LEE O'NELL BLUES GANG - THIS IS US

Album Review

Album: 
LEE O'NELL BLUES GANG - THIS IS US
Artist: 
Lee O'Nell Blues Gang
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Bluesrock, Texas Bluesrock
Date: 
15/09/2022
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
LEE O'NELL BLUES GANG - THIS IS US
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lee O'Nell Blues Gang is een project van gitarist Lionel Wernert en zangeres Gipsy Bacuet. Ze vormen niet alleen op het podium een koppel, maar ook in het dagelijkse leven. Lionel Wernert en de Franse bluesgitarist Fred Chapellier kennen elkaar al van toen ze kind waren. Fred was amper zeven jaar toen hij de vierjarige Lionel onder zijn vleugels nam en hem beschouwde als zijn kleine broer. Ze groeiden samen op, luisterden naar dezelfde platen (Deep Purple, Led Zeppelin, Rainbow, Thin Lizzy, Peter Green, Albert King en Eric Clapton), speelden samen gitaar, maar verloren elkaar op latere leeftijd helaas veel te lang uit het oog, omdat hun leven het zo besliste. Zangeres Gipsy Bacuet studeerde klassieke piano aan het Troyes Conservatorium. Ze stopte vrij vroeg met die studies maar keerde later terug om er jazz te volgen onder leiding van Ludovic de Pressac. Gipsy heeft een warme en krachtige, soulvolle stem. Ze kent haar stem en weet hoe ze die moet gebruiken. Soms klinkt ze heel zacht, dan weer sensueel, soms fragiel en delicaat, maar ze kan ook krachtig uithalen. In 2012 besloten Gipsy en Lionel om samen te werken als duo. Ze kozen voor een blues repertoire waarin ze ode brachten aan Gary Moore, BB. King, Fred Chapellier, Joe Bonamassa, Beth Hart, Etta James.... In februari 2019 nodigde Fred Chapellier, Lionel en Gipsy uit om samen het podium te delen. Het is op dat moment dat er in de creatieve geest van Lionel het plan ontstond om een blues band op te richten. In mei 2019 werd de Lee O'Nell Blues Gang opgericht. Met bassist Philippe Dandrimont, drummer Jonathan Thillot en toetsenist Francois Barisaux bracht Lionel de beste muzikanten uit zijn regio samen. Tijdens de zomer van 2019 begon Lionel met het schrijven van de muziek voor de tien nummers die op hun debuutalbum zouden komen. Gipsy schreef samen met Neal Black de teksten voor die nummers. Na een duizelingwekkende, rijke en productieve studioweek, omringt en begeleid door de drie special guests Fred Chapellier, Neal Black en Leadfoot Rivet, werd het debuutalbum 'Shades Of Love' van Lee O'Nell Blues Gang op achttien september 2020 geboren. Nu twee jaar later is de opvolger 'This Is Us' klaar. Er staan veertien originele, door Gipsy Bacquet en Lionel Wernert geschreven songs op het album. Bij zes nummers kregen ze hulp van Walden Black en bij zes andere van Leadfoot Rivet.
 
 
 
 
 
 
De bluesrocker 'Come With Me' is een energieke opener, waarin Gipsy Bacuet meteen weet te bekoren met haar prachtige en sensuele stem. Drummer Pierre Alain Delaunoy en bassist Philippe Dandrimont zorgen voor een stevige groove en toetsenist Francois Barisaux is het gehele nummer uitstekend en uitdrukkelijk aanwezig. Lionel Wernert drukt zijn stempel op het nummer met een fantastische snarensolo op zijn sixstring. Sterke opener. Er wordt wat gas terug genomen met het prachtige 'As If It Was Enough', dat andermaal met veel passie en emotie word gezongen door Gipsy Bacuet. Haar man Lionel Wernert strooit het gehele nummer gretig rond met pittige gitaar riffs en zijn gevoelvolle, brandende solo is een lust voor het oor. Lionel blijft schitteren op de gitaar in de uitstekende bluesrocker 'Be A Man'. Het heeft een sterk en catchy refrein. Toetsenist Francois draagt de melodie van 'Be A Man' met zijn orgelklanken. Gipsy vertelt in 'Don't Hate Me Because I'm Happy' haar verhaal meer dan dat ze het zingt. Het is een midtempo bluesrocker met een funky tintje. Met strak en dwingend slagwerk bepaalt drummer Pierre Alain Delaunoy het ritme van het nummer. Gitarist Lionel Wernert en toetsenist Francois Barisaux kleuren met hun instrumentale virtuositeit het nummer. 
 
 
 
 
 
 
Met het swingende 'Boogie Woogie Broke Down Love' neemt Lee O' Nell Blues Gang ons mee naar de muziek van de jaren vijftig van vorige eeuw. Philippe Dandrimon schittert met een mooie lopende baslijn. Met snel en pittig toetsenwerk op de piano en gevoelvol snarenwerk op de gitaar zijn Francois Barisaux en Lionel Wernert andermaal de instrumentale smaakmakers. Dat Gipsy met haar prachtige stem veel verschillende stijlen aankan horen we in deze 'Boogie Woogie Broke Down Love'. Ze klinkt hier heel fris en levendig. In de emotionele en ontroerende ballade 'When You Were A Child', een nummer over de nostalgie van de verloren jeugd, zal Gipsy zeker veel luisteraars weten te raken met haar gevoelvol en emotioneel stemgeluid. Het is een prachtige ballade met een jazzy vibe, waarin toetsenist Francois Barisaux de melodie draagt met zijn orgelklanken. Net als Gipsy luisteraars zal weten te raken met haar stem, zal Lionel dat ongetwijfeld ook doen met zijn fijn en gevoelvol gitaarwerk. Alle registers worden opengetrokken in de verschroeiende rocker 'Kiss Me Again', met een passionele Gipsy die zich weer helemaal in het nummer weet in te leven. De beukende baslijn van Philippe Dandrimont en het energiek slagwerk van Pierre Alain Delaunoy zorgen voor de stevige rock groove. 'Let The Good Times Roll' is een piano gedreven nummer en het heeft een vintage musical sound. Het is een duet tussen Gipsy en Leadfoot Rivet. Topgitarist Fred Chapelier neemt de eerste gevoelvolle gitaarsolo voor zijn rekening, waarna ook Lionel het voorbeeld van Fred volgt. 
 
 
 
 
 
 
Het wordt terug steviger met de midtempo rocker 'Remember'. 'The Man In The Corner' heeft een meeslepend, rumba getint ritme. Wernert pakt andermaal uit met een uitstekende gitaar solo. 'Of Course' is een ingetogen ballade, die met veel gevoel en emotie gezongen word door Gipsy. Met 'On The Road' krijgen we een rechttoe, rechtaan Texas bluesrocker. Lee O'Nell Blues Gang steekt nog een tandje bij voor de pompende en stuwende Texas boogierocker 'You Don't Know Who I Am'. De vibe van ZZ Top in hun grote dagen zweeft over het nummer. Wernert strooit weer gretig rond met knappe gitaar riffs en zijn snarensolo is weer van uitstekende makelij. Toetsenist Francois Barisaux schittert met een grootse solo. De afsluitende ingetogen ballade 'Just Need A Prayer' zorgt voor het kippenvelmoment op het album. Het is een piano gedreven ballade waarin Gipsy's stem en Lionel's gitaarklanken even gevoelvol zijn en elkaar perfect aanvullen. 'This Is Us' van Lee O'Nell Blues Gang is een uitstekende opvolger voor het debuutalbum 'Shades Of Love'. Frontman Lionel Wernert is een fantastische gitarist en zijn vrouw Gipsy Bacuet bezit een hemelse stem. Voeg daarbij nog veertien sterke songs en een uitstekende band en dan weet je meteen dat Lee O'Nell Blues Gang goed gaan scoren met hun tweede album 'This Is Us'. (8/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. Come What May
02. As If It Was Enough
03. Be A Man
04. Don't Hate Me Because I'm Happy
05. Boogie Woogie Broke Down Love
06. When You Were A Child
07. Kiss Me Again
08. Let The Good Times Roll
09. Remember
10. The Man In The Corner
11. Of Course
12. On The Road
13. You Don't Know Who I Am
14. Just Need A Prayer
 
 
Gipsy Bacuet: Zang en backing vocals
Lionel Wernert: Alle gitaren
Philippe Dandrimont: Bas
Francois Barisaux: Toetsen
Pierre Alain Delaunoy: Drums
 
Fred Chapelier: eerste solo op 8
Leadfoot Rivet: Zang op 8