KYLE CULKIN - SHOTGUN RIDGE

Album Review

Album: 
KYLE CULKIN - SHOTGUN RIDGE
Artist: 
Kyle Culkin
Record Label: 
Tonebucker Records
Style: 
Americana, Country
Date: 
30/06/2023
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
KYLE CULKIN - SHOTGUN RIDGE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kyle Culkin is een Amerikaanse songwriter, gitarist en artiest voor rootsmuziek. Hij heeft de afgelopen twee decennia gewerkt als multi instrumentalist en gitarist voor nationaal toerende acts zoals The Jeff Jensen Band. Culkin opende voor de grote B.B. King tijdens zijn tour voor zijn tachtigste verjaardag.  The King of the Blues verkondigde toen het volgende over Kyle Culkin: "Deze jongen kan spelen"! Vandaag, met jarenlange ervaring op zak, speelt Culkin Amerikaanse rootsmuziek die een waarheidsgetrouwe authenticiteit uitstraalt van hard geleerde lessen van het leven on the road. In elk nummer combineert hij een leuk en geestig gevoel voor humor met de worstelingen van het leven. De veelgeprezen albums van Culkin bevatten een mix van country, rock, blues en soul die een nieuwe draai geven aan een direct vertrouwd Americana geluid. Hij overspeelt nooit zijn hand en gebruikt smaak, toon en timing om zijn teksten met de juiste hoeveelheid smaak te kruiden. In 2020 verscheen zijn album 'My Americana' en een jaar later lag de opvolger 'Pork Chops & Blues' in de winkelrekken. Nu heeft Culkin legendarische muzikanten en enkele van zijn muzikale helden ingehuurd voor zijn nieuwe album 'Shotgun Ridge' dat op 30 juni 2023 verscheen bij Tonebucker Records. Er staan tien songs op het album, waaronder vier originele, door Kyle Culkin geschreven nummers. 
 
 
 
 
 
 
 
Het album opent met het radiovriendelijke en vloeiende America nummer 'My Baby's Gone', met schitterend piano en orgelwerk van Jamieson Trotter. Marty Rifkin kleurt de sound met heerlijke pedalsteel klanken. Kyle Culkin bezit een goede en aangename stem. In het refrein wordt hij vocaal bijgestaan door zangeres Jade McRae. 'Trash With You' is een perfect verlengstuk van de opener. Er zit de juiste dosis galm op de gitaar van Kyle Culkin en vocaal voelen de stemmen van Kyle en Jade MacRae elkaar weer goed aan. Kyle en de band steken meer dan één tandje bij voor het razendsnelle 'Whole 'Nutha Thang', een erg kort nummer dat een mix is van rockabilly en Americana. Drummer Adam Gust en bassist Kyle Culkin zorgen voor een razendsnelle groove. Voor dit nummer nodigde Kyle zijn muzikale held Albert Lee uit om mee te spelen en te zingen. Met heel snel vingerwerk zorgt Albert Lee voor het uitstekende uptempo gitaarwerk  tijdens deze 'Whole 'Nutha Thang'. Top nummer dat best wat langer had mogen zijn. 
 
 
 
 
 
 
 
Het radiovriendelijke 'Two More Bottles Of Wine' is een aantrekkelijke mix van Americana en Folk. Er zit een mooie galm op de gitaarklanken van Johnny Hiland. Met een wervelende Hammond solo en een uitstekende gitaarsolo geven toetsenist Jamieson Trotter en gitarist Johnny Hiland deze Delbert McClinton cover nog meer glans. Het emotionele 'Willin'' en 'Passing Trough's zijn prachtige country ballades. Marty Rifkin is in beide nummers weer heel aanwezig met zijn heerlijke lapsteel klanken. Kyle Culkin zingt 'Willin'' met heel veel gevoel. 'Passing Trough' wordt gezongen door Max MacLaury, die ook de ritmegitaar voor zijn rekening neemt. Het Western getinte 'Creepin' In' is een heel dansbaar en vrolijk duet tussen Kyle Culkin en Jade MacRae. Jamieson Trotter schittert andermaal op de piano en het Hammond B3. De melodieuze country ballade 'Angels Get Their Way' kent een mooi samenspel tussen de gitaar van Kyle Culkin en de Lapsteel gitaar van Marty Rifkin. Ted Russell Kamp en Kyle Culkin zingen samen de country ballade 'Path Of Least Resistance'. Instrumentaal is het in dit duet genieten van de Lapsteel van Marty Rifkin en de akoestische gitaar van Kyle Culkin. Het album wordt afgesloten met de de Lullaby 'Sweet Lullaby'. 'Shotgun Ridge' van Kyle Culkin is een heel aangenaam country/Americana album. (7,5/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
01. My Baby’s Gone (3:54)
02. Trashy With You (2:50)
03. Whole ‘Nutha Thang (2:27)
04. Two More Bottles Of Wine (3:08)
05. Willin’ (3:43)
06. Passing Through (4:41)
07. Creepin’ In (2:55)
08. Angels Get Their Way (2:33)
09. Path Of Least Resistance (3:39)
10. Sweet Lullaby (2:39)
 
 
 
Kyle Culkin: Gitaar, bas en zang
Jade MacRae: Backing Vocals
Adam Gust: Drums en Percussie
Jamieson Trotter: Piano en B3 Orgel
Marty Rifkin: Pedal Steel
 
Gastmuzikanten
Albert Lee: Gitaar en backing vocals op “Whole ‘Nutha Thang”
Johnny Hiland: Gitaar op “Two More Bottles of Wine”
Jade MacRae: Zang op “Creepin’ In”
Ted Russell Kamp: Zang op “Path of Least Resistance”
Max MacLaury: Zang en ritme gitaar op “Passing Through”