LAZY GREY - MAKING TRACKS

Album Review

Album: 
LAZY GREY - MAKING TRACKS
Artist: 
Lazy Grey
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Bluesrock, Rock
Date: 
23/06/2023
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
LAZY GREY - MAKING TRACKS
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lazy Grey is een Belgische bluesband die in 2019 op de scène verscheen en hun krachtige en rockende bluesgeluid naar het publiek in het hele land bracht. Met hun line-up van getalenteerde muzikanten heeft Lazy Grey een buzz gecreëerd met hun boeiende optredens en herinnerende stijl, die tinten oproepen van bands als Bad Company, Joe Bonamassa en Deep Purple. In de voorhoede van de band staat Thomas Maenhout, de leadzanger wiens gepassioneerde en soulvolle stem de aandacht trekt. Thomas' emotionele levering en dynamische podiumprésence blazen leven in de bluescomposities van Lazy Grey, waardoor het publiek elk woord en elke noot kan voelen. Jan Meijers legt met zijn vaardige basspel de solide basis van het geluid van de band. Zijn grooves en ritmes vormen de ruggengraat voor Lazy Grey's rockende bluessound en zorgen ervoor dat het publiek de muziek diep in hun botten voelt. Robert Bear Cogen, de drummer van de band, brengt een stuwende energie in de mix. Zijn krachtige beats en onberispelijke timing geven Lazy Grey's muziek zijn aanstekelijke en voet-stampende kwaliteit, waardoor een meeslepende ritmesectie ontstaat die de band strak houdt. Joost de Lange neemt de lead- en ritmegitaartaken voor zijn rekening en doordrenkt het geluid van Lazy Grey met verschroeiende solo's en aanstekelijke riffs. Joost's vaardige spel voegt diepte en textuur toe aan de muziek van de band en neemt het publiek mee op een reis door het blues-rock landschap. Stefan Verbeeks expertise op het Hammondorgel brengt een rijk en soulvol element in het geluid van Lazy Grey. Zijn beheersing van het instrument voegt lagen van melodie en emotie toe, waardoor een sfeervolle achtergrond ontstaat die het optreden van de band naar nieuwe hoogten tilt. Samen creëren de leden van Lazy Grey een synergie die groter is dan de som der delen. Hun collectieve talent, gedeelde passie voor blues-rock muziek en energieke optredens resulteren in een echt authentieke en rockende blueservaring. Op 21 juni verscheen hun debuutalbum 'Making Tracks', met daarop twaalf originele door Thomas Maenhout geschreven nummers. Alleen bij 'Talkin' Man kreeg hij hulp van gitarist Joost de Lange. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Het album opent met de boogierocker 'Blood From A Stone'. Drummer Robert Cogen en bassist Jan Meijers zorgen voor de stuwende rockgroove. Joost de Lange kruidt het hele nummer met pittige en snedige riffs. Met een spetterende solo zet Joost de kers op de taart van zijn uitstekende instrumentale prestatie. Even later neemt Stefan Verbeek het heft in handen met een opwindende en wervelende Hammond solo. Frontman Thomas Maenhout bezit een goede stem en zingt het nummer met veel overtuiging. Het viertal rockt heerlijk verder met het stevige 'The Equation'. Stefan Verbeek is het gehele nummer uitstekend aanwezig met wervelend Hammond werk en Joost de Lange strooit gretig rond met Wah Wah gestuurde gitaarvullingen en pakt andermaal uit met een scheurende en priemende snarensolo. 'The Equation' heeft een sterk refrein dat uitstekend past bij de krachtige stem van Thomas Maenhout. Met een beukende baslijn zorgt Jan Meijers voor de heerlijke rockgroove in 'Man On A Mission'. Met strak en energiek slagwerk bepaalt Robert Cogen het tempo. Hammondspeler Stefan Verbeek en gitarist Joost de Lange ontbinden andermaal hun duivels en dat levert weer wervelend orgelwerk en vlijmscherp gitaarwerk op. 
 
 
 
 
 
 
 
'Big Talkin' Man' heeft uitstekende funky riffs en Joost haalt knap uit met een verschroeiende en vingervlugge snarensolo op zijn sixstring. Na 'Big Talkin' Man' worden alle registers opengetrokken voor de uptempo rocker 'Long Time Coming'. Met energiek slagwerk legt drummer Robert Cogen een verschroeiend tempo op. Stefan is weer uitdrukkelijk aanwezig met heerlijk toetsenwerk en Joost pakt uit met een vlijmscherpe solo. Na de solo zakt het tempo, maar dat duurt maar even, want de band bouwt het ritme op een knappe wijze terug op naar het oorspronkelijke tempo. Met de titeltrack 'Making Tracks' komt er een rustpunt op het album. Er klinkt veel emotie en gevoel in de stem van Thomas wanneer hij deze ballade zingt. De  gevoelvolle en intense snarensolo van Joost is het perfecte verlengstuk voor de stem van Thomas. Met een knappe funky basintro trekt Jan Meijers de funky rocker 'Hole In My Pocket' op gang. Ook hier krijgen we andermaal knap solowerk met een wervelende Hammondsolo van Stefan en een spetterende gitaarsolo van Joost. Top nummer.  De ritmesectie zorgt voor een stuwende groove in de loom swingende bluesrock shuffle 'I Believe' en Stefan kleurt het nummer met een fantastische toetsensolo. Ook de leuke backing vocals geven 'I Believe' een extra touch. 'Heavy Rain' is een emotionele liefdesballade. Er klinkt veel emotie in de stem van Thomas wanneer hij dit nummer zingt. 
 
 
 
 
 
 
 
Het beste nummer op het album is voor mij 'Fakin' The Blues'. Het is een nummer dat begint als een slowblues met knap en gevoelvol snarenwerk van gitarist Joost de Lange. Na een minuut verandert 'Fakin' The Blues' in een stomende rocker, met strak slagwerk van Robert en een beukende baslijn van Jan. Instrumentaal schittert Stefan met opdwepend en wervelend toetsenwerk op het Hammond. Tel daarbij nog het fantastische refrein en de krachtige stem  van Thomas en je weet dat het hier om een erg knap nummer gaat. Met energiek en ritmisch slagwerk trekt drummer Robert Cogen de stomende rechttoe rechtaan  rocker 'Good Tonight' op gang. De instrumentale hoogstandjes komen ook deze keer van Joost, met vlijmscherp en spetterend gitaarwerk, en van Stefan, met wervelend orgelwerk, die het nummer met hun solo's naar een hoger niveau tillen. De verrassende eend in de bijt op dit album is de afsluiter 'Stray Dog Blues'. Het is het meest bluesy nummer op 'Making Tracks'. In deze trage blues zingt Thomas met een vervormde stem en speelt gastmuzikant Chris Van Leuven op de koebel. Het heeft dankzij Jan Meijers een mooie diepe baslijn en Joost de Lange etaleert andermaal zijn grote klasse als gitarist. Hij strooit het ganse nummer gretig rond met pittige en snedige gitaarriffs en zijn gevoelvolle snarensolo is een waar genot voor het oor van elke muziekliefhebber. Verleden jaar liet de band bij mij al een heel goede indruk na op de Belgian Blues Challenge in Oud Turnhout en dat gevoel vertaalt zich nu in dit meer dan uitstekende album 'Making Tracks'. Dat het album ook nog twaalf originele, zelf geschreven nummers telt is ook nog een pluspunt. Met dit sterk album moeten de optredens ongetwijfeld volgen. Volgens mij ziet de toekomst van Lazy Grey er erg goed uit.  (8,5/10)
 
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
01: Blood From A Stone 
02: The Equation 
03:Man On A Missiom 
04: Big Talkin’ Man 
05: Long Time Coming 
06: Making Tracks 
07: Hole In My Pocket 
08: I Believe 
09: Heavy Rain 
10: Fakin’ The Blues 
11: Good Tonight 
12: Stray Dog Blues
 
Joost de Lange: gitaar
Sefan Verbeek: Hammond, piano, electric clav
Jan Meijers: bass
Robert Cogen: drums
Thomas Maenhout: vocals