LEE O'NELL BLUES GANG - SHADES OF LOVE

Album Review

Album: 
LEE O'NELL BLUES GANG - SHADES OF LOVE
Artist: 
Lee O'Nell Blues Gang
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Bluesrock, Rock
Date: 
18/09/2020
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
LEE O'NELL BLUES GANG - SHADES OF LOVE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lee O'Nell Blues Gang is een project van gitarist Lionel Wernert en zangeres Gipsy Bacuet. Ze vormen niet alleen op het podium een koppel, maar ook in het dagelijkse leven. Lionel Wernert en de Franse bluesgitarist Fred Chapellier kennen elkaar al van toen ze kind waren. Fred was amper zeven jaar toen hij de vierjarige Lionel onder zijn vleugels nam en hem beschouwde als zijn kleine broer. Ze groeiden samen op, luisterden naar dezelfde platen (Deep Purple, Led Zeppelin, Rainbow, Thin Lizzy, Peter Green, Albert King en Eric Clapton), speelden samen gitaar, maar verloren elkaar op latere leeftijd helaas veel te lang uit het oog, omdat hun leven het zo besliste. Zangeres Gipsy Bacuet studeerde klassieke piano aan het Troyes Conservatorium. Ze stopte vrij vroeg met die studies maar keerde later terug om er jazz te volgen onder leiding van Ludovic de Pressac. Gipsy heeft een warme en krachtige, soulvolle stem. Ze kent haar stem en weet hoe ze die moet gebruiken. Soms klinkt ze heel zacht, dan weer sensueel, soms fragiel en delicaat, maar ze kan ook krachtig uithalen. In 2012 besloten Gipsy en Lionel om samen te werken als duo. Ze kozen voor een blues repertoire waarin ze ode brachten aan Gary Moore, BB. King, Fred Chapellier, Joe Bonamassa, Beth Hart, Etta James.... In februari 2019 nodigde Fred Chapellier, Lionel en Gipsy uit om samen het podium te delen. Het is op dat moment dat er in de creatieve geest van Lionel het plan ontstond om een blues band op te richten. In mei 2019 werd de Lee O'Nell Blues Gang opgericht. Met bassist Philippe Dandrimont, drummer Jonathan Thillot en toetsenist Francois Barisaux bracht Lionel de beste muzikanten uit zijn regio samen. Tijdens de zomer van 2019 begon Lionel met het schrijven van de muziek voor de tien nummers die op hun debuutalbum zouden komen. Gipsy schreef samen met Neal Black de teksten voor die nummers. Na een duizelingwekkende, rijke en productieve studioweek, omringt en begeleid door de drie special guests Fred Chapellier, Neal Black en Leadfoot Rivet, werd het debuutalbum 'Shades Of Love' van Lee O'Nell Blues Gang geboren.
 
 
 
 
 
 
 
Het album opent met 'Can You Tell Me', een vloeiende bluesrocker met een hoog vintage gehalte. Met deze aantrekkelijke en radiovriendelijke song kan Lee O'Nell Blues Gang een zeer breed publiek bereiken. Gipsy Bacuet bezit een volle en krachtige stem en ze zingt 'Can You Tell Me' met heel veel overtuiging. De Wah Wah gestuurde snarensolo van gitarist Lionel Wernert is van uitstekende makelij en ook met zijn pittige en vlijmscherpe riffs weet de Franse gitarist te bekoren. De stevige ritmesectie, met drummer Jonathan Thillot en bassist Philippe Dandrimont, zorgen voor een uitstekende rock groove en toetsenist Francois Barisaux speelt zich meteen in de kijker. Het vijftal blijft verder rocken tijdens 'Lovely Masquerade', waarin het bovendien nog hulp krijgt van gitarist/producer Fred Chapellier. Gypsy zingt deze melodieuze rocker met sensuele stem en met twee gitaristen als Lionel Wernert en Fred Chapellier is vuurwerk op de snaren verzekerd. Om beurt halen ze erg knap uit op hun sixstring. Ook toetsenist Francois Barisaux mag zich op zijn keyboards weer in de spotlights spelen met heerlijk solowerk. Dat Werner en Gipsy weten hoe ze een goede song moeten schrijven horen we nogmaals in de titeltrack ' Different Shades Of Love'. Het zou een goede soundtrack zijn voor de volgende James Bond film. Pianist Francois Barisaux kleurt de sound met zijn heerlijk pianospel en gitarist Lionel Wernert haalt weer verschroeiend uit met Wah Wah gestuurd gitaarwerk.
 
 
 
 
 
 
Gypsy's stem klinkt heel fragiel en breekbaar in de prachtige ballade 'Stay'. Francois Barisaux draagt de melodie met zijn warme Hammond klanken, terwijl Lionel Wernert op een uitstekende wijze zijn wondermooie en melodieuze gitaar riffjes in de melodie weeft. Zijn erg gevoelvolle snarensolo is het perfecte verlengstuk voor de prachtige stem van Gypsy. Het stevige 'Switch Of The Moon' heeft een stompend ritme en de sound wordt voor een groot deel bepaald door de sterke steeds weerkerende riff. Ook hier spelen Lionel Wernert en zijn gitaar weer een hoofdrol. Heel het nummer strooit hij kwistig rond met vlijmscherpe gitaar riffs en met zijn snarensolo raakt Lionel je tot in de kleinste vezel van je lichaam. Tijdens 'Switch Of The Moon' horen we heel wat invloeden van de grote Britse bands uit de jaren zeventig en dat is ook het geval in de rocker 'Paradise Highway'. Het strakke slagwerk van Jonathan Thillot en de beukende baslijn van Philippe Dandrimont vormen weer de perfecte basis voor het fantastische gitaarwerk van Lionel en de geweldige rock stem van Gypsy. 'Alone' is een vrolijke, toetsen gedreven, vintage bluesshuffle. In het instrumentale gedeelte kunnen we met volle teugen genieten van het uitstekende snarenwerk van gitaarvirtuozen Lionel Wernert en Fred Chapellier. De tweede ballade op het album is 'Never Again'. Gypsy zingt deze bijna vijf minuten durende ballade met veel emotie en pijn in haar stem. Lionel en Fred schitteren in deze ballade opnieuw met melodieus en gevoelvol gitaarwerk.
 
 
 
 
 
 
Scheurend snarenwerk is ook weer overvloedig aanwezig in de verschroeiende rocker 'Kingsize Jealousy'. Voor mij is dit het beste nummer op het album. Ook in deze verschroeiende en opdwepende heavy rocker weet Gypsy Bacuet haar mannetje te staan. Haar stem klinkt hier iets rauwer, net alsof deze rockgodin nooit iets anders gedaan heeft. De enige cover op het album is de klassieker 'Walking By Myself' van Jimmy Rogers. Naast Gypsy verzorgen ook Fred Chapellier, Neal Black en Leadfoot Rivet het vocale gedeelte. Neal Black is onweerstaanbaar op de slide gitaar en ook Wernert en Chapellier zorgen weer voor vuurwerk op de sixstring. 'Shades Of Love' sluit af met 'Love Is You', het langste nummer op het album. Het begin van dit trager nummer is heel jazzy. Met alleen de piano als begeleiding creëert Gypsy hier een Billie Holliday sfeer. Naarmate het nummer vordert krijgt de jazzy sfeer van 'Love Is You' een heel andere wending. De tweede helft van het lied is instrumentaal en daarop heeft Lionel Wernert gewacht om op een magistrale wijze uit te pakken op zijn sixstring. Zijn gevarieerde snarensolo is één lang, uitgerekt orgasme voor het oor. Een mooiere manier om je debuutalbum af te sluiten bestaat niet. Het debuutalbum 'Shades Of Love' van Lee O' Nell Blues Gang is een meer dan uitstekend album. Een aanrader voor elke rock en bluesrock fan. Ik neem aan dat Lee O' Nell Blues Gang voor velen nog een onbekende naam is. Neem daarom even de tijd en zoek hun muziek even op YouTube. Ik garandeer je dat je niet teleurgesteld wordt. (8,5/10)
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 1. Can You Tell Me - 3:35
 2. Lovely Masquerade - 5:18
 3. Different Shades Of Love - 4:35
 4. Stay - 3:35
 5. Switch Off The Moon - 3:49
 6. Paradise Highway - 4:43
 7. Alone - 3:16
 8. Never Again - 4:54
 9. Kingsize Jealousy - 3:39
10. Walking By Myself - 5:25
11. Love Is You - 6:18
 
Gipsy Bacuet : Zang
Lionel Wernert : Alle gitaren
Jonathan Thillot : Drums
Philippe Dandrimont : Bas
Francois Barisaux : Toetsen
Special guests
Fred Chapellier : Tweede lead gitaar op #2,7,8 en 10, Zang op #10
Neal Black : Slide gitaar en zang op #10
Leadfoot Rivet : Zang op #10