IN LAYMAN TERMS - STRONG ROOTS

Album Review

Album: 
IN LAYMAN TERMS - STRONG ROOTS
Artist: 
In Layman Terms
Record Label: 
Endless Blues Records
Style: 
Blues met een Big Band sound
Date: 
09/11/2018
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
IN LAYMAN TERMS - STRONG ROOTS
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Cole en Logan Layman groeiden op in een muzikale familie en waren voorbestemd om samen muziek te maken. Beiden zijn multi instrumentalisten en ze schrijven ook hun eigen originele muziek. Ze zijn nog jong, maar toch al heel gepassioneerd door de bluesmuziek, die ze brengen in hun unieke gevarieerde sound die gaat van zanderig, naar voetstampend akoestisch werk tot een geëlektrificeerde bigband sound. In het begin traden ze op als duo, maar ook als trio met hun moeder, die dan de drums en het wasbord bespeelde. Hoewel beiden nog jong zijn kregen ze al verschillende onderscheidingen, zo werd Logan in 2013 uitgeroepen tot Kid Blues Of The Year, in 2014 werd ze verkozen tot Singer/Songwriter Emerging Artist Of The Year door Sea Level en in 2015 werd ze door Veer Magazine uitgeroepen tot Emerging Artist Of The Year. Zowel Logan,als Cole zijn ook lid van de broederschap van de gitaar, een elite groep van jonge gitaristen van over heel de wereld. Ze zijn beiden ook Farmer Foot Drum kunstenaars en zijn zeer enthousiast om hun kwaliteit van voet percussie te tonen. In 2016 stelden broer en zus hun debuut album 'Tangled' voor, een album met negen nummers, waarvan er vijf door het duo zelf geschreven werden. Ondertussen is er wel wat veranderd. Zo is Hamed Barbarji (Trompet en percussie) en Nick Davidson (Drums en percussie) bij het duo gekomen. Op 7 november verscheen hun nieuwe album 'Strong Roots', met daarop acht songs, waarvan er zeven door de band zelf geschreven werden.
 
 
 
 
 
 
In Layman Terms openen hun album 'Strong Roots' met de sterke titeltrack. Zwoele funky blues die dankzij drummer Nick Davidson en bassiste Logan Layman een heerlijke diepe groove heeft. Je kijkt een beetje verrassend op wanneer Hamed Barbarji zijn intrede doet op de trompet, maar dat duurt maar even. Op het moment dat hij aan zijn uitstekende trompet solo begint heb je deze muzikant al in je armen gesloten. Logan Layman is niet alleen een schitterende bassiste, maar ze beschikt ook over een erg goede stem en ze weet het nummer met veel overtuiging te zingen. Broer Cole Layman speelt eerst ritme gitaar, maar tijdens zijn pittige snarensolo bewijst de jongeman dat hij een uitstekend gitarist is. 'I'm Somebody' opent met een strak en dwingend ritme vanuit de basdrum. Daarna volgt een call and response melodie tussen Logan en de rest van de band. Eenmaal dat spelletje voorbij trekt gitarist Cole Layman dit New Orleans funk nummer definitief op gang met vet en begeesterend slidewerk, dat het gehele nummer uitdrukkelijk aanwezig zal blijven. Ook Hamed Barbarji weet hier weer te bekoren met subliem blaaswerk op de trompet en de flugelhorn. Drummer Nick Davidson zorgt voor een heerlijke en zeer aantrekkelijke drumbeat en Logan zorgt met haar lopende diepe baslijnen voor de uitstekende groove. 'I'm Somebody' is een apart maar erg aantrekkelijk nummer. Dat Hamed Barbarji een aanwinst is en een bepalende rol heeft in deze band bewijst hij met subliem en verleidelijk blaaswerk op zijn trompet in 'Make Me Yours'. Het dwingende en strakke slagwerk van Nick en de vette en sterke steeds terugkerende scheurende gitaar riff van Cole begeleiden het virtuoze blaaswerk van Hamed. 'Ain't Gonna Fake It No More' is een sublieme slowblues die op een fantastische wijze gezongen wordt door Logan Layman. De uitstekende diepe baslijn van Logan en het ingetogen slagwerk van Nick Davidson rollen de rode loper uit voor de instrumentale virtuositeit van Cole en Hamed. Barbarji tovert een aanstekelige meeslepende solo uit zijn trompet, die herinneringen oproept aan de grote Chet Baker en daarna neemt Cole over met een vlijmscherpe snarensolo, die je raakt tot in de kleinste vezel van je lichaam. Prachtig nummer met Hamed Barbarji in een glansrol.
 
 
 
 
 
 
De nieuwe sound die deze jonge band wil brengen komt volledig tot zijn recht in het swampy heerlijk groovende 'Heartbroken'. Logan weet dit nummer weer op een fantastische wijze te zingen en de verschroeiende gitaar riffs van broer Cole gaan door merg en been. De heldere trompet van Hamed Barbarji zorgt voor het nodige tegenwerk van het gitaar geweld. De enige cover op dit album is de klassieker 'Fever' dat origineel van Little Willie John is, maar twee jaar later een wereldhit werd in de versie van Peggy Lee. In Layman Terms behandelen deze klassieker met veel eerbied, maar ze voegen toch hun eigen stijlvolle accenten aan het nummer toe. Logan haar stem klinkt zwoel, maar tevens erg volwassen. Bovendien weet deze jonge meid ook nog een sublieme baslijn aan het nummer toe te voegen. Hamed Barbarji weet met gevoelvol blaaswerk op zijn trompet de juiste sfeer te creëren en 'Fever' instrumentaal volledig af te werken. In het swingende 'Notice Me' creëert de trompet van Hamed een jazzy sfeer. Een zelfverzekerde Logan levert vocaal weer een erg sterke prestatie. Ze klinkt heel zacht als het moet en hard en uitbundig als het mag. Cole Layman schittert met een melodieuze snaren solo en het nummer kent een fantastisch slot met het ritmisch getik van Nick Davidson op de rand van zijn snare drum en de zoete opeenvolging van 'oe's' van Logan. Met een overstuurde gitaar riff van Cole wordt het funky nummer 'Way Too Far' op gang getrokken. Ook later in de song blijft de overstuurde gitaar op een schitterende wijze aanwezig. Het is niet alleen de gitaar die schittert want ook drummer Nick Davidson (Hij doceert drumline aan de Princess Anne High School en de Virginia Beach City Public School) etaleert zijn klasse met erg knap en gevarieerd slagwerk. Trompettist Hamed Barbarji bevestigt nogmaals mijn lovende woorden uit de vorige songs en bewijst op dit album dat een trompet een grote meerwaarde kan zijn. Ook Logan Layman wil ik in de bloementjes zetten want ze beschikt over een erg goede stem en ze is een geweldige bassiste.  In Layman Terms klinkt op het nieuwe album 'Strong Roots' veel volwassener dan op hun debuutalbum 'Tangled' en daar zal de twee jaar meer ervaring zeker een groot aandeel in hebben, maar ook de aanwezigheid van drummer Nick Davidson en trompettist Hamed Barbarji tillen het niveau van de muziek omhoog. 'Strong Roots' is een sterk album van een jonge band met heel wat toekomst perspectieven. (8,5/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
1. Strong Roots
2. I'm Somebody
3. Make Me Yours
4. Ain't Gonna Fake It No More
5. Heartbroken
6. Fever
7. Notice Me
8. Way Too Far