LEE PALMER – BRIDGE

Album Review

Album: 
LEE PALMER – BRIDGE
Artist: 
Lee Palmer
Record Label: 
On The Fly Music
Style: 
Blues, Country, Americana
Date: 
24/02/2017
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
LEE PALMER – BRIDGE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lee Palmer is een Canadese gitarist en songwriter. Hij werd geboren in 1953 en woont in Toronto. Hoewel hij al heel lang met muziek bezig is verscheen zijn eerste album 'One Take : Live At Canterburry' pas in 2013. De muziek van Lee Palmer is een mix van blues, country, jazz, folk en Americana. Met 'Bridge' dat op 24 februari 2017 verscheen is Lee aan zijn vierde album in vier jaar toe. 'Bridge' werd opgenomen in de beroemde Metalworks Studio in Toronto, Ontario met Lee Palmer en Elmer Ferrer als producers. Normaal was de release van 'Bridge' voorzien in 2016 maar een viervoudige bypass operatie besliste daar anders over. Op het album vinden we een eerbetoon aan JJ Cale met 'Tulsa Sound' en 'That's No Way To Go' gaat over de strijd van Glen Campbell tegen Alzheimer. Het album bevat tien songs die allen door Lee Palmer geschreven werden. Buiten zijn band, The One Take Players spelen veel gastmuzikanten mee op dit vierde album van Lee Palmer.
 
 
 
 
 
Het album opent met 'That's No Way To Go', een ingetogen nummer over de strijd van Glen Campbell tegen de vreselijke ziekte Alzheimer. Dit pakkende rustige nummer krijgt een mooie meerwaarde door de enorm sterke backing zangeressen Lori An Smith en Patricia Shirley. Het nummer zet ook de klasse van Lee Palmer als tekstschrijver in de verf. Dat Lee Palmer een grote fan is van JJ Cale horen we in 'Tulsa Sound'. Dit opwindend nummer is een uitstekend eerbetoon aan de Amerikaanse singer songwriter uit Oklahoma. Kevin Briet is onweerstaanbaar met vet slide werk en ook Mark Lalama drukt met uitstekend toetsenwerk zijn stempel op het nummer. Als we goed naar de tekst luisteren, horen we verschillende songs van JJ Cale, zoals 'After Midnight', 'Cocaïne' en 'Call Me The Breeze' passeren. Ook de twee backing zangeressen doen meer dan hun duit in het zakje met hun enorm sterke, volle en verleidelijke stemmen. Lee Palmer en The One Take Players worden heel intiem tijdens de ballade 'Back To Lonely', waarin de zachte soulvolle stem van Palmer volledig tot zijn recht komt. Het wordt wat ruiger met 'Our Love Bears Repeating', waarin de ritme sectie met Al Cross op drums en Alec Fraser op bas voor de heerlijke groove zorgen. Gitarist Kevin Briet en toetsenist Mark Lalama kleuren het nummer met uitstekend solowerk op de snaren en de toetsen. De stemmen van Lee Palmer en Mary McKay passen heel goed bij elkaar in het zeemzoete duet ''Did It Feel Like This'.
 
 
 
 
 
Lee Palmer brengt op 'Bridge' ook hulde aan zijn dorp en zijn vader. 'My Town' is een vloeiend countryrock nummer met hemelse mandoline klanken. Lee Palmer's vader stierf veel te vroeg en in het trieste 'My Old Man' horen we dat Lee hem nog steeds mist. Hij zingt niet alleen over de goede kanten van zijn vader, ook de minder fraaie kanten zoals de gokverslaving van zijn vader komen aan bod tijdens 'My Old Man'. In deze twee laatste nummers leveren de backing zangeressen Lori An Smith en Patricia Shirley weer een erg sterke bijdrage. De blazers met trompettist Dave Dunlop en saxofonist Turner King eisen de hoofdrol op in 'Well, Well, Well, Well', een nummer waarin Lee Palmer een knappe energieke coctail maakt van blues, funk, soul en jazz. 'Chock Full Of Trouble' is een zwoele, soulvolle ballade, waarin de stemmen van Lee en zijn twee zangeressen de zwoele sfeer nog wat versterken. Mark Lalama weet met prachtig toetsenwerk op het Hammond te bekoren en Turner King blaast zich de longen uit het lijf tijdens een vette solo op zijn tenor saxofoon. Afsluiten doet de Canadees met het mooie 'So Long As You've Been Loved'. In deze folksong horen we duidelijk Keltische invloeden en instrumentaal is het nummer om van te smullen. De accordeon van Mark Lalama, de mandoline van Kevin Briet en de viool van Aaron Solomon weten de sound van 'So Long As You've Been Loved' subliem in te kleuren. Zanger Lee Palmer weet het nummer weer op erg mooie wijze te brengen. 'Bridge' van Lee Palmer is een aangenaam album om naar te luisteren vanuit je luie zetel. De nummers zijn nogal braaf en het album had bij momenten wel iets pittiger mogen zijn. (7/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
Tracks:
01. That’s No Way To Go
02. Tulsa Sound
03. Back To Lonely
04. Our Love Bears Repeating
05. Did It Feel Like This
06. My Town
07. My Old Man
08. Well, Well, Well, Well
09. Chock Full Of Trouble
10. So Long As You’ve Been Loved
 
 
 
Line-up:
Lee Palmer – zang
Al Cross – drums
Alec Fraser – akoestische en elektrische bas
Mark Lalama – Hammond orgel, piano en accordeon
Kevin Breit – gitaar, mandoline en dobro
 
Guest performers:
Elmer Ferrer, Kiki Ferrer, Aaron Solomon, Turner King, Dave Dunlop, Mary McKay, Lori-An Smith en
Patricia Shirley