KRISSY MATTHEWS - THE MONSTER IN ME + concertdata

Album Review

Album: 
KRISSY MATTHEWS - THE MONSTER IN ME + concertdata
Artist: 
Krissy Matthews
Record Label: 
MIG Music
Style: 
Bluesrock
Date: 
22/03/2019
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
KRISSY MATTHEWS - THE MONSTER IN ME
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Krissy Matthews werd geboren op 25 mei 1992. Zijn vader is een Engelsman en zijn moeder een Noorse. Toen Krissy op acht jarige leeftijd zijn eerste gitaar kreeg had hij de muziek microbe snel te pakken. Hij leerde dan ook snel wat men allemaal met de gitaar kan doen. Hij was nog maar twaalf jaar wanneer hij samen met John Mayall And The Bluesbreakers optrad op het Noorse Notodden Bluesfestival. Het leverde de jonge knaap heel wat aandacht en promotie op door interviews met de nationale radio en pers in Noorwegen. Wanneer Krissy terug naar de UK ging richtte hij zijn eerste band op. Krissy Blues Boys was de naam en lokaal waren ze goed bekend door hun vele optredens. In 2005 verscheen het debuutalbum 'Influences' van de toen nog maar steeds dertien jaar oude Krissy Matthews. Krissy maakte dat power bluesrock album samen met vader Keith Matthews op bas en Mark Freeman op drums. In 2006 tekende hij een platencontract in Noorwegen. In februari 2007 verscheen de opvolger 'No Age Limit' en dat album kreeg ook aandacht buiten Scandinavië. Er volgden optredens op festivals in Frankrijk en in Engeland werd hij uitgenodigd door zijn groot idool Jeff Healey om samen met hem podium te delen. De twee songs die Jeff samen met Krissy speelde zouden Healey's laatste twee live songs worden in de UK. Een tour in de rest van Europa volgde als openingsact voor Robben Ford. Het derde album 'Allen In Reverse' verscheen in 2009 en werd overal goed ontvangen en Matthews ging ook in Polen touren. Er volgden nog een paar uitstekende albums, zoals 'Hit The Rock' in 2011, 'Scenes From A Moving Window' in 2015 en het live album 'Live At Freak Valley' in 2017. Krissy heeft maar liefst in vijftien landen opgetreden. Hij stond op de planken met John Mayall, Walter Trout, Joe Bonamassa, Joe Satriani, Ten Years After, Robben Ford, Toto, Beth Hart, Greg Allman en Derek Trucks. Op 22 maart 2019 verscheen bij MIG Music zijn nieuwe album 'The Monster In Me', met daarop tien originele songs die geschreven werden door Krissy Matthews, Pete Brown en Baard Torstensen. De enige uitzondering is 'The Girl That Lied', dat Krissy helemaal alleen schreef.
 
 
 
 
 
 
In de intro van de verschroeiende opener 'Level With The Devil' horen we alleen zijn stem. Even later komen de dwingende drums van Kev Hickman, de bonkende bas van Sam Weston en de splijtende gitaar riffs van Krissy het nummer versterken en vanaf dat moment barst deze knappe opener helemaal open. De vlijmscherpe gitaar riffs van Krissy en zijn uitstekende snarensolo, zijn zoals we van Krissy gewend zijn weer van topkwaliteit en ze passen perfect in deze zinderende bluesrocker. Het nummer heeft tevens een knap en sterk refrein en ligt in de lijn van de stevige en verschroeiende bluesrockers die Krissy al bracht op zijn vorige albums. Matthews blijft op het elan van 'Level With The Devil' verder gaan met de rocker 'Gotta Stay, Gotta Leave'. Ook hier is het genieten van de zinderende rockgroove die drummer Kev Hickman en bassist Sam Weston weten te produceren. Het solo werk op de gitaar van Krissy is weer om duimen en vingers af te likken en toont nogmaals de klasse van deze geweldige gitarist. Het blijft stevig rocken in het begin van 'Strange Ways', maar wanneer het refrein eraan komt krijgen we een hele sfeer en ritme verandering. Het poppy melodieuze refrein staat in fel contrast met de stevige rock stroves. De duivel was al aan de beurt en met de demonen in deze 'Stange Ways' blijft Krissy tekstueel ongeveer op dezelfde lijn. In het begin van zijn geweldige korte snarensolo laat Krissy zijn gitaar zo hard huilen en brullen, dat het gitaar geluid je raakt tot in de kleinste vezel van je lichaam. Het meer dan vijf minuten durende 'Is This The Love I Think It Is?' is een mix van Delta blues en Southern rock. Ook hier weer haalt Krissy verschroeiend uit met splijtend en vlijmscherp gitaarwerk tijdens zijn solo. Het gaspedaal wordt helemaal ingeduwd voor de rechttoe rechtaan rockers 'Long Haul Flight' en 'Paronoid Prison'. Deze radiovriendelijke songs hebben een aanstekelig en catchy meezing refrein.
 
 
 
 
 
 
'The Girl That Lied' is het enige nummer dat Krissy Matthews alleen schreef en het is voor mij ook de beste song op het album. Deze licht funky getinte song heeft een erg catchy refrein en Krissy levert hier misschien wel zijn beste vocale prestatie van het album. Ook de enthousiaste backing vocals geven 'The Girl That Lied' een extra touch. Drummer Kev Hickman en bassist Sam Weston zorgen weer voor een heerlijke groove en het snarenwerk van Krissy is weer om duimen en vingers af te likken. Topnummer. Dat kan ook gezegd worden over 'Watching Our Love Fade Away', de enige ballade op het album 'Monster In Me'. In dit triest liefdeslied is Rasmus Solem uitstekend aanwezig op piano en Krissy weet met een splijtende snarensolo zijn emoties en verdriet perfect weer te geven. Daarna gaat het weer verschroeiend hard en daar hebben het bulderend en energiek slagwerk van Kev Hickman en de bonkende diepe baslijn van Sam Weston een groot aandeel in. Het contrast tussen de stevige stroves en het iets zachtere en melodieuze refrein geeft 'Easy Meat' een extra touch. Halfweg vertraagt het nummer en klinkt het wat vintage pop als Krissy zingt, maar even later haalt de jonge gitaarvirtuoos zinderend en scheurend uit op zijn sixstring. Matthews sluit het album af met de titeltrack 'Monster In Me'. De duivel en de demonen kwamen al eerder aan bod en nu moet het monster in Krissy weg. 'Monster In Me' is een geweldig nummer, met een sterk refrein en met weergaloos gitaarwerk van Krissy. Krissy zal waarschijnlijk nooit de beste zanger worden, al is zijn stem de laatste jaren veel beter geworden, maar zijn nummers en zijn gitaarwerk zijn van topkwaliteit en dat is op dit album niet anders. 'Monster In Me' is een prachtig album van een uitstekende muzikant, die muzikaal nog steeds groeit en dit album is weer een stap vooruit in de muzikale carrière van Krissy Matthews. Het is tevens een artiest die je live aan het werk moet zien, want dan is Matthews op zijn best. Hij is momenteel bezig aan een uitgebreide tournee waarmee hij nu in Duitsland is, maar op 19 mei is hij te gast in Den Heilige Cornelius in Roermond, op 25 mei in De Kelk te Brugge en op 26 mei in De Bosuil te Weert. Na de zomer komt Krissy terug en is hij op 17 oktober te gast op het Blues In The Box Festival in Bredene en op 20 oktober in De Crossover in Gent. (8/10)
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
Level With The Devil
Gotta Stay, Gotta Leave
Strange Ways
Is This The Love, I Think It Is?
Long Haul Flight
The Girl That Lied
Paranoid Prison
Watching Our Love Fade Away
Easy Meat
Monster In Me
 
 
Line-up Krissy Matthews:
Krissy Matthews (guitars, vocals)
Sam Weston (bass, backing vocals)
Kev Hickman (drums, percussion)
Rasmus Solem (keyboards)