LATA GOUVEIA - STAY THE SAME

Album Review

Album: 
LATA GOUVEIA - STAY THE SAME
Artist: 
Lata Gouvea
Record Label: 
Timezone Records
Style: 
poprock, pop
Date: 
22/01/2022
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
LATA GOUVEIA - STAY THE SAME
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De Portugese singer/songwriter, gitarist en producer Lata Gouveia werd op 19 februari 1975 in Lissabon geboren. Hij groeide op in Luxemburg,waar zijn vader voor het Europees Hof van Justitie werkte. Op zeventienjarige leeftijd vertrok Lata naar Londen, UK waar hij zijn muzikale carrière begon. Tijdens zijn periode in Londen speelde hij bij verscheidene bands. Op uitnodiging van Rocky Frisco, één van Gouveia's muzikale helden, (die samen had gespeeld met JJ Cale), verhuisde Lata in 2007 naar Oklahoma, USA. Daar kwam hij in contact met vele folkmuzikanten en sloot hij hechte vriendschappen met Tom Skinner, Dustin Pittsley en Steve Pryor. In 2009 produceerde Lata de documentaire 'Red Dirt: Songs from the Dust', die bekroond werd als beste muziekdocumentaire op het Bare Bones International Film Festival. Tijdens zijn periode in de USA bracht Lata met 'Dead Time' (2007) en 'Road US - 75' (2008) twee albums uit. In 2011 verhuisde Lata Gouveia terug naar Luxemburg. In zijn thuisland is hij een bekende artiest, die al mocht openen voor sterren als Charlie Winston, Kiefer Sutherland, Alan Parsons en Sting. In 2013 won hij de bandwedstrijd Purple Idol en speelde hij op het Rock Um Knuedler festival als ondersteuning voor BAP. In 2014 bracht Lata het album 'Radio Nights' uit, gevolgd door 'Healed & Gone' in 2019. Zijn recente band bestaat uit Daniela Kruger (bas), Paul Porcelli (gitaar) en Jeff Herr(drums). In 2021 verschenen met 'Stay The Same', 'Renegade Train' en 'Mama's Coming Back' drie singles, die alle drie tot in de Hit Tracks top 100 geraakten. Deze drie singles staan ook op het album 'Stay The Same' dat op 21 januari 2022 verschijnt bij Timezone Records. Er staan tien originele, door Lata Gouveia geschreven nummers op het album.
 
 
 
 
 
 
Het album opent met de catchy en radiovriendelijke titeltrack 'Stay The Same'. Het is een vloeiende mix van pop en rock. Alex Logel draagt de melodie met zijn Hammond B3 klanken en met een erg knappe solo plaatst hij de kroon op zijn uitstekende instrumentale prestatie. Daniela Kruger geeft 'Stay The Same' een heerlijke baslijn. 'Stay The Same' heeft een heel aantrekkelijk refrein waar je blij van wordt en dat uitnodigt om mee te zingen. Bovendien bezit Lata Gouveia een goede en aangename stem en weet hij het nummer heel overtuigend te brengen. Het melodieuze 'Wrong' is een beetje strakker, maar heeft dezelfde hitgevoeligheid en aantrekkingskracht als de opener 'Stay The Same'. Deze keer kruidt toetsenist Alex Logel het nummer met erg knappe en levendige piano riffjes. De zoete stemmen van Adeline Toussaint en Maxime Nemorin zorgen voor een uitstekende aanvulling voor Lata's stem en maken het vocale gedeelte helemaal compleet. Gitarist Paul Porcelli komt de eerste keer op het voorplan tijdens het hitgevoelige 'Musical Chairs'. Met zijn prachtige, melodieuze en gevoelvolle snarenriffs geeft hij 'Musical Chairs' extra cachet. 
 
 
 
 
 
 
 
Alex Logel is weer uitstekend en uitdrukkelijk aanwezig in de dromerige 'Mirror Night'. De dromerige stroves vormen een mooi contrast met het pittiger en steviger refrein. Alex Logel laat zijn orgelklanken prachtig aanzwellen en gitarist Paul Porcelli tovert weer heel mooie klanken uit zijn sixstring. In 'Over The Moon' zingt Lata over de liefde van een oudere man en een jonge vrouw. Het knappe melodieus en meeslepend refrein geeft 'Over The Moon' nog een extra touch. Met strak slagwerk bepaalt drummer Jeff Herr het ritme van het nummer en gitarist Paul Porcelli schittert weer met prachtig melodieus snarenwerk. Het duurt zeker een halve minuut eer 'Drowning Man' definitief vertrokken is. Het volume van het geluid is in het begin zeer zacht en gaat heel langzaam naar een luider niveau. Eenmaal het nummer vertrokken is klinkt het nogal rommelig. Met Charles Stoltz en Lata Gouveia horen we twee gitaristen op de akoestische gitaar en Paul Porchelli op de elektrische gitaar. Drummer Jeff Herr en bassiste Daniela Kruger zorgen wel voor een heerlijke groove. 
 
 
 
 
 
 
Toetsenist Alex Logel draagt met zijn warme orgelklanken de melodie van de ballade 'New Break Up Song'. Lata Gouveia legt heel zijn hart en ziel in zijn vocale prestatie en de geweldig mooie en melodieuze gitaar solo van Paul Porcelli is een lust voor het oor. 'Renegade Train' is een aantrekkelijke en vloeiende rocker. Daniela Kruger zorgt voor de mooie lopende baslijn en Paul Porcelli kruidt 'Renegade Train' met vette slide riffs. 'Mama's Coming Back' is de derde single op het album en is een vloeiende uptempo song. Voor mij persoonlijk is het afsluitende 'Tuesday Morning' samen met de opener 'Stay The Same' de beste song op het album. Het heerlijke mondharmonicawerk van Lata Gouveia en de lekker aanzwellende orgelklanken van Alex Logel hebben een groot aandeel in de grote aantrekkelijkheid van 'Tuesday Morning'. 'Stay The Same' is een heel aangenaam album om naar te luisteren en de muziek is geschikt voor een heel breed publiek. Er zijn een paar hitgevoelige en radiovriendelijke nummers aanwezig, vooral in de eerste helft van het album. Misschien kan Lata Gouveia met 'Stay The Same' ook in België en Nederland doorbreken, maar dat zal de toekomst moeten uitwijzen. (7,5/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. Stay The Same
02. Wrong
03. Musical Chairs
04. Mirror Night
05. Over The Moon
06. Drowning Man
07. New Break Up Song
08. Renegade Train
09. Mama's Coming Back
10. Tuesday Morning 
 
 
 
Lata Gouveia: Zang en elektrische ritme gitaar, mondharmonica en akoestische gitaar op #6 en 10
Daniela Kruger : Bas
Paul Porcelli: Elektrische lead gitaar
Jeff Herr: Drums
Alex Logel: Hammond B3 en piano
Charles Stoltz: Akoestische gitaar op #6 en 7
Adeline Toussaint en Maxime Nemorin: Backing vocals