LAUREN MITCHELL – DESIRE

Album Review

Album: 
LAUREN MITCHELL – DESIRE
Artist: 
Lauren Mitchell
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Blues, Soul, R&B
Date: 
31/03/2017
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
LAUREN MITCHELL – DESIRE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lauren Mitchell is een Amerikaanse zangeres die geboren is in Columbus, Ohio. Ze groeide daar ook op en begon te zingen in de kerk van haar grootmoeder en nam zanglessen toen ze negen werd. Ondanks de interesse van haar vader in de soulmuziek van de jaren zestig, hij draaide vaak Sam Cooke, Otis Redding, Gladys Knight en Aretha Franklin, koos Lauren voor haar studies de richting van muziektheater en opera. Mitchell's ouders gingen uit elkaar toen Lauren op de middelbare school zat. Haar vader verhuisde naar Florida en Lauren bleef met haar moeder in Columbus. Een vriend van Lauren vertelde haar dat er een karaoke wedstrijd gehouden werd in een lokale bar en dat zij daar haar kans eens moest wagen. Mitchell nam deel aan de wedstrijd en zong 'Me And Bobby McGee'. Lauren won de wedstrijd en kreeg honderd dollar als winnares. Vanaf dat moment besefte Lauren Mitchell dat ze ook andere genres kon zingen dan opera en muziektheater. Lauren begon te graven in de oneindige muziek bibliotheek van de blues muziek en besloot om als zangeres aan de kost te komen. In 2005 ontmoette ze toetsenist Michael Hensley waarmee ze de Lauren Mitchell Band oprichtte. In 2013 lag het debuut album 'Please Come Home' in de winkelrekken. Een jaar later was er het live album 'Live At The Bradfordville Blues Club'. In 2016 loopt Lauren's huwelijk op de klippen en ook haar band valt uiteen. Dit jaar neemt de zangeres een nieuwe start, want op 31 maart 2017 verscheen 'Desire', het derde album van Lauren Mitchell. Met dit nieuwe album wil Lauren een nieuwe pagina in haar leven omslaan. Met een geheel nieuwe band en een hernieuwde muzikale focus wil Mitchell er voor de volle honderd procent voor gaan. Grammy Award winnaar Tony Braunagel is de producer van het album en neemt eveneens het slagwerk voor zijn rekening. Verder zijn er nog de gitaristen Josh Sklair en Johnny Lee Schell, percusionist Lenny Castro, bassist Reggie McBride en trompettist Darell Leonard op het album te horen. 'Desire' bevat dertien songs, waarvan er vier geschreven werden door Lauren in samenwerking met Sheri Nadelman. 'Desire' werd opgenomen in de Ultratone Studio in Los Angeles, CA.
 
 
 
 
 
Lauren's album 'Desire' opent met het swingende rhythm & blues nummer 'I Don't Need Nobody', waarin Lauren met haar rauwe soulstem een waarschuwend vingertje uitsteekt naar iedereen die haar komt vertellen hoe ze haar man moet behandelen. Het rijkelijk instrumentaal gevulde nummer is meteen een prettige opener. 'Soul Music' is één van de nummers die Mitchell samen met Nadelman schreef en zoals de titel al laat vermoeden gaat de zangeres hier de soul tour op, inclusief blazers en backing vocals. Jim Pugh zorgt op de keyboards voor de intro en Tony Braunagel op drums en Reggie McBride op bas zorgen voor de swingende soul groove. Joe Sublett op saxofoon en Darell Leonard op trompet zijn constant en uitstekend aanwezig. De stemmen van Maxanne Lewis, Kudishan Kai en Leslie Smith geven een erg goede ondersteuning en aanvulling aan de stem van Mitchell. Josh Sklair levert mijn een fijne pittige solo ook een mooie bijdrage. De titeltrack 'Desire' is één van de beste songs op het album. De rauwe stem van Lauren past perfect bij dit nummer en het onheilspellende slide werk van gitarist Steve Fister is weergaloos. Het sterke slag en percussie werk van Tony Braunagel geeft het nummer nog een extra toets. Tony Braunagel maakte voor de Etta James cover 'Jump Into My Fire' andere arrangementen en geeft daarmee deze klassieker een nieuw leven. Probeer maar eens blijven stil te zitten of te staan bij deze swingende soul versie van Lauren Mitchell, het zal je niet lukken. Lauren weet haar covers goed te kiezen, want na songs van Bettye Lavette, Etta James neemt ze nu 'Good To Me As I Am To You' van Aretha Franklin onder handen. Johnny Lee Schell kleurt met fijn en gevoelvol snarenwerk deze smeulende ballade, die weer op een erg knappe wijze gezongen wordt door Lauren. Met haar diepe en geëmotioneerde stem weet ze elke muziekliefhebber te raken. 'Feels So Good' is een soul/blues ballade die gedragen wordt door een uitstekende Jim Pugh op het Hammond.
 
 
 
 
 
Ook 'Stand Up Like A Man' van Bettye Lavette kreeg andere arrangementen. In de originele versie waren het de blazers die voor de sound zorgden, in Laurens versie zijn de blazers verdwenen en bepalen het Hammond van Jim Pugh en de gitaar van Josh Sklair die de sound. Na het erg trage 'Today' komt er terug tempo in het album met de Diana Ross cover 'I Ain't Been Licked Yet'. In deze mix van funk, disco en gospel kunnen de beentjes weer los geworpen worden. Lauren Mitchell kon me tot nu toe wel bekoren met haar stem en met haar aanpak van de covers op het album. Van de funky Betty Davis cover 'Anti- Love Song' ben ik wel heel wat minder enthousiast. Hoewel bassist Reggie McBride sterk voor de dag komt op de basgitaar kan het geheel me niet echt bekoren. Jim Pugh schittert weer op de toetsen in het gospel getinte 'Bridge Of My Dreams'. Hier komt Lauren Mitchell haar stem weer volledig tot haar recht. Mitchell sluit haar nieuwe album 'Desire' af met twee eigen nummers. Eerst is er de beklijvende, bluesy ballade 'Lead Me On', waarin de zangeres haar vocale kwaliteiten in de etalage kan plaatsen. In het afsluitende funky 'Brown Liquor' gaat het iets feller en ruiger aan toe en het nummer kent een paar knappe tempo en sfeerwisselingen. De conclusie is dat die bruine likeur, een  soort toverdrank is. Lauren Mitchell bezit een uitstekende stem en weet die ook goed te gebruiken. Misschien kan deze 'Desire' voor haar heel wat deuren openen. Volgens vrienden die deze zangeres al live aan het werk zagen, is Lauren een echt podium beest en is ze live op haar best. 'Desire' is een goed album, al blijf ik het spijtig vinden dat er zoveel covers op het album staan. (7/10)
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
Tracks:
01. I Don’t Need Nobody
02. Soul Music
03. Desire
04. Jump Into My Fire
05. Good To Me As I Am To You
06. Feels So Good
07. Stand Up Like A Man
08. Today
09. I Ain’t Been (Licked Yet)
10. Anti-Love Song
11. Bridge Of My Dreams
12. Lead Me On
13. Brown Liquor
 
 
musicians:
Lauren Mitchell: vocals
Johnny Lee Schell: gitaar
Josh Sklair: gitaar
Jose Ramirez: gitaar
Jim Pugh: keyboards
Reggie McBride: bas
Tony Braunagel: drums & percussie
Lenny Castro: percussie
Darrell Leonard: trompet
Joe Sublett: saxofoon
Maxanne Lewis: backing vocals
Kudisan Kai: backing vocals
Leslie Smith: backing vocals
Mellodye Perry: backing vocals
Steve Fisher: slide guitar