KRISSY MATTHEWS - PIZZA MAN BLUES

Album Review

Album: 
KRISSY MATTHEWS - PIZZA MAN BLUES
Artist: 
Krissy Matthews
Record Label: 
Ruf Records
Style: 
Bluesrock, rock
Date: 
27/08/2021
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
KRISSY MATTHEWS - PIZZA MAN BLUES
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Krissy Matthews werd geboren op 25 mei 1992. Zijn vader is een Engelsman en zijn moeder een Noorse. Toen Krissy op achtjarige leeftijd zijn eerste gitaar kreeg, had hij de muziek microbe snel te pakken. Hij leerde dan ook snel wat men allemaal met de gitaar kan doen. Hij was nog maar twaalf jaar wanneer hij samen met John Mayall And The Bluesbreakers optrad op het Noorse Notodden Bluesfestival. Het leverde de jonge knaap heel wat aandacht en promotie op door interviews met de nationale radio en pers in Noorwegen. Wanneer Krissy terug naar de UK ging richtte hij zijn eerste band op. Krissy Blues Boys was de naam en lokaal waren ze goed bekend vanwege hun vele optredens. In 2005 verscheen 'Influences',  het debuutalbum van de toen nog maar steeds dertien jaar oude Krissy Matthews. Krissy maakte dat power bluesrock album samen met vader Keith Matthews op bas en Mark Freeman op drums. In 2006 tekende hij een platencontract in Noorwegen. In februari 2007 verscheen de opvolger 'No Age Limit' en dat album kreeg ook aandacht buiten Scandinavië. Er volgden optredens op festivals in Frankrijk en in Engeland werd hij uitgenodigd door zijn groot idool Jeff Healey om samen met hem podium te delen. De twee songs die Jeff samen met Krissy speelde zouden Healey's laatste twee live songs worden in de UK. Een tour in de rest van Europa volgde als openingsact voor Robben Ford. Het derde album 'Allen In Reverse' verscheen in 2009 en werd overal goed ontvangen en Matthews ging ook in Polen touren. Daarna volgden nog een paar uitstekende albums, zoals 'Hit The Rock' in 2011, 'Scenes From A Moving Window' in 2015 en het live album 'Live At Freak Valley' in 2017. Krissy heeft maar liefst in vijftien landen opgetreden. Hij stond op de planken met John Mayall, Walter Trout, Joe Bonamassa, Joe Satriani, Ten Years After, Robben Ford, Toto, Beth Hart, Greg Allman en Derek Trucks. Op 22 maart 2019 verscheen bij MIG Music zijn recentste album 'The Monster In Me', met daarop tien originele songs die geschreven werden door Krissy Matthews, Pete Brown en Baard Torstensen. De enige uitzondering was 'The Girl That Lied', dat Krissy helemaal alleen schreef. Onlangs tekende Matthews een platencontract bij Ruf Records en daar verschijnt op zevenentwintig augustus het album 'Pizza Man Blues'. Er staan negen originele songs op 'Pizza Man Blues'. Krissy schreef van alle nummers de muziek, alleen 'Carry You' schreef hij samen met Joshua Rigal. De teksten van zeven songs werden geschreven door Krissy en Pete Brown. De tekst van 'Carry You' werd  geschreven door Krissy en Joshua Rigal en  'Mayday' schreef Matthews alleen. Met klarinetspeler Felix Peikli en zangeres Layla Zoe krijgen we ook twee special guests in 'Grateful Unplugged'. Het album wordt opgedragen aan Anne Lise Naess, de overleden grootmoeder van Krissy en aan de overleden Hansi Wallbaum, volgens Krissy de beste drummer waarmee hij ooit samenwerkte.
 
 
 
 
 
 
 
Van de ene op de andere dag veranderde de Covid 19 pandemie het leven van veel mensen. Ook de muziekwereld werd zwaar getroffen en het is in die context dat je het nieuwe album van Krissy Matthews moet plaatsen. Net zoals veel mensen stond Krissy voor uitdagingen en moest hij zich aanpassen aan de nieuwe omstandigheden. Hij heeft geprobeerd om verder te gaan met zijn leven, geld te verdienen zonder zijn passie te verliezen. Krissy deed in die periode veel verschillende jobs, zo was hij pizza bezorger, werkte hij als boomchirurgassistent, was hij vrijwilliger in een vaccinatiecentrum en bezorgde hij bloemen. De songs op het nieuwe album gaan allemaal over deze ervaringen, dus zal het voor veel luisteraars heel herkenbaar overkomen. Met de opener 'Mayday' trekt Krissy Matthews aan de alarmbel. Deze verschroeiende rocker laat de hoogdringendheid horen waarmee we de klimaatverandering moeten aanpakken.  Het energiek en bulderend slagwerk van Max Maxwell en de beukende bas van Joshua Rigal razen als een orkaan. Het fantastische en fuzzy gitaarwerk van Matthews raakt je tot in de kleinste vezels van je lichaam. Dit is rock die met de juiste drive gespeeld wordt. Top nummer. Het wordt rustiger in het funky getinte 'The Man Said No'. Het nummer heeft een hoog Johnny Guitar Watson gehalte en in het sterke soulvolle refrein zijn er zelfs blazers aanwezig. In dit nummer vertelt Krissy zijn zoektocht naar werk . Hij ging langs bij  alle supermarkten in Bicester, maar hij werd overal afgewezen. De snarensolo die Matthews uit zijn sixstring tovert is weer een lust voor het oor. De kerkelijke orgelklanken van Greg Coulson dragen de melodieuze liefdesballade 'Disaster'. De song gaat over de moeilijke periode van Krissy en zijn partner tijdens de lockdown. Beiden zaten ze in een ander landen konden elkaar niet zien omdat ze opgesloten waren door de maatregelen. Er klinkt veel pijn en verdriet in de stem van de achtentwintigjarige zanger en met zijn vlijmscherp snarenwerk versterkt hij dat trieste en pijnlijke gevoel nog meer. 
 
 
 
 
 
 
 
Er zit een groot Stax gevoel in 'Anti Social Media', een nummer dat over de gevaren van de sociale media gaat. In dit bijna zeven minuten durende nummer zijn de blazers weer uitstekend en uitdrukkelijk aanwezig, toch is het Krissy zelf die zich weer in de spotlights speelt met een geweldige gitaar solo. Het strakke en dwingende slagwerk van Max Maxwell en de bonkende baslijn van Joshua Rigal zorgen weer voor een fantastische groove. 'Hairdryin'Drummer Man' is een eerbetoon aan drummer Hansi Wallbaum, die op zevenentwintig maart 2020 overleed. Hansi was drummer bij de Hamburg Blues Band, een band waarin Krissy Matthews sinds 2015 deel van uitmaakt. Volgens Krissy was Hansi de beste drummer waarmee hij ooit samenwerkte. Het nummer heeft een erg knappe groove en Max Maxwell toont met een paar korte solo's zijn klasse als drummer. Het scheurend gitaarwerk van Krissy Matthews zorgt voor een knap antwoord op de korte drumsolo's van Max. Met zijn knap toetsenspel is ook Greg Coulson belangrijk in de sound van 'Hairdryin' Drummer Man'.  De titeltrack 'Pizza Man Blues' begint met ritmisch handgeklap en een onheilspellende samenzang van Krissy, Max en Josh. Matthews schreef het nummer in de periode dat hij aan het werk was als pizza bezorger en naar de kazerne gestuurd werd, daar werd hij begroet door bewakers met grote en gevaarlijke geweren. Het is een verschroeiend nummer met veel energie en power, waarin Matthews weer zinderend en scheurend uithaalt op de gitaar.  De dwingende basdrum en het strakke slagwerk van Max Maxwell bepalen het ritme van de uitmuntende midtempo rocker 'Ride'. De zware baslijn van Joshua Rigal is het kloppend hart. Krissy pakt weer enorm sterk uit met splijtende en vlijmscherpe gitaar solo. Met deze snarensolo gaat hij de Hendrix en Led Zeppelin weg op. Hij toont hier nogmaals dat hij een fantastische gitarist is die zowel gevoelvol en intens uit de hoek kan komen, maar ook het meer heavy en zwaardere gitaarwerk volkomen beheerst. 'Ride' is één van de hoogtepunten op dit album. 
 
 
 
 
 
 
De heavy classic rocksong 'Carry You' werd geschreven door Joshua Rigal en Krissy Matthews. De song vertelt het verhaal dat bij de beste vriendin van Joshua's moeder Motor neuron disease of motorneuronziekte werd vastgesteld en dat haar gezondheid snel achteruit ging. De zware en heavy riffs vormen een groot contrast met de pakkende tekst.  'Carry You' heeft een prachtig harmonieus refrein. Het album wordt afgesloten met twee versies van 'Grateful'. In het refrein zingt Krissy: You've got be grateful for what you've got, even if it ain't a whole lot. Hij zingt over zijn leven tijdens de Covid 19 pandemie. Een leven van lockdowns, geen optredens, zijn vriendin in een ander land. Toch vond Krissy nog redenen genoeg om dankbaar te zijn te zijn voor hetgene hij had. De eerste versie is in country rock stijl met prachtig blaas en zuigwerk op de mondharmonica en een uitstekende gevoelvolle en intense gitaar solo. Backing zangeres Kristel Morrison maakt het vocale gedeelte helemaal af.  De akoestische versie wordt gezongen door Krissy Matthews en de Canadese Firegirl Layla Zoe. Eerst zingen ze apart en het laatste gedeelte zingen ze samen. Opvallend is de heerlijke solo op de klarinet van Felix Peikli. Twee jaar na het uitstekende 'The Monster In Me' heeft Krissy Matthews een geschikte opvolger klaar met 'Pizza Man Blues'. Krissy vond inspiratie in de belemmeringen en de lockdown's die Covid 19 met zich meebracht en wist dat op een uitstekende wijze over te brengen in woorden en muziek. Het resultaat is een prachtig album met uitstekende songs en geweldig gitaarwerk. Pizzabezorger Krissy Matthews mag hier elke dag komen leveren en als hij dan nog een liedje zingt krijgt hij nog een dikke fooi. (8/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01 Mayday 
02 The Man Said No 
03 Disaster 
04 Anti-Social Media
05 Hairdryin’ Drummer Man 
06 Pizza Man Blues 
07 Ride 
08 Carry You 
09 Grateful 
10 Grateful Unplugged Feat.Layla Zoe & Felix Peikli 
 
 
Krissy Matthews - Gitaar en zang
Joshua Rigal - Bas en backing vocals
Max Maxwell - Drums, percussie en backing vocals
Greg Coulson - Keyboards
Kristel Morrison - Backing vocals
 
Felix Peikli - Klarinet op #10
Layla Zoe - Zang op #10