KRISSY MATTHEWS - KRISSY MATTHEWS & FRIENDS (2 cd)

Album Review

Album: 
KRISSY MATTHEWS - KRISSY MATTHEWS & FRIENDS (2 cd)
Artist: 
Krissy Matthews
Record Label: 
Ruf Records
Style: 
Bluesrock, Rock, Rock'n roll
Date: 
10/05/2024
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
KRISSY MATTHEWS - KRISSY MATTHEWS & FRIENDS (2 cd)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Krissy Matthews werd geboren op 25 mei 1992. Zijn vader is een Engelsman en zijn moeder een Noorse. Toen Krissy op achtjarige leeftijd zijn eerste gitaar kreeg, had hij de muziek microbe snel te pakken. Hij leerde dan ook snel wat men allemaal met de gitaar kan doen. Hij was nog maar twaalf jaar wanneer hij samen met John Mayall And The Bluesbreakers optrad op het Noorse Notodden Bluesfestival. Het leverde de jonge knaap heel wat aandacht en promotie op door interviews met de nationale radio en pers in Noorwegen. Wanneer Krissy terug naar de UK ging richtte hij zijn eerste band op. Krissy Blues Boys was de naam en lokaal waren ze goed bekend vanwege hun vele optredens. In 2005 verscheen 'Influences',  het debuutalbum van de toen nog maar steeds dertien jaar oude Krissy Matthews. Krissy maakte dat power bluesrock album samen met vader Keith Matthews op bas en Mark Freeman op drums. In 2006 tekende hij een platencontract in Noorwegen. In februari 2007 verscheen de opvolger 'No Age Limit' en dat album kreeg ook aandacht buiten Scandinavië. Er volgden optredens op festivals in Frankrijk en in Engeland werd hij uitgenodigd door zijn groot idool Jeff Healey om samen met hem podium te delen. De twee songs die Jeff samen met Krissy speelde zouden Healey's laatste twee live songs worden in de UK. Een tour in de rest van Europa volgde als openingsact voor Robben Ford. Het derde album 'Allen In Reverse' verscheen in 2009 en werd overal goed ontvangen en Matthews ging ook in Polen touren. Daarna volgden nog een paar uitstekende albums, zoals 'Hit The Rock' in 2011, 'Scenes From A Moving Window' in 2015 en het live album 'Live At Freak Valley' in 2017. Krissy heeft maar liefst in vijftien landen opgetreden. Hij stond op de planken met John Mayall, Walter Trout, Joe Bonamassa, Joe Satriani, Ten Years After, Robben Ford, Toto, Beth Hart, Greg Allman en Derek Trucks. Op 22 maart 2019 verscheen bij MIG Music zijn album 'The Monster In Me', met daarop tien originele songs die geschreven werden door Krissy Matthews, Pete Brown en Baard Torstensen. De enige uitzondering was 'The Girl That Lied', dat Krissy helemaal alleen schreef. Begin 2021 tekende Matthews een platencontract bij Ruf Records en daar verscheen op zevenentwintig augustus 2021 het album 'Pizza Man Blues'. Binnen een paar dagen, welgeteld op tien mei verschijnt het tweede album van Krissy Matthews bij Ruf Records. Het is een dubbelalbum met zeer veel gasten en het telt vierentwintig songs, goed voor bijna drie uur muziek.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Cd één opent met de zware midtempo bluesrocker 'Queen', een song die over woede gaat. Het is eveneens de eerste single uit het album 'Krissy Matthews & Friends. Josh Rigal, met een beukende baslijn, en Felix Dehmel, met strak en dwingend slagwerk, zorgen voor de stompende groove. De krachtige, ietwat schreeuwerige stem van Kim Jennett is uitermate geschikt om dit nummer te zingen. Je voelt de woede zo uit haar stem rollen. Gitarist Krissy Matthews haalt verschroeiend uit met vlijmscherpe en splijtende gitaarvullingen en dito solo. Krachtige opener die zeker voor vuurwerk zal zorgen tijdens de optredens van Krissy. 'Ain't Got No Troubles On The Road' gaat over de liefde van op tournee te zijn. Chris Farlowe en Pete Brown (ondertussen overleed Pete) zijn twee echte roadwarriors en zij waren dus de ideale zangers voor deze song. Met saxofonisten Tommy Schneller en Jurgen Wieching en trompettist Jens Buschenlange koos Krissy voor een sterke blazerssectie. Tommy Schneller zet met een fantastische saxofonsolo het knappe werk van de blazers nog meer in de schijnwerpers. Het uitstekende toetsenwerk is van Stevie Watts. De tweede single uit het album is de politiek getinte slowblues 'Why Are You Ashamed Of Me?'. Het is een duet van Krissy met Heidi Solheim. In deze song zingt Krissy over zijn frustratie waarom hij geen Noors paspoort krijgt, niettegenstaande hij een Noorse moeder heeft. Stevie Watts draagt de melodie met zijn warme orgelklanken. De snarensolo van Krissy begint gevoelvol maar verandert langzaamaan in een solo waaruit veel boosheid en frustratie klinkt. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Big Daddy Wilson en Alice Armstrong zingen samen het soulvolle duet 'Pack It Up', een cover van Freddie King. De driekoppige blazerssectie is weer uitstekend aanwezig en ze blazen de nodige soul in het nummer. Bassist Josh Rigal trekt het nummer met een basintro op gang en Krissy is andermaal onweerstaanbaar op de gitaar en etaleert nogmaals zijn grote klasse. Krissy en Marlia Rae zingen het volgende duet 'Tomorrow's Blues', een cover van Colosseum uit 2003. Krissy maakt er een heel eigen versie van. Op gitaar horen we naast Krissy ook Clen Clempson, Colosseum gitarist en medeschrijver van deze song. Geen Josh Rigal op bas in 'Tomorrow Blues' wel Detlef Blanke. Anne Hauter schittert op de trompet en het knappe pianowerk is van Harry Waters. We krijgen weer heel andere muzikanten in de Rick Derringer cover 'Rock’n’Roll Hoochie Koo'. Krissy zingt dit verschroeiende rock'n roll nummer. Een weergaloze Frank Itt op bas steelt de show. Verder hebben we ook drummer Curt Cress en de gitaristen Krissy Matthews en Stoppock. In het zelf geschreven 'Learn To Live With The Blues' zingt Krissy over verliefd zijn op twee totaal verschillende vrouwen en niet weten welke keuze te maken. Vocaal wordt hij hier bijgestaan door Whitney Shay en Dani Wilde. Ook op gitaar krijgt hij hulp van Kai Strauss en Phipu Blue Dog. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat er gitaarvuurwerk op het programma staat. Met Will Wilde en Jimmy Z krijgen we ook spetterend mondharmonicawerk. 'Road angel' is een energieke, uptempo rocksong over eenzaamheid. Ook hier krijgen we gitaarvuurwerk, deze keer tussen Krissy en Danny Bryant. Achter de microfoon horen we Krissy, Danny Bryant en Vanja Sky. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Het door Gert Lange gezongen 'Try Me Again' heeft dankzij drummer Eddie Filip geweldig slagwerk. Krissy en Gert Lange zetten naar het einde toe de kers op de taart met verschroeiend gitaarwerk. De Al Green cover 'I'm A Ram' wordt weer door drie verschillende stemmen gezongen. Buiten Krissy en Jed Potts, neemt ook Nederlands beste zanger Phil Bee plaats achter de microfoon. Instrumentaal is het genieten van het gruizig mondharmonicawerk van Paul Jones, het heerlijk toetsenwerk van Paul Jobson op de piano en het snedig gitaarwerk van Krissy en Jed Potts. Robbie Robertson schreef 'The Weight', een klassieker die The Band in 1968 een wereldhit opleverde. Ook hier weer een hele lijst namen die het vocale werk voor hun rekening nemen. Naast Krissy horen we Layla Zoe, Denise Gordon, Miller Anderson en Inga Rumpf. Albie blaast een machtige solo op zijn tenor saxofoon en Krissy, Sean Webster, Nicolas Meier en Miller Anderson zijn de mannen op de gitaar. Naar het einde toe wordt het tempo beetje bij beetje opgedreven en dat geeft deze versie van 'The Weight' een extra touch. Tock kan deze versie niet aan de originele versie van The Band tippen. Er staat op cd één nog een verrassing met de meer dan acht minuten durende  instrumentale jam 'Scim Impro', die als hidden track op het album staat.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
'Sunshine Of Your Love', een cover van Cream is de waanzinnige opener op cd twee. Met Krissy Matthews op zang en gitaar, Malcolm Bruce (zoon van Jack Bruce) op bas en Dennis Chambers op drums krijgen we hier een fantastische coverversie van deze wereldhit. Maya Sage, de dochter van Malcolm verzorgt de backing vocals. Krissy drukt zijn stempel op het nummer met geweldig gitaarwerk. Zijn splijtende gitaarklanken gaan door merg en been. Het vloeiende popgetinte nummer 'Broken' wordt gezongen door Krissy Maathews en Silje Hagen. Het gitaarwerk komt van Krissy en Rory Evans. Rory is volgens Krissy technisch de beste gitarist die hij kent. De microfoon wordt gretig gedeeld in de Eddie Cochran cover 'Twenty Flight Rock'. Krissy, Gilles Robson, Cherry Lee Mewis, Willie Woigk en Martin Ace zingen om beurt een stuk van het rock'n roll nummer. Instrumentaal is het genieten van Gilles Robson op de mondharmonica, Stevie Watts op de piano, Peter Pansky op bas, Felix Dehmel op drums en van Krissy Matthews met zijn vingervlug gitaarwerk. Gitarist Baard Torstensen en zanger Zak Tell van Clawfinger brengen samen met Krissy hun in 1995 verschenen song 'Do What I Say'. Leuk om te weten is dat de zesjarige nicht van Krissy en zijn negenjarige neef Luca ook mogen meezingen in deze metalsong. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Het lekker groovende 'Outside Woman Blues' is een nummer van Blind Joe Reynolds, dat in de versie van Cream bekendheid kreeg. In de versie op 'Krissy Matthews & Friends' zijn het Krissy en Rob Tognoni die de zang en het gitaarwerk voor hun rekening nemen. Bassist Josh Rigal en drummer Felix Dehmel bewijzen andermaal dat ze een sterke en betrouwbare ritmesectie zijn. John Otway zingt 'Bust A Button', een nummer dat geschreven is door Mark Freeman, die hier op de gitaar speelt. Geen Krissy op zang en gitaar tijdens 'Bust A Button', maar hij speelt wel bas en mondharmonica. Ook zijn vader is van de partij op gitaar. Het Noors gezongen 'Hvorfor Stenger Du For Meg? is een prachtige, meer dan zeven minuten durende, slowblues met uitstekend en gevoelvol gitaarwerk. Krissy en Stoppok zingen in het Duits het duet 'So Einfach Ist Das'. Het is een stomende rocksong  met spetterend gitaarwerk van Krissy, Stoppok en Gert Lange. Toen Krissy in een persoonlijk moeilijke en verwarrende periode terechtkwam schreef hij het nummer 'I Don't Know Where My Heart Is'. Op het album zingt hij dit duet samen met Beath Morris. Het is een emotionele liefdesballade, waarin de gitaar nog meer zegt dan de woorden die worden gezongen. Een ander nummer dat Krissy schreef toen hij zich in een moeilijke periode bevond is 'Losing My Way'. Wille Edwards (Wille And The Bandits), de Finse Erja Lyytinen en Krissy Matthews verdelen onder hun drie de zang en het gitaarwerk. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
'Mr Brown's Blues' schreef Matthews als eerbetoon aan Pete Brown. Het is een lekker groovend nummer met een machtige saxofoonsolo van Terry Marshall. De beukende baslijn is van Walter Cerasani en het energiek slagwerk is van Kev Hickman. Ook hier krijgen we weer spetterend snarenwerk met gitaristen als Eric Steckel, Tommy Kristiansen, Siggi Schwarz en Amund Maarud. Als afsluiter krijgen we een heel speciale versie van  'Don't Let Me Be Misunderstood', die voor het eerst werd opgenomen door Nina Simone in 1964 en in 1965 een wereldhit werd in de versie van The Animals. Arthur Brown en Krissy Matthews zingen het bijna veertien minuten durende nummer. Stevie Watts schittert andermaal op de toetsen en Krissy kruidt 'Don't Let Me Be Misunderstood' met een fantastische gitaarsolo. Toch is het Felix Peikli die met zijn klarinet de meeste aandacht trekt. De versie van Krissy kent een heel mooie opbouw van een heel intiem en zacht begin, naar een verschroeiend tempo naar het einde toe. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Krissy Matthews & Friends' is een monsteralbum dat de who’s who van de moderne blues en rockscene verenigt. De productie van het album kostte Krissy een jaar. Vrienden op het album zijn onder meer rapmetalgiganten Clawfinger, de god van het hellevuur Arthur Brown, de stem Chris Farlowe, de Duitse soulkoningin Inga Rumpf, de legendarische singer-songwriter Stoppok, de iconische Hamburg Blues Band, elitedrummers Dennis Chambers & Curt Cress,, gitaarhelden Clem Clempson, Siggi Schwarz, Kai Strauss, Miller Anderson, Eric Steckel, Keith Matthews & Danny Bryant, de prachtige stemmen van Erja Lyytinen, Alice Armstrong, Layla Zoe, Vanja Sky, Heidi Solheim, Kim Jennett, Marlia Rae, Dani Wilde, Whitney Shay, Cherry Lee Mewis en Big Daddy Wilson, mondharmonicaspelers Will Wilde, Jimmy Z & Giles Robson en nog veel meer getalenteerde muzikanten! Het album bevat 24 nummers en duurt bijna 3 uur met een mix van Krissy’s originele materiaal en zijn favoriete covers. 'Krissy Matthews & Friends' telt veel verschillende genres, van metal tot blues en van jazz tot rock 'n-roll. Maar uiteindelijk is het een plaat van Krissy Matthews. (9/10)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
CD 1
01. Queen 
02. Ain’t Got No Troubles On The Road
03. Why Are You Ashamed Of Me?
04. Pack It Up
05. Tomorrow’s Blues
06. Rock’n’Roll Hoochie Koo
07. Learn To Live With The Blues
08. Road Angel
09. Try Me Again
10. I’m A Ram
11. The Weight
 
CD 2
01. Sunshine Of Your Love 
02. Broken 
03. Twenty Flight Rock
04. Do What I Say
05. Outside Woman Blues
06. Bust A Button
07. Hvorfor Stenger Du For Meg?
08. So Einfach Ist Das
09. I Don’t Know Where My Heart Is
10. Losing My Way
11. Mr Brown’s Blues
12. Don’t Let Me Be Misunderstood