LAURA COX BAND - HARD BLUES SHOT

Album Review

Album: 
LAURA COX BAND - HARD BLUES SHOT
Artist: 
Laura Cox Band
Record Label: 
Verycords
Style: 
Old School Rock, Heavy Rock, Southern Rock
Date: 
10/03/2017
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
LAURA COX BAND - HARD BLUES SHOT
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Laura Cox is een jonge Franse gitariste die opgroeide met de songs van The Band, ZZ Top, Johnny Cash, The Dire Straits en de Rickenbacker van Roger McQuinn. Pas op veertienjarige leeftijd begon Laura zelf op de gitaar te spelen. In 2008 begon ze met filmpjes op YouTube te plaatsen en sindsdien is ze uitgegroeid tot één van de bekendste vrouwelijke gitaristen op het internet. Ze heeft meer dan tweehonderdduizend volgers op YouTube en is al meer dan zevenenveertig miljoen maal bekeken. De droom van Laura was en is nog steeds om van muziek haar werk te maken, dus moest ze overstappen van het virtuele naar het echte leven. Ze besloot om samen met de jonge gitarist Mathieu Albiac, die dezelfde muzikale passies heeft als Laura, een eigen band op te richten. In 2013 werd de Laura Cox Band geboren, een band die de voorkeur geeft aan goede zware riffs en een geluid dat een combinatie is van classic rock en Southern rock. In 2014 werd met 'Cowboys & Beer' een eerste single opgenomen. Een country song die geschreven werd door Laura en Mathieu. Door deze single kregen ze aanvragen om op een paar festivals te spelen. In 2015 veranderde de band van samenstelling en ze bestaat nu uit zangeres/gitariste Laura Cox, gitarist Mathieu Albiac, drummer Antonin Guérin en bassist Francois Delacoudre. De band heeft het gevoel eindelijk compleet te zijn en met 'Hard Blues shot' verscheen op tien maart 2017 hun debuut album.
 
 
 
 
 
Het album opent met de titeltrack 'Hard Blues Shot', dat met een zware gedreven bass riff van Francois Delacoudre op gang getrokken. Eenmaal de gitaren en het slagwerk hun intrede doen, gaan alle registers open. Meteen laat Laura al haar klasse horen op haar Gibson, maar ook haar stem kan bekoren. In deze mix van bluesrock en Southern rock wordt het gaspedaal volledig ingedrukt vanaf het begin tot de laatste noot is uitgestorven. Het viertal blijft er stevig tegenaan gaan in de heavy rocker 'The Australian Way', waarin de frontvrouw uithaalt met een verschroeiende gitaar solo. De voet wordt van het gaspedaal gehaald voor de mooie Southern rock ballade 'Good Ol' Days', dat het verhaal vertelt van de confrontatie met de eenzaamheid na een afgebroken liefdesrelatie. Met een vlijmscherpe gitaar riff wordt de Texaanse Southern rocker 'Too Nice For Rock'n Roll' ingezet. Het refrein nodigt uit om mee te zingen en zal zeker en vast zalen en festival weides in vuur en vlam zetten. Ook 'Morning Road' heeft dezelfde capaciteiten als zijn voorganger. Drummer Antonin Guérin en bassist Francois Delacoudre zorgen voor de stuwende rock groove en gitariste Laura Cox zorgt met zinderend en vlijmscherp snarenwerk voor de apotheose. De vreemde eend op dit album is ongetwijfeld 'Barefoot In The Countryside'. Dit old American bluegrass nummer is voor mij één van de beste songs op het album. Het nummer wordt erg knap opgebouwd en kent verschillende sfeer en ritme wisselingen en dat komt de song alleen maar ten goede. De banjo is fenomenaal en maakt van 'Barefoot In The Countryside' een topper.
 
 
 
 
 
Na een paar raken slagen van drummer Antonin Guérin in 'Take Me Back Home' gaat Laura verschrikkelijk te keer op de snaren van haar six string met vlijmscherp en verschroeiend snarenwerk tot gevolg. De gitaar liefhebbers kunnen nogmaals hun hartje ophalen. Dit is Old school rock zoals hij moet gespeeld worden, namelijk met een stomende groove en gitaarwerk dat door merg en been gaat. Laura Cox haar goede stem geeft het nummer nog wat meer power. De band blijft vol gas geven tijdens 'If You Wanna Get Loud'. Het nummer heeft een uitstekend refrein en het is muziek die nogal wat volume mag hebben, zoals de titel al aangeeft. Zorg dat je alleen thuis bent en draai de volumeknop stevig naar rechts en de muziek op 'Hard Blues Shot' zal nog beter klinken. Nog een nummer dat live zeker voor vuurwerk zal zorgen en tevens een song waarin de headbangers zich volledig kunnen uitleven is 'Going Down'. Al de kwaliteiten van de Laura Cox band zitten in dit nummer, waaraan voor mij geen einde hoeft te komen. In het semi akoestische '13' klinkt de stem van Laura als een pijnvolle schreeuw uit het hart. De zangeres wisselt het Engels af met het Frans, in deze hommage aan de slachtoffers van dertien november in de Bataclan tijdens het concert van The Eagles Of Death Metal. Het is na zoveel instrumentaal geweld wel een apart en beklemmend nummer om het debuut album ' Hard Shot Blues' mee af te sluiten. De liefhebbers die houden van een mix van old school rock, Southern rock en heavy rock gaan zeker aan hun trekken komen met deze 'Hard Shot Blues' van de Laura Cox Band. Hopelijk zien we deze band binnenkort ook op festivals en clubs in België, want Laura Cox is een uitstekende gitariste en zangeres. (7,5/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
Tracklist:
01. Hard Blues Shot
02. The Australian Way
03. Good Ol’Days
04. Too Nice For Rock ‘N’ Roll
05. Morning Road
06. Barefoot In The Countryside
07. Take Me Back Home
08. If You Wanna Get Loud (Come To The Show)
09. Going Down
10. 13
 
 
 
Laura Cox - Lead guitar, Lead vocals
Mathieu Albiac - Rhythm Guitar, Backing vocals
François C. Delacoudre - Bass, Backing vocals
Antonin Guérin - Drums