KRIS BARRAS BAND - LIGHT IT UP

Album Review

Album: 
KRIS BARRAS BAND - LIGHT IT UP
Artist: 
Kris Barras Band
Record Label: 
Provogue/ Mascot Label Group
Style: 
Bluesrock
Date: 
13/09/2019
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
KRIS BARRAS BAND - LIGHT IT UP
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kris Barras is een drieëndertigjarige gitarist en songwriter uit de UK. Geïnspireerd door zijn vader begon Kris al op zesjarige leeftijd gitaar te spelen. Sinds zijn tiende levensjaar stond hij regelmatig als solo artiest of als sessie muzikant op een podium in de UK. Kris Barras schreef en publiceerde vele gitaar technieken columns, boeken en instructie dvd's. Hij is ook een zeer gewaardeerd docent aan de voorname Academie Van Muziek En Geluid in de UK. Na vijftien jaar ervaring als docent en na zoveel jongeren de juiste weg in de muziekwereld getoond te hebben, vond Kris het in 2015 het juiste moment om zelf aan zijn eigen weg te timmeren. Samen met bassist Ricky Mitchell en drummer Jon Perrin richtte hij The Kris Barras Band op en begon hij songs te schrijven voor een eerste cd. Kris Barras deed meer dan alleen de songs schrijven, hij was ook verantwoordelijk voor de opnames en was tevens producer van het 'The Kris Barras Band' album, dat in augustus 2015 verscheen. Het grote voorbeeld van Kris was en is nog steeds Gary Moore en zijn doel is om dat soort muziek te brengen. Op 24 juni 2015 was The Kris Barras Band voor de eerste keer in Europa. Ze kwamen voor een eenmalig optreden naar het Blues Moose Café in Groesbeek. Ik was erbij en zag dat Kris een erg sterke gitarist was. In april 2016 verscheen 'Lucky 13' en ook voor dit album schreef Kris alle nummers zelf. Barras liet zich voor dit album bijstaan door vijf muzikanten, namelijk Ricky Mitchell op bas, Matthew Vowels op keyboards, Will Beavis op drums, Simon Lane op mondharmonica en Phoebe Ions als zangeres. Ondertussen heeft Kris al verschillende optredens in Nederland gedaan, maar ook Duitsland, Noorwegen, Slowakije en Polen hebben deze geweldige gitarist ondertussen ontdekt. In 2017 verscheen ook nog de live DVD 'A-Live And Lucky' en in het najaar van 2017 mocht Kris een contract tekenen bij het grote Provogue/Mascot Label. Zijn debuutalbum op dit label verscheen op 23 maart 2018 en kreeg als titel 'The Divine And Dirty'. Ondertussen is Kris, na het vertrek van Lance Lopez, ook vast bandlid geworden bij Supersonic Blues Machine, waarmee hij deze zomer nog het live album 'Road Chronicles: Live!' uitbracht. Op dertien september verschijnt 'Light It Up', met daarop dertien zelf geschreven songs.
 
 
 
 
 
 
Kris Barras is van in het begin heel duidelijk. Wat je ziet is wat je krijgt zingt hij in de energieke en opwindende opener 'What You Get'. Met dwingend slagwerk geeft Will Beavis het ritme aan en dat is voor Kris meer dan voldoende om alle registers open te trekken en met rauwe en verschroeiende gitaar riffs te imponeren. Het is een nummer dat wat stijl betreft perfect in het verlengde ligt van 'Hail Mary' uit het vorige succesrijke album 'The Divine And Dirty'. Elliott Blackler zorgt met zijn diepe baslijn voor de stomende groove en toetsenist Josiah J. Manning is het gehele nummer uitstekend en uitdrukkelijk aanwezig. Kris Barras blijft op dat elan verder rocken in 'Broken Teeth', een song waarin hij zingt dat hij niet bang is om zijn handen vuil te maken en dat hij heel wat pijn kan verdragen, maar ook toebrengen. Met 'Broken Teeth' verwijst de overigens zeer sympathieke Kris waarschijnlijk naar zijn verleden als kick bokser en kooivechter. 'Broken Teeth' is een swampy Southern rocker met een sterk refrein, waarin de backing vocals de stem van Kris uitstekend ondersteunen. Verder heeft het nummer flitsend en opwindend snarenwerk, wervelende Hammond klanken, energiek en stomend slagwerk en een diepe groovende baslijn. De funky getinte bluesrocker 'Vegas Son', een verhaal over het nemen van risico's en tot het uiterste gaan, is de volgende orkaan die ons voorbij raast. Er gaat zoveel energie en power uit van deze rockers dat ze net een orkaan zijn die niet te stoppen is. Het melodieuze en erg aantrekkelijke refrein is nog een extra troef voor 'Vegas Son', dat voor mij één van de hoogtepunten van het album is. Voor de mensen die Kris Barras volgen is de titeltrack 'Ignite (Light It Up)' al lang geen onbekende meer. De verschroeiende heavy rocker is nu al één van de favorieten tijdens de concerten van Kris.
 
 
 
 
 
 
Een erg sterk refrein is iets wat de meeste songs op dit album kenmerkt en dat is in de verschroeiende rocker '6AM' niet anders. Volgens Kris zijn de meeste nummers geschreven tussen elf uur s'avonds en zes uur s'morgens en daar zal deze '6AM' zeker bij horen. Kris is een hyperactieve persoon, die overdag aan een miljoen verschillende dingen denkt en 's nachts merkt hij dat zijn geest niet zo veel vraagt en dat hij dan meer toegang heeft tot het creatievere deel in hem. Na vijf krachtige en stevige bluesrockers neemt Kris gas terug terug voor de mooie liefdesballade 'Rain', die gedragen wordt door de prachtige warme Hammond klanken van Josiah J. Manning. Kris zingt in dit nummer dat hij alles zou doen voor de persoon waarvoor hij dit nummer zingt. 'Rain' is een melodieuze en radiovriendelijke ballade die door Kris met heel veel passie en emotie wordt gezongen. 'Counterfeit People' is een vloeiende melodieuze rocker met flitsend en uitstekend vingerwerk van Kris op zijn sixstring. Een ander hoogtepunt op het album is de bluesy Southern rocker 'Let The River Run', een nummer over angst en depressie met de muziek als mogelijke therapie. Halfweg kent het nummer een erg knappe ritme vertraging om even later terug te keren naar het oorspronkelijke ritme. De ritmesectie met Elliott Blackler op bas en Will Beavis op drums leveren weer een prachtprestatie af en Josiah op piano en Kris op gitaar etaleren nogmaals hun instrumentale virtuositeit. Top nummer. 'Bullet' is een strakke midtempo heavy rocker met een uitstekende en gevarieerde snarensolo van Barras. Ook hier weer hebben we dat sterk melodieuze refrein dat het nummer naar een hoger niveau tilt.
 
 
 
 
 
 
Voor 'Wound Up' wordt het gaspedaal iets verder ingeduwd. Toetsenist en producer Josiah J. Manning schittert op de piano en de bonkende en stomende baslijn van Elliott Blackler zorgt voor de heerlijke groove. Kris kleurt de sound van ' Wound Up' weer met vlijmscherpe gitaar riffs. Met de verschroeiende rocker 'What a Way To Go' keert Barras terug naar de muziek waarmee hij het album begon. Drummer Will Beavis bepaalt met energiek slagwerk het ritme van het nummer. Hij maakt hier ook gretig gebruik van de koebel, en dat geeft 'What a Way To Go' toch nog een extra touch. Josiah Manning is weer schitterend op dreef en met zijn wervelende Hammond klanken is hij heel bepalend voor de sound van deze rocker. Natuurlijk etaleert Barras ook hier weer zijn klasse op de gitaar met geweldige en vlijmscherpe snaren riffs. De heavy rocker 'Fading Out' staat bol van snel en flitsend gitaarwerk en het kent weer een ijzersterk refrein. Kris Barras sluit het album 'Light It Up' af met het iets tragere rocker 'Pride Is Forever'. Het is een mantra die Kris overdraagt uit carrière als vechter naar zijn muziek. De les die Kris ons hier geeft is dat pijn iets van korte duur is, maar glorie is voor eeuwig. Sommige dingen doen pijn en zijn zwaar, maar als je doorzet zal het succes van die doorzetting voor altijd bij je blijven. Het is een heerlijk nummer met een oprechte boodschap. Het instrumentale gedeelte is een lust voor het oor. 'Light It Up', zijn tweede album voor Provogue/ Mascot Label Group, is een uitstekend album waarin Kris steeds verder evolueert naar de muzikant die hij wil zijn. Hij heeft de grenzen van zijn muziek weer breder gemaakt en dat zal zijn muziek en carrière alleen maar ten goede komen. Dit album is een aanrader voor de liefhebbers van het stevige werk en zinderend gitaarwerk. Ik heb nog meer goed nieuws, want Kris komt het album ook uitgebreid in Europa promoten. Spijtig genoeg staat er geen optreden gepland in België, maar gelukkig wel in Nederland. Op 27 september staat Kris Barras op het podium van De Boerderij in Zoetermeer, op 28 september in De Bosuil te Weert en op 29 september in de Melkweg Upstairs in Amsterdam. (8/10)
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. What You Get
02. Broken Teeth
03. Vegas Son
04. Ignite (Light It Up)
05. 6AM
06. Rain
07. Counterfeit People
08. Let The River Run
09. Bullet
10. Wound Up
11. What A Way To Go
12. Not Fading
13. Pride Is Forever
 
Kris Barras – Vocals/Guitar,
Elliott Blackler – Bass,
Will Beavis – Drums,
Josiah J Manning – Keys,