LEAN - PANGEA

Album Review

Album: 
LEAN - PANGEA
Artist: 
Leán
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Instrumentale klassieke wereldmuziek
Date: 
12/09/2016
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
LEAN - PANGEA
 
 
 
 
Leán is het trio van Silke Clarysse, Otto Kint en Gielis Cautaers. In 2014 ontmoetten ze elkaar in het Brusselse en besloten om samen hun passie voor wereldmuziek naar buiten te brengen. Op het programma staan klassieke gitaarwerken van Afrikaanse, Latijns-Amerikaanse en Mediterraanse afkomst in combinatie met een jazzy contrabas en subtiele handpercussie. Silke studeerde klassieke gitaar aan het Lemmensinstituut in Leuven bij Raphaella Smits en Adrien Brogna. Gielis volgde er slagwerk bij Leo Ouderits en ging nadien jazzvibrafoon studeren bij Guy Cabay aan het Conservatoire de Bruxelles. Otto studeerde af aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel bij Christophe Wallemme en Bart Denolf.
 
 
Op 12 oktober verscheen het debuutalbum van dit trio en het kreeg de naam 'Pangea' mee. Op 'Pangea' staan elf nummers, die nieuwe arrangementen kregen van Silke, Otto, Gielis en van Joren Cautaers. Het album werd opgenomen in De Bijloke te Gent door Joren Cautaers, die het album ook gemixt heeft in de One Take Studio. De mastering gebeurde door Tom Van Achte in de Galaxy Studios te Mol. Het is muziek waar ik niet zo vertrouwd mee ben, maar ik ga toch mijn best doen om dit album te bespreken. De opener 'Amigo' werd geschreven door Chris Ruebens en is een mix van verschillende Zuiderse muziek genres. Zo horen we Spaanse flamenco invloeden, maar evenzeer Zuid Amerikaanse. Het sterke vingerwerk van Silke op de akoestische gitaar valt meteen op evenals het sterk percussiewerk van Gielis. 'Fuoco' is één deel uit de driedelige 'Libra Sonatine' van de Tunesische klassieke gitarist en componist Roland Dyens. Ook hier horen we weer Spaanse invloeden en dat is ook normaal want Ronald was een meester in het Spaanse klassieke gitaarwerk. Leán zorgt voor een mooie akoestische uitvoering waarin de gitaar van Silke weer erg bepalend is. Dankzij het sterke werk van de ritmesectie komt de akoestische gitaar nog beter tot zijn recht. Het trio van Leán is onder de indruk van het werk van de in Servië geboren Amerikaanse componist en gitarist Dusan Bogdanovic, want er staan maar liefst drie composities van hem op het album, 'Byzantine Theme', 'African Sketches II' en 'African Sketches III'. Het eerste is rustige kamermuziek en 'African Sketches III' kan bekoren door de erg mooie intro, waarin het samenspel tussen de contrabas van Otto Kint en de handpercussie van Gielis Cautaers echt indruk maakt. Dat we in 'Danza Brasilera' het ritme van de bossa nova herkennen is ook niet verwonderlijk en dat om twee redenen, namelijk de titel en het werd gecomponeerd door de Argentijn Jorge Morel. De instrumentale virtuositeit en het elkaar aanvoelen is ook hier weer het sterkste punt van het trio.
 
 
Het trio blijft in Argentinië met 'Alfonsina Y El Mar', een werk van Ariel Ramirez, die wereldberoemd werd met dit lied over de dichteres Alfonsina Storni. Het wordt door Leán op een heel ingetogen, op het melancholische af gespeeld. Ook het werk van Belgische componisten wordt door dit trio niet vergeten. 'Orient' van Armand Coeck start melancholisch met alleen de gitaar van Silke. Eens Otto en Gielis hun gitariste vervoegen wordt het tempo opgetrokken en wordt de sound en de sfeer speelser en voelt het weer Zuiders aan. Gielis Cautaers is hier erg in zijn sas met zijn snelle handjes. 'Canarios' van Gaspar Sanz doet denken aan de volksdansen in de kastelen tijdens de zeventiende en achttiende eeuw. De erg mooie solo van Gielis op de percussie geeft het nummer nog een extra toets. Net als zijn voorganger doet 'Katibim' denken aan de feestjes en dansfestijnen van de adel in de vroegere kastelen. Het album 'Pangea' wordt afgesloten met 'Desert Song' van Itamar Erez, en is een beetje de vreemde eend in de bijt. Otto Kint is de blikvanger op de contrabas in dit nummer, dat meerdere malen verrast met speciale klanken. Voor de liefhebbers van deze instrumentale klassieke wereldmuziek is deze 'Pangea' van het Belgische trio Leán, een aanrader. Wie Silke, Otto en Gielis live aan het werk wil zien kan nu vrijdag 28 oktober naar het Chapeau Concert in Schaffen bij Diest gaan. Andere optredens zijn er op 3 november in het Muzikantenhuis te Gent, op 25 november in Kunstkrak te Geraardsbergen en op 27 november in De Sjruur te Maaseik.
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
Silke Clarysse (25 ♀ Brussel (BE)) - Klassieke Gitaar
Otto Kint (26 ♂ Brussel (BE)) - Contrabas
Gielis Cautaers (26 ♂ Brussel (BE)) - Handpercussie