LAZY EYE - POCKET THE BLACK

Album Review

Album: 
LAZY EYE - POCKET THE BLACK
Artist: 
Lazy Eye
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Blues
Date: 
05/10/2016
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
LAZY EYE - POCKET THE BLACK
 
 
 
 
 
 
 
 
Lazy Eye is een Australisch trio dat bestaat uit zanger/toetsenist Evan Whetter, gitariste Erica Graf en drummer Mario Marino. Hun debuut album 'Move Me' werd op de South Australian Blues & Roots Awards van 2013 verkozen tot beste album van dat jaar. Een jaar later werden ze op diezelfde South Australian Blues & Roots Awards verkozen als Outstanding Blues Group en op de Australische Music Awards 2014 kregen ze de Award van Beste Blues Artiest en een jaar later, in 2015 wonnen ze de Award van Group Of The Year. Dit zijn toch heel wat adelbrieven die dit Australisch blues trio Lazy Eye kan voorleggen. In 2016 mocht het trio hun land vertegenwoordigen op de International Blues Challenge in Memphis, Tennesee. Door deze competitie kreeg de band ook de mogelijkheid om een concert te spelen in de legendarische BB King Club in Beal Street. Eenmaal terug in Australië begon de band te werken aan hun vierde album 'Pocket The Black', het nodige geld werd gevonden via crowfunding. Speciaal voor die steunende mensen opende de band de deuren van de Chapel Lane Studios in Adelaide. Zo kreeg het publiek ook de gelegenheid om de mysteries van het opname proces te ontdekken. Ook de band zelf deed zijn voordeel door live in de studio te spelen, dat gevuld was met een enthousiast publiek. Op 16 oktober 2016 verscheen 'Pocket The Black' en het werd meteen verkozen als Beste blues album van 2016 door de Adelaide Roots & Blues Associaton. Het album bevat tien originele nummers.
 
 
 
 
Het album opent met het midtempo bluesy nummer 'Keepin' From Lovin'', dat een Zuid Amerikaans ritme heeft. Het begint met een loping groove van gitariste Erica Graf en eenmaal de andere twee muzikanten beginnen mee te spelen merk je dat het Hammond een vooraanstaande rol speelt in de muziek van Lazy Eye. Evan zingt het nummer op smekende wijze en het Hammond en de gitaar kleuren het nummer met knap solo werk. De titeltrack 'Pocket The Black' en 'Back The Way I Came' zijn shuffle blues songs waarin drummer Mario Marino voor de stuwende groove zorgt en Evan Whetter in beide nummers fors uithaalt op de toetsen van zijn Hammond, al mogen de pittige gitaar solo's van Erica er ook best wezen. De basgitaar of de contrabas wordt in de muziek van Lazy Eye niet echt gemist, met erg strak en knap slagwerk van Mario en het knappe toetsenwerk van Evan weten ze dat goed op te vangen. Daarna vertraagt het trio het ritme voor de lome blues ballade 'Let Me Down Easy', waarin Erica op gitaar met een steeds weerkerende riff de sound bepaald, bovendien weet ze met een smaakvolle solo te bekoren. Het instrumentale 'Mucho Jalapeno', waarin het Hammond B3 van Evan de hoofdrol opeist, heeft een sound die je terug meeneemt naar de jaren zestig van de vorige eeuw.
 
 
 
 
Mario Marino zorgt met zijn slagwerk voor een Bo Diddley ritme tijdens 'Shack O' Mine', waardoor het nummer een soort jungle beat krijgt. Met een knappe drum solo mag Mario ook even volop in de spotlichten. 'Do You Know How It Feels' is een slowblues die je meer dan zeven minuten meeneemt in zijn pijnlijke verhaal. Eenmaal het vocale gedeelte voorbij slagen een weergaloze Evan Whetter op het Hammond en Erica Graf op gitaar er ook in het trieste gevoel verder te delen via hun instrument. Het beste nummer op 'Pocket The Black' is het Mississippi delta blues nummer met de volgende boodschap 'Treat Your Lover Right'. Evan weet met de heerlijke bluesharp deze song de nodige positieve impulsen te geven, terwijl Erica Graf met de akoestische gitaar voor de ritmische begeleiding zorgt. Daarna worden alle registers open getrokken voor het levendige uptempo nummer 'It Ain't Right'. Mario Marino geeft van jetje op zijn drumkit en het Hammond is weer dominant aanwezig. Afsluiten doen Evan Whetter, Erica Graf en Mario Marino met het instrumentale 'Swing For Marz', dat een jazzy inslag heeft en waarin de drie muzikanten hun klasse nogmaals in de vitrine mogen plaatsen. Het live album 'Pocket The Black' is een aangenaam live album geworden, met een prima geluid. (7/10)
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
Tracks:
01. Keepin’ From Lovin`
02. Pocket The Black
03. Back The Way I Came
04. Let Me Down Easy
05. Mucho Jalapeño
06. Shack O’Mine
07. Let Me Down Easy
08. Treat Your Lover Right
09. It Ain’t Right
10. Swing For Marz