KIRK FLETCHER - BURNING BLUES

Album Review

Album: 
KIRK FLETCHER - BURNING BLUES
Artist: 
Kirk Fletcher
Record Label: 
M2 Music
Style: 
Bluesrock, blues
Date: 
29/01/2016
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
KIRK FLETCHER - BURNING BLUES
 
 
 
 
Kirk Fletcher werd geboren op drieëntwintig december 1975 in Bellflower, Californië. Toen hij acht jaar was zag hij zijn broer Walter gitaar spelen in de kerk van zijn vader. Vanaf dat moment wilde Kirk ook gitaar leren spelen en even later speelde hij samen met zijn broer in de kerk. In Music Works, een kleine gitaar winkel in Los Angeles, ontmoette hij halfweg zijn tienerjaren Jeff Rivera, de gitaar technicus van Robben Ford. Het klikte tussen hun beiden en ze hadden lange en ongebreidelde conversaties over gitaren, snaren en pedalen. In het midden van de jaren negentig leerde Kirk steeds meer blues muzikanten kennen en natuurlijk stak hij van elk van hen wat op. In 1999 verscheen zijn debuut album 'I'm Here & I'm Gone' bij JSP Records. Daarna is het vijf jaar wachten op de opvolger 'Shades Of Blue'. In datzelfde jaar begon hij samen met Finis Tasby en nog enkele andere muzikanten bij de band, The Mannish Boys. Dat resulteerde in het album 'That Represent Man' en tot op vandaag is Kirk nog steeds gitarist bij The Mannish Boys. Tussen 2005 en 2008 is Kirk ook gitarist bij The Fabulous Thunderbirds.  Aan zijn solo carrière blijft Kirk Fletcher verder werken en er verschenen nog twee solo albums, namelijk in 2009 '10Th Anniversary' en in 2010 'My Turn'. Kirk Fletcher is een perfecte sideman en dat weten de groten der aarde ook. Zo mocht hij bij Eros Ramazotti in de band en Charly Musselwhite inviteerde Kirk ook al. In augustus 2015 mocht Kirk mee met Joe Bonamassa tijdens zijn Three Kings Tour. Momenteel is Kirk nummers aan het schrijven voor de opvolger van 'My Turn' en in tussentijd brengt hij in Europa het live album 'Burning Blues' uit. In de Verenigde Staten verscheen dat album al een tijdje geleden. Het album bevat elf songs en is opgenomen in The Baked Tomato in Los Angeles in 2013. De Europese tournee die in april start zal aan deze release zeker niet vreemd zijn.
 
 
Met de vraag: Are You Ready, begint Kirk met funky gitaar riffjes aan het instrumentale 'Funnybone'. Fletcher heeft op dit live album fantastische muzikanten aan zijn zijde en dat kan je al meteen in deze 'Funnybone' horen. Lemar Carter is een heerlijke drummer die met zijn strak en technisch hoogstaand slagwerk alles in goede banen houdt. De bas grooves van Calvin Turner zijn erg mooi en diep en Jeff Babko is soms heel subtiel maar op andere momenten wild en weergaloos aanwezig. Kirk Fletcher laat meteen merken dat de six string geen geheimen voor hem heeft en dat hij zijn instrument tot in het kleinste detail beheerst. In de shuffle 'Rock With Me' horen we dat Kirk over een goede volle stem beschikt. Jeff Babko is weergaloos bezig op de toetsen in 'El Medio Stomp', maar ook drummer Lemar Carter blijft niet onbetuigd en laat ons genieten van zijn meesterlijk slagwerk. De Steve Ray Vaughan cover 'Lenny' is al het derde instrumentale nummer. Het vingerwerk van Kirk gaat van beklijvend en intiem tot snel, intens en explosief. Calvin en Lemar begeleiden hun frontman fraai, maar sober in de rustige gedeeltes en erg sterk in de meer explosieve stukken. Een top nummer gespeeld door drie reuze muzikanten. De band blijft op de rustige weg verder gaan met de soulvolle ballade 'I'm In Love' en Kirk blijft betoveren vanop de gitaar. Toetsenist Jeff Babko is niet op alle nummers aanwezig, maar in de songs die hij meespeelt, is er steeds een bepalende rol weggelegd voor de magiër op de toetsen. Ook in deze 'I'm In Love' is hij in het begin knap, maar subtiel aanwezig om daarna het laken helemaal naar zich toe te trekken met een weergaloze solo op het Hammond. De Fender Stratocaster uit 1964 fabriceert in samenwerking met de Wah Wah pedaal en het vingerwerk van Kirk een erg indringend en meeslepend geluid in de blues shuffle 'Blues For Kleopatra'.
 
 
De funky klassieker 'Congo Square' is het volgende nummer op de setlist. Jeff Babko en Kirk Fletcher soleren hier weer om beurt en de klasse druipt zo van deze muzikanten af. In 'Natural Anthem' is het genieten van de instrumentale virtuositeit van het viertal. Lekkere fingerpicking is te horen op de jazzy en bluesy Jimmy Reed cover 'Found Love'. Kirk's versie is trager dan de originele versie, maar zeker zo mooi. Moest er na de negen vorige nummers nog iemand twijfelen aan de klasse van Kirk als gitarist, dan ben ik er zeker van dat Kirk de laatste twijfelaar overtuigd in het trage instrumentale 'Blues For Robben & Larry'. Kirk's Strat klinkt heel puur en intens, maar bij momenten erg explosief. Geen wonder dat Joe Bonamassa niets dan lof had voor het gitaarwerk van Kirk Fletcher. Het album 'Burning Blues' sluit swingend af met de shuffle 'Ain't No Way'. Kirk, Jeff, Calvin en Lemar trekken voor de laatste maal al hun registers open en laten voor de laatste maal horen wat een fantastische muzikanten ze zijn. 'Burning Blues' is een schitterend live album geworden en een aanrader
voor iedereen die van goed gitaarwerk houdt, maar ook voor liefhebbers van uitstekend Hammond werk, technisch strak slagwerk en doordringende bas grooves komen in dit album aan hun trekken. Kirk Fletcher start zijn Europese tour op 2 april in Finland en zal te gast zijn in Oostenrijk, Spanje, Duitsland, Engeland en Zwitserland. Hopelijk worden de nog vrije data van deze uitgebreide tour gevuld met een paar optredens in België en Nederland.
 
Walter Vanheuckelom
 
 
Kirk Fletcher: guitar & vocals
Jeff Babko: organ & rhodes
Calvin Turner: bass
Lemar Carter: drums
 
Tracks:
 
01 Funny Bone
 02 Rock WIth Me
 03 El Medio Stomp
 04 Lenny
 05 I'm In Love
 06 Blues For Kleopatra
 07 Congo Square
 08 Natural Anthem
 09 Found Love
 10 Blues For Robben & Larry
 11 Ain't No Way