LAURA TATE - LET'S JUST BE REAL

Album Review

Album: 
LAURA TATE - LET'S JUST BE REAL
Artist: 
Laura Tate
Record Label: 
811 Gold Records
Style: 
Blues, Soul, Rhythm & Blues, Jazz
Date: 
01/05/2017
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
LAURA TATE - LET'S JUST BE REAL
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Laura's verhaal begint in Dallas, Texas waar ze begon op te treden op negenjarige leeftijd. Zo jong nog en toch zag iedereen dat ze voor het podium geboren was. Ze deed toen al haar uiterste best om haar publiek tevreden te stellen. Als jonge vrouw verhuisde ze naar New York City, waar ze opgeleid werd in de Herbert Berghoff Studio School of Acting en de Stella Alder School of Acting. Ze zou gaan zingen en acteren in theatrale producties in Dallas, Nashville, New York en Los Angeles, met verschillende theatrale en muzikale bedrijven, waaronder Professional Artist, Inc., Windmill Dinner Theatre en Off-Broadway producties. Het podium was haar veilige haven, het publiek haar onmiddellijke familie. Laura bleef zich verder ontwikkelen en dat bleef niet ongemerkt. Ze verscheen regelmatig in programmas en series op TV en later richtte ze zich op de film industrie. Ze maakte muziekvideo's, documentaires en commercials. Ze werkte met grote namen zoals Phil Collins, Gloria Estefan en Cheap Trick. In 1995 verhuisde ze naar El Paso, Texas en bleef actief in de TV en film wereld. Laura heeft ook een groot hart en ze richtte heel wat concerten in om fondsen in te zamelen voor goede doelen. Als erkenning van haar toewijding en talloze uren gemeenschapsdienst werd Laura vereerd met de President's Volunteer Service Award, door zowel George W. Bush (2008) en Barak Obama (2009). Als zangeres bracht ze in 2014 haar eerste album 'Blue Train' uit en het juist verschenen 'Let's Just Be Real' is ondertussen al het vierde album van deze actieve dame. Het nieuwe album telt twaalf songs en zijn een mix van oud en nieuw werk.
 
 
 
 
 
Het album opent met de zwoele soulblues 'Nobody Gets Hurt', een nummer van Stephen Bruton uit 1999. Dadelijk valt de volle, warme stem van Laura op en toetsenist Jeff Paris mag zich dadelijk in de kijker spelen met  uitstekend vingerwerk op zijn B3 Hammond. Jeff Paris schreef samen met bassist Terry Wilson 'If That Ain't Love', een vintage aanstekelijk soul nummer, dat doet terugdenken aan de soul sound van de jaren zestig. Het onmisbare geluid van de blaasinstrumenten in dit soort nummers zijn saxofonist Paulie Cerra en koperblazer Lee Thornberg op het lijf geschreven. Beide blazers zijn ook van de partij tijdens het heel dansbare 'Hitting Or Nothing' van Allen Toussaint, dat bekend werd in de versie van Irma Thomas. Jeff Paris kruidt dit nummer met levendig toetsenwerk op de piano. In het sexy jazz getinte 'Can' Say No' geeft de smachtende stem van Laura, de luisteraar het gevoel dat hij of zij in een nachtclub in New Orleans vertoeven. Een verrassing op het album 'Let's Just Be Real' is de Thin Lizzy cover 'Boys Are Back In Town', dat geschreven werd door Phil Lynott. Laura heeft er een heel eigen versie van gemaakt die heel traag en nostalgisch begint. Daarna wint het nummer aan ritme en krijgt het een groot jazzy musical gehalte. Ook de fenomenale slowblues 'Still Got The Blues' van Gary Moore zet deze dame uit El Paso helemaal naar haar eigen hand. Ze maakt er een zwoele jazzy ballade van, die gekruid wordt met weelderige blazers. De warme stem van Laura pakt je meteen vast en laat je dromen. Wanneer de gitaar van Billy Watts het overneemt weet hij hetzelfde warme en intieme gevoel via de snaren over te brengen als zijn frontvrouw met haar stem. Knap nummer.
 
 
 
 
 
De blazerssectie met Lee Thornberg en Paulie Cerra zijn weer overvloedig aanwezig in de stomende rhythm & blues song 'I'll Find Someone Who Will', dat door vriendin Teresa James geschreven werd. Met bassist Terry Wilson, gitarist Billy Watts en trompettist Lee Thornberg werken trouwens verschillende jongens uit Teresa haar begeleidingsband The Rhythm Tramps mee aan dit album van Laura Tate. Drummer Tony Braunagel en bassist Terry Wilson zorgen voor de heel dansbare groove, Laura past haar stem moeiteloos aan dit soort muziek en pianist Jeff Paris is weer uitstekend aanwezig. Als je mijn mening vraagt denk ik niet dat Laura lang moet zoeken eer ze iemand vindt die haar naar huis wil begeleiden. De piano gedreven titeltrack 'Let's Just Be Real' is een klassieke jazzy ballade die heel goed bij het stemtimbre en zangstijl van Laura past. Ook het sexy en jazzy 'I Need A Man' dat door de blazers op gang wordt getrokken ligt in de lijn van zijn voorganger. De tekst: Ik heb een man nodig. Hij hoeft niet rijk te zijn, als hij mijn jeuk maar kan stillen, zijn woorden die veel mannen zullen doen dromen. Persoonlijk hoor ik de zangeres liever in de soulvolle uptempo songs, zoals 'I Know You Lie' met opnieuw een meesterlijke Jeff Paris op de piano. Vriendin Teresa James is hier en op een paar andere songs te horen als backing zangeres. Het swingende 'Big Top Hat' slingert ons met zijn Dixiesound terug de tijd in. Dit is het moment om de beentjes in de lucht te gooien, want het is een vrolijke en heel dansbare boogie. De vreemde eend in de bijt op dit album is de afsluiter 'Wildest Dreams', een country pop nummer van het genre waarmee Keith Urban al een hele reeks hits scoorde in de USA. Dit erg aanstekelige nummer, met hitpotentie  toont de veelzijdigheid van de stem van Laura Tate aan en het zou me niet verwonderen mochten we dit nummer in de zomer op de radio horen. Het werd geschreven door Jodi Spiegel en is zowel instrumentaal als vocaal een toppertje en Jeff Paris laat horen dat hij ook met de snaren uit de voeten kan, want hij speelt op deze 'Wildest Dreams' op de mandoline. 'Let's Just Be Real' van Laura Tate is een heel aangenaam en gevarieerd album. De zangeres heeft een erg mooie veelzijdige stem, die de sterke songs op het album nog een extra touch geven. (8/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 include:
Laura Tate: All Lead Vocals
Terry Wilson: Bass Guitar, all tracks
Teresa James: Back-up vocals
Billy Watts: Guitars, all tracks
Jeff Paris: Piano, B3, Mandoline
Tony Braunagel: Drums, all tracks
Lee Thornberg: Brass
Paulie Cerra: Saxophones
Leslie Smith: Percussion
 
 
 
 
01. Nobody Gets Hurt
02 If That Ain’t Love
03. Hitting On Nothing
04. Can’t Say No
05. The Boys Are Back In Town
06. Still Got The Blues
07. I’ll Find Someone Who Will
08. Let’s Just Be Real
09. I Know You Lied
10. I Need A Man
11. Big Top Hat
12. Wildest Dreams