LADY A - SATISFYIN'

Album Review

Album: 
LADY A - SATISFYIN'
Artist: 
Lady A
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Blues, Soul, Funk en Gospel
Date: 
21/10/2021
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
LADY A - SATISFYIN'
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lady A is een Amerikaanse zangeres die geboren werd als ​Anita White op 18 juli 1958 in Seattle, Washington. Deze zangeres begon op 5-jarige leeftijd met zingen. Ze begon haar carrière als back-up zangeres in een Motown Revue band in de jaren 90. Haar liefde voor muziek, haar gospelachtergrond, haar wortels in Louisiana en haar muzikale familie leidden haar altijd terug naar de blues en gospelmuziek, vermengd met smaken van soul en funk als een perfecte jambalaya. Ze staat bekend als The Hardest Workin Woman in de blues, soul, funk en gospel muziek. Lady A treedt ook op als solo act wanneer ze onderweg is en ze is frontvrouw geweest voor Europese bands zoals het Zweedse Top Dogs Of Soul en de Nederlandse band Blind B' & the Visionairs. Op 21 oktober verscheen haar nieuwe album 'Satisfyin''. Er staan tien songs op het album, die voor het grootste gedeelte geschreven werden door Lady A en producer John Oliver.
 
 
 
 
 
 
De opener 'Whatever You Do' is een heel dansbare uptempo shuffle. Het is een mix van blues en jazz. Meteen valt de prachtige stem van Lady A op. Paul Richardson draagt met zijn orgelkanken de melodie van 'Whatever You Do' en gitarist Herman Brown strooit het ganse nummer kwistig rond met erg fijne gitaar riffjes. Producer John Oliver III is een bezige bij, want op 'Whatever You Do' speelt hij basgitaar, drums, keyboards en neemt hij ook nog de backing vocals voor zijn rekening. Het blijft erg dansbaar met de titeltrack 'Satisfyin'', een funky song met uitstekende blazers. Met een knappe funky baslijn zorgt John Studamire voor de heerlijk dansbare groove. Lady A beperkt zich niet tot één bepaald genre. Met 'Miss Buela Mae's' gaat ze de soul weg op. Ook hier zijn de blazers weer van de partij. Multi instrumentalist Paul Richardson bespeelt buiten de drums, ook nog de basgitaar, de gitaar, het orgel en het clavinet. 
 
 
 
 
 
 
Ik ben dik en mooi van mijn voeten tot aan mijn borsten, zingt Lady A in 'Big Momma'. De boodschap die de zangeres aan iedereen wil meegeven is dat iedereen mooi is. Of je nu dik of dun bent je moet tevreden zijn met het lichaam dat je hebt. John Studamire schittert weer met een knappe baslijn en John Oliver doet hetzelfde op de toetsen en de blazers. De soulvolle backing vocals van Roz Royster McCommon maken het vocale gedeelte helemaal af. Het soulvolle 'Blues On My Mind' is een eerbetoon aan blueslegende Nina Simone. Het is een aantrekkelijke song met veel ritmisch handgeklap. Met een schitterende bassolo speelt John Oliver zich in de spotlights en hetzelfde kan gezegd worden van mondharmonicaspeler Joe Seamons.  'Blues Soul Catfish & Fried Wings' is een mix van soul en funk. Met zijn knappe, funky baslijn zorgt John Studamie voor de funky groove. Ook hier is de soulvolle stem van Roz Royster McCommon de perfecte aanvulling op de volle en mooie stem van Lady A. Het ritme gaat de hoogte in voor het energieke 'Brighter Days', waarin John Oliver alle instrumenten voor zijn rekening neemt. 
 
 
 
 
 
 
Dat doet Oliver ook in het heel dansbare 'Enjoy Your Life'. Lady A blijft ook hier positieve vibes verspreiden via haar teksten. Het evangelie is nooit veraf bij Lady A en dat hoor je in het levendige 'For The People In The Back (All I Got)'. Het ritme wordt bepaald door Trinity Oliver met zijn handclaps en stomps. Lady A is de predikante van dienst in dit aanstekelig nummer. Het album wordt afgesloten met de mooie, ingetogen gospel ballade 'Heaven Help Us All'. Lady A zingt het nummer met veel gevoel en haar prachtige stem komt hier helemaal tot haar recht. 'Satisfyin'' van Lady A is een heel aangenaam album. De soul, blues en gospel liefhebbers zullen zeker aan hun trekken komen met 'Satisfyin''. (7,5/10)
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
01 Whatever You Do
02 Satisfying’
03 Miss Buela Mae’s
04 Big Momma
05 Blues On My Mind
06 Blues Soul Catfish & Fried Wings
07 Brighter Day
08 Enjoy Your Life
09 For The People In The Back (All I Got(
10 Heaven Help Us All