LAUREN ANDERSON - LOVE ON THE ROCKS

Album Review

Album: 
LAUREN ANDERSON - LOVE ON THE ROCKS
Artist: 
Lauren Anderson
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Bluesrock, Gospel, Rhythm & Blues, Funk, Americana
Date: 
16/08/2021
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
LAUREN ANDERSON - LOVE ON THE ROCKS
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Deze soulvolle rock zangeres, die oorspronkelijk uit Chicago komt, heeft al haar hele leven een passie voor zingen. Ze groeide op in een gezin dat rijk was aan muziek en haar invloeden varieerden van artiesten als Susan Tedeschi, Bonnie Raitt, The Pointer Sisters, Eva Cassidy, Etta James, Joss Stone, Jason Mraz, Black Eyed Peas, Christina Aguilera en veel meer. Ondanks deze moderne muzikale invloeden werd Lauren het grootste deel van haar jonge leven klassiek getraind. Ze begon op achtjarige leeftijd met klassieke pianolessen, was actief lid van verschillende koren en begon klassieke zanglessen te volgen toen ze aan de middelbare school begon. Ze bracht uiteindelijk haar liefde voor het zingen naar de Quad Cities en behaalde aan het Augustana College een bachelor diploma in muziek met een nadruk op stem. Aanvankelijk was ze van plan om operazangeres te worden, maar al snel besefte ze dat rock en soulmuziek meer haar stijl waren. Na te hebben geluisterd naar de mensen om haar heen, die haar vertelden dat muziek en kunst moeilijke richtingen waren om ​​carrière te maken, volgde Lauren het veilige pad in het leven, zorgend dat ze een back up plan had, terwijl ze aan haar muziek werkte en speelde. Dit leidde haar naar de Universiteit van Kansas om haar master in muziektherapie te voltooien. Ze werkte een aantal jaren als muziektherapeut op een kinderafdeling en op een school voor risicovolle jongeren in Kansas City. Maar zelfs met een vaste baan ontdekte ze dat passies niet gemakkelijk sterven en ondanks haar liefde om als muziektherapeut te werken, was ze klaar om de uitdaging aan te gaan om als zangeres en muzikante carrière te maken. Nadat ze haar masters officieel had voltooid in 2012, begon Lauren solo optredens te spelen in het grotere gebied rond Kansas City en bracht uiteindelijk een volledige band samen. Ze bracht haar eerste officiële EP 'Do & Hope' uit in augustus 2014 en in augustus 2015 volgde haar eerste full album 'Truly Me'. Kort na deze release maakte ze de sprong om fulltime muzikant te worden. Ze verhuisde naar Nashville in februari 2017. Sinds haar verhuizing naar Nashville is Lauren blijven touren en bracht ze de EP 'The Game' uit. Op zesentwintig juli 2019 bracht deze jonge zangeres met 'Won't Stay Down', een nieuwe EP uit met vijf zelf geschreven nummers. Begin augustus 2021 verscheen haar nieuwe album 'Love On The Roks', met daarop negen originele, zelf geschreven nummers.
 
 
 
 
 
 
Alsof ze meteen wilde bewijzen dat ze over een fantastische stem beschikt opent Lauren Anderson haar nieuwe album a capella. 'Keep On' is een gospelsong, die gaat over keuze over het doorgaan als muzikante of kiezen voor een normale job en dat is in tijden van de Covid 19 pandemie geen gemakkelijke keuze. De stem van Lauren wordt alleen ondersteund door ritmisch handgeklap en stampende voeten. De geweldige soulvolle stemmen van de backing zangeressen maken het vocale gedeelte helemaal compleet. Een passionele Lauren zal zeker en vast heel wat muziekliefhebbers weten te raken, omdat ze heel haar ziel en hart in haar stem legt. 'Keep On' is een heel geslaagde en gedurfde opener. We horen een sensuele en verliefde Lauren in de soulvolle titeltrack 'Love On The Rocks'. Met zijn warme en soulvolle orgel klanken draagt Kiran Gupta de melodie van 'Love On The Rocks'. De prachtige ingetogen gitaar solo van Jimi Green past als gegoten in dit prachtige nummer. 
 
 
 
 
 
Heel wat nummers gaan over relaties en liefde en dat is in 'Back To Chicago' niet anders. Het is een stevige midtempo bluesrocker, waarin toetsenist Kiran Gupta weer met veel klasse zijn orgel riffjes in de melodie weet te weven. Bassist Hutch voorziet het nummer van een stevige groove en Mike Zito is het gehele nummer uitdrukkelijk en uitstekend aanwezig. Hij strooit het gehele nummer gretig rond met heerlijke, pittige gitaar riffjes en zijn priemende snaren solo is een lust voor het oor. 'The Way I Want' is een vloeiende en radiovriendelijke rhythm & blues song, die door Lauren op een heel relaxte wijze gezongen wordt. Drummer Matt Doctor en bassist Hutch zorgen voor de heerlijke groove en toetsenist Kiran Gupta en gitarist Jimi Green spelen zich in de schijnwerpers met fantastisch solowerk. In 'Holdin' Me Down' zingt Lauren over een destructieve liefde. In de intro heerst er een Oosterse sfeer en daar hebben de strijkers van Jon en Liz Estes een groot aandeel in. Het catchy refrein geeft Holdin' Me Down' nog een extra touch.  De fijne, ingetogen gitaar solo van Jimi Green en het heerlijke percussiewerk zorgt voor de instrumentale afwerking. In de rechttoe, rechtaan rocker 'Just Fucking Begun' zingt een zelfzekere Lauren, dat ze haar nog niet moeten afschrijven, want  dat haar leven nu pas begint. Met een strakkke en energieke drumbeat zorgt drummer Matt Doctor voor het stevige tempo. 
 
 
 
 
 
 
De Amerikaanse blijft lekker verder rocken met de funky rocker 'I'm Done', waarvan het refrein herinneringen oproept aan 'Hold On, I'm Comin'', de Sam & Dave hit uit 1966. De lekkere funky gitaar van Jimi Green en de sublieme bas solo van Hutch zorgen voor het instrumentale genot. Vocaal weet Lauren haar krachtige stem weer erg goed aan te passen aan het nummer dat ze zingt. 'I'm Done' kent een heel abrupt einde en dat past perfect bij de tekst van het lied, namelijk geen compromissen meer ik ben er klaar mee. Toetsenist Kiran Gupta draagt met zijn warme orgel klanken de melodie van de semi akoestische liefdesballade 'Stand Still'. De veelzijdige Laura Anderson bijt zich niet vast op één bepaald muziekgenre. We kregen op dit album al bluesrock, rock, funk, rhythm & blues en met 'Stand Still' gaat ze meer de Americana richting uit. Het album wordt afgesloten met de prachtige, piano gedreven ballade 'Your Turn'. Het heeft een fantastische tekst, die met veel emotie en passie gezongen wordt door Lauren. De violen van Jon en Liz Estes zijn weer van de partij en geven 'Your Turn' nog meer cachet. 'Love On The Rocks' van Lauren Anderson is een schitterend en heel gevarieerd album. Lauren is niet alleen een goede zangeres, ze bewijst met dit album nogmaals dat ze erg sterke songs en teksten kan schrijven. Laura Anderson is bij een breed publiek in Europa nog niet bekend, maar daar komt zeker verandering in na dit prachtige album 'Love On The Rocks'. (9/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
1. Keep On
2. Love on the Rocks
3. Back to Chicago (feat. Mike Zito)
4. The Way I Want
5. Holdin’ Me Down
6. Just Fucking Begun 
7. I’m Done
8. Stand Still
9. Your Turn
 
 
Lauren Anderson: Zang
Jimi Green: Gitaar
Kiran Gupta: Toetsen
Hutch: Bas
Matt Doctor: Drums
Jon en Liz Estes: Strijkers
Mike Zito gitaar op #3