LAUREN ANDERSON - WON't STAY DOWN

Album Review

Album: 
LAUREN ANDERSON - WON't STAY DOWN
Artist: 
Lauren Anderson
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Bluesrock, Rock
Date: 
26/07/2019
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
LAUREN ANDERSON - WON't STAY DOWN
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Deze soulvolle rock zangeres, die oorspronkelijk uit Chicago komt, heeft al haar hele leven een passie voor zingen. Ze groeide op in een gezin dat rijk was aan muziek en haar invloeden varieerden van artiesten als Susan Tedeschi, Bonnie Raitt, The Pointer Sisters, Eva Cassidy, Etta James, Joss Stone, Jason Mraz, Black Eyed Peas, Christina Aguilera en veel meer. Ondanks deze moderne muzikale invloeden werd Lauren het grootste deel van haar jonge leven klassiek getraind. Ze begon op achtjarige leeftijd met klassieke pianolessen, was actief lid van verschillende koren en begon klassieke zanglessen te volgen toen ze aan de middelbare school begon. Ze bracht uiteindelijk haar liefde voor het zingen naar de Quad Cities en behaalde aan het Augustana College een bachelor diploma in muziek met een nadruk op stem. Aanvankelijk was ze van plan om operazangeres te worden, maar al snel besefte ze dat rock en soulmuziek meer haar stijl waren. Na te hebben geluisterd naar de mensen om haar heen, die haar vertelden dat muziek en kunst moeilijke richtingen waren om ​​carrière te maken, volgde Lauren het veilige pad in het leven, zorgend dat ze een back up plan had, terwijl ze aan haar muziek werkte en speelde. Dit leidde haar naar de Universiteit van Kansas om haar master in muziektherapie te voltooien. Ze werkte een aantal jaren als muziektherapeut op een kinderafdeling en op een school voor risicovolle jongeren in Kansas City. Maar zelfs met een vaste baan ontdekte ze dat passies niet gemakkelijk sterven en ondanks haar liefde om als muziektherapeut te werken, was ze klaar om de uitdaging aan te gaan om als zangeres en muzikante carrière te maken. Nadat ze haar masters officieel had voltooid in 2012, begon Lauren solo optredens te spelen in het grotere gebied van Kansas City en bracht uiteindelijk een volledige band samen. Ze bracht haar eerste officiële EP 'Do & Hope' uit in augustus 2014 en in augustus 2015 volgde haar eerste full album 'Truly Me'. Kort na deze release maakte ze de sprong om fulltime muzikant te worden. Ze verhuisde naar Nashville in februari 2017. Sinds haar verhuizing naar Nashville is Lauren blijven touren en bracht ze de EP 'The Game' uit. Sinds zesentwintig juli van dit jaar heeft deze jonge zangeres een nieuwe EP uit met vijf zelf geschreven nummers. De EP kreeg 'Won't Stay Down' mee als titel.
 
 
 
 
 
 
De EP opent met het opwindende 'Honey, Call Me Baby', een bluesrocker met een erg catchy refrein. Hutch zorgt voor een uitstekende baslijn en de Hammond klanken van William Adkins zijn het gehele nummer door op een schitterende wijze aanwezig. William verstaat ook de kunst om deze Hammond klanken op het gepaste moment te laten zwellen. Gitarist Jimi Greene speelt zich in de kijker met een gruizige overstuurde snarensolo, terwijl Lauren het nummer op een ietwat brutale wijze zingt. Lauren legt haar hart en ziel bloot in de prachtige ballade 'Too Little, Too Late'. In dit trage lied etaleert Lauren haar vocale kwaliteiten en toont ze wat een groot bereik ze heeft met haar prachtige en krachtige stem. Ze weet perfect op het ene moment de sfeer van verdriet te creëren en het andere moment klinkt de zangeres weer heel uitdagend. Ook in deze song weet toetsenist William Adkins de zangeres op een prachtige wijze te begeleiden met zijn warme Hammond klanken. De titeltrack 'I Won't Stay Down' is een stevige passionele, swampy bluesrocker, die dankzij drummer John Rodrigue en bassist Hutch een heerlijke groove heeft. Lauren is geen katje om zonder handschoenen aan te pakken en ik geloof haar op haar woord geloof wanneer ze overtuigend zingt dat ze niet zal blijven liggen, wanneer ze naar beneden gehaald word. Lauren zingt, kreunt en brult dat het een lust is en geeft zo het nummer nog meer cachet. Het is ook genieten van het pittige en verschroeiende gitaarwerk van Jimi Greene. Top nummer van een top zangeres.
 
 
 
 
 
In het erg dansbare 'Cake' leren we een heel andere Lauren Anderson kennen. 'Cake' heeft een Zuid Amerikaans rumba getint ritme en de verrassende trompetsolo van Emmanuel Echem is een schot in de roos. Echem en zijn kompaan Kiran Gupta blijven het gehele nummer kwistig rondstrooien met hun trompet riffjes. Hutch draagt ook zijn steentje bij met een korte bas solo en de funky gitaar riffs van Jimmi Greene passen perfect bij de trompet klanken van Echem en Kiran. Lauren sluit haar EP af met de bijna vijf minuten durende rocker 'Wild And Free', waarin de Amerikaanse refereert naar het grote Amerikaanse ideaal van vrijheid. Deze sterke en aanstekelige rocker zal tijdens haar concerten zeker voor de nodige ambiance zorgen. Instrumentaal zorgen William Adkins, met een geweldige toetsensolo, en Jimi Greene, met een opwindende gitaar solo, voor de extra touch. Dit is een nummer dat zeker bij een breed publiek in de smaak zal vallen en dat zeker thuishoort op speellijsten van de populaire radiostations. 'Won't Stay Down' van Lauren Anderson is een uitstekende en gevarieerde EP. Ze bewijst op deze EP, haar sterkte als liedjesschrijfster met vijf knappe songs. Bovendien is Lauren een geweldige zangeres, die met veel passie en gevoel haar emoties kan overbrengen met haar mooie en krachtige stem. (8/10)
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. Honey, Call Me Baby
02. Too Little, Too Late
03. I Won`t Stay Down
04. Cake
05. Wild And Free