eibe ons mee met de mooie klanken van zijn basgitaar en vervolgens trekt Leif alle registers open met een splijtende solo die je raakt. Het album sluit af met een drieluik 'Leelah'. De pakkende en indringende tekst over de eenzaamheid en het naderende einde van Leelah Joshua Alcorn overheerst het instrumentale in dit drieluik. 'Leelah I, Walking Southbound' is een akoestisch nummer waaraan gitarist Sonny Hunt zijn medewerking verleent. De eenzaamheid en troosteloosheid wordt zowel vocaal, als instrumentaal op wonderbare wijze weer gegeven in 'Leelah II, The Cruelty Of Loneliness'. Een nummer dat heel mooi opgebouwd is en verschillende wendingen kent is 'Leelah III, Fix Society Please'. Het nummer heeft een palet aan klanken en doet me soms denken aan 'See Me, Feel Me' van Roger Daltrey and The Who. Het zou me niet verwonderen moest dat nummer als inspiratiebron gediend hebben voor deze mooie afsluiter van het album 'Leelah'. Leif de Leeuw band levert met ‘Leelah’ een apart, maar sterk album af. Het is zeker een cd die je meerdere malen moet beluisteren om er echt van te genieten. Op 24 januari is er de cd voorstelling van 'Leelah' in De Boerderij in Zoetermeer. Op 30 januari kan je de band gaan beluisteren op Nispen Blues te Nispen, op 27 februari in Het Oude Pothuys in Utrecht, op 16 april in Heyhoef Backstage te Tilburg en op 4 juni op het Blues Open Festival in Geldrop.
 
Walter Vanheuckelom
 
Tracks:
 01. Never Giving In
 02. Real This Time
 03. Right Back Home
 04. Just Fine (ft. Tony Spinner)
 05. Wandering Man
 06. This Room Where Candles Burn
 07. My Color Blue
 08. Trailer Driver
 09. Leelah I (walking southbound ft. Sonny Hunt
 10. Leelah II (the cruelty of loneliness)
 11. Leelah III (fix society please)