THE LACHY DOLEY GROUP – LIVE AT BLUES ON BROADBEACH 2016

Album Review

Album: 
THE LACHY DOLEY GROUP – LIVE AT BLUES ON BROADBEACH 2016
Artist: 
The Lachy Doley Group
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Bluesrock met Hammond C3 en Clavinet
Date: 
25/03/2017
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom

 

 

 
 
THE LACHY DOLEY GROUP – LIVE AT BLUES ON BROADBEACH 2016
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
In zijn thuisland Australië wordt Lachy Doley, de Jimi Hendrix van het Hammond genoemd. Hij wordt geprezen voor zijn blues, soul en rock toetsen werk. De afgelopen jaren heeft Lachy heel de wereld rond gereisd en gewerkt met een scala van top artiesten zoals Joe Bonamassa, Jimmy Barnes, Powderfinger en Glenn Hughes. 'Conviction', het derde studio album dat Lachy sinds de oprichting van de band in 2010 heeft uitgebracht, bracht de toetsenvirtuoos in 2016 ook naar Nederland voor een reeks concerten. Een glansrol was weggelegd voor Lachy’s Hammond C3 orgel uit 1957 en de unieke Hohner Whammy Clavinet, waar er maar twintig van bestaan. Recent werkte Lachy nog samen met Joe Bonamassa en Mahalia Barnes aan de track ‘Ooh Yeah’. Lachy werd ook door Glenn Hughes, Steve Vai en Chad Smith gevraagd om met hen samen te werken aan een nieuwe versie van de Deep Purple track ‘Highway Star’. Een tribute aan de overleden John Lord, de legendarische orgelspeler van Deep Purple. Op 17 februari 2017 verscheen 'Lovelight', het vierde album van The Lachy Doley Group. Het album werd opgenomen in de Freight Train Studios en het bevat negen songs. Zes daarvan werden door Lachy geschreven, een ander nummer schreef hij samen met Roxanne Lebrasse. Verder verlenen er heel wat muzikale gasten hun medewerking, zo is in 'Who Was I Foolin'' de Australische rock grootheid Jimmy Barnes en gitaar virtuoos Nathan Cavaleri te horen. Dit voorjaar verscheen dan het live album 'Live At Blues On Broadbeach 2016' dat opgenomen werd op eenentwintig mei 2016 op de Surf Paradise Stage van het Blues On Broadbeach Festival in Broadbeach.
 
 
 
 
 
 
Het optreden van zanger/toetsenist Lachy Doley, bassist Jan Bangma, drummer Jackie Barnes in Broadbeach begint met 'Conviction', de titeltrack van Lachy's recentste studio album. Dit traag soulnummer wordt met veel passie en overtuiging gezongen door Doley en met zijn geweldige solo op het Hammond laat hij dadelijk horen wat hij in huis heeft. De meeste songs van dit concert komen uit het uitstekende album 'Conviction'. 'Use Me' is een Bill Withers cover, al heeft de versie van Lachy nog weinig gemeen met het origineel. Lachy's versie is trager en hij heeft er de sound van de geniale Duitser Henrik Freischlader doorheen gemixt. Doley is magistraal tijdens zijn solo op zijn Hohner Whammy Clavinet en de warme, diepe baslijnen van Jan Bangma passen perfect in deze soulvolle blues ballade. 'Make It Up’ doet aan een oude hit denken. Het lijkt erg op 'Gimme Some Lovin’ van The Spencer Davis Group. Drummer Jackie Barnes en bassist Jan Bangma zorgen voor de opwindende groove en Lachey steelt nogmaals de show op de klavieren. De gitaar wordt op geen enkel ogenblik gemist en dat wil toch wat zeggen. de versie van John Lennon's 'Jealous Guy' vind ik persoonlijk iets minder geslaagd, al zitten er best ook wel leuke passages in deze meer dan tien minuten durende versie. De bas solo van bassist Jan Bangma is om van te smullen en ook Lachy Doley laat nog fraaie geïmproviseerde geluiden horen, maar de voeling met het nummer gaat wel wat verloren. Het funky bluesnummer ‘Frankly My Dear I Don’t Give A Damn’ is één van de beste songs op dit erg sterke live album. Het is genieten vanaf de eerste seconde tot de laatste noot uitgestorven is. De knappe drum solo van Jackie Barnes geeft het nummer nog een extra meerwaarde.
 
 
 
 
 
 
Nog een echt pareltje is de slowblues 'If Looks Could Kill' uit het debuut abum van Lachy. Het is om duimen en vingers af te likken wanneer Doley zijn virtuositeit op de toetsen etaleert. Hier is het nogmaals de clavinet die het verschil maakt. Het Castle Bar Whammy systeem doet dienst als de Wah Wah pedaal bij een gitaar en Doley weet die hendel met veel gevoel te gebruiken. Dit is zondermeer één van de hoogtepunten van dit concert. Daarna komt er weer ritme in het concert met de stomende shuffle 'Betcha I'll Getcha'. De Australiër blijft imponeren op de toetsen tijdens 'Stop Listening To The Blues'. Met uitstekende riffs op zijn C3 Hammond en zijn prachtige stem weet hij dit heerlijke blues nummer te domineren. De rocker 'Lazy' kent een lange intro, maar eenmaal deze voorbij is barst het nummer helemaal open. De ritme sectie zorgt voor de opwindende rock groove waarop frontman Lachy Doley alle registers open gooit en zich volledig uitleeft op de zwart witte toetsen van zijn C3. Afsluiten doet Lachy met de beklijvende ballade 'Still In Love'. Weer weet hij zich volledig in het nummer in te leven en het vol passie en met veel emotie te zingen. Ook in zijn toetsenwerk weet hij die zelfde passie en emotie te leggen en dat leidt tot een fantastisch slot van een uitstekend concert. Zondag 9 juli was Lachy Doley nog te gast op het Bospop Festival in Weert. Hij stond vroeg in de namiddag op het podium maar wist een volle tent te imponeren. In België zijn er spijtig genoeg nog geen optredens gepland, maar het is zeker de moeite waard om eind augustus even naar onze Noorderburen te gaan, want op 27 augustus is hij te gast in De Lantaarn in Hellendoorn, op 28 augustus in het Downtown Café in den Haag, op 30 augustus in De Harmonie te Edam, op 1 september in De Bosuil te Weert, op 2 september in Het Rock Café Taste te Groenlo en op 3 september in De Boerderij te Zoetermeer. (8,5/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
Tracks:
01. Conviction (Live)
02. Use Me (Live)
03. Talk 1 (Live)
04. Make It Up (Live)
05. Talk 2 (Live)
06. Jealous Guy (Live)
07. Frankly My Dear I Don’t Give A Damn (Live)
08. If Looks Could Kill (Live)
09. Betcha I’ll Getcha (Live)
10. Talk 3 (Live)
11. Stop Listening To The Blues (Live)
12. Two Leslies Are Better Than One (Live)
13. Lazy (Live)
14. Talk 4 (Live)
15. Still In Love (Live)

Line-up:
Lachy Doley – 1957 Hammond C3 Organ / Whammy Clavinet / Vocals
Jan Bangma – Bass
Jackie Barnes – Drums