KINGFISH – KINGFISH

Album Review

Album: 
KINGFISH – KINGFISH
Artist: 
Kingfish
Record Label: 
Alligator Records
Style: 
Blues
Date: 
17/05/2019
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
KINGFISH – KINGFISH
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Christone Ingram werd op 19 januari 1999 geboren in Clarksdale, Mississippi en werd als klein kind verliefd op muziek. Er was altijd muziek in huis. Zijn familie zong (en blijft zingen) in hun familiekerk. Zijn moeder, prinses Pride, is de eerste neef van country muzieklegende Charley Pride. Christone begon op zesjarige leeftijd met het bespelen van de drums en op zijn negende begon hij bas te spelen. Rond die periode schreef zijn moeder hem in voor een programma in het Delta Blues Museum. Op zijn elfde kreeg hij zijn eerste gitaar. Het jonge wonderkind nam muziek op van Robert Johnson tot Lightnin 'Hopkins, van B.B. King tot Muddy Waters, van Jimi Hendrix tot Prince. Christone stapte voor het eerst op het podium op elfjarige leeftijd in Clarksdale's beroemde Ground Zero Club, als opwarmer voor één van zijn grote mentors, Mississippi blues icoon Bill 'Howl-N-Madd' Perry. Perry gaf de jonge muzikant ook de artiestennaam, Kingfish. De jonge bluesman trad in 2014 op in het Witte Huis voor Michelle Obama, als onderdeel van een delegatie van jonge bluesmuzikanten van het Delta Blues Museum. Op zestienjarige leeftijd won hij prijzen, waaronder de 2015 Rising Star Award, uitgereikt door The Rhythm & Blues Foundation. Volgens Bruce Iglauer, president van Alligator Records is Kingfish één van de meest opwindende en gepassioneerde jonge artiesten van de laatste jaren. Kingfish maakt nieuwe muziek die als blues aanvoelt, maar niet kopieert wat al bestond. Zijn wortels liggen stevig in de Delta van de Mississippi en je kunt die rauwe Delta eerlijkheid horen in zijn spel en zang. Op 17 mei 2019 verscheen bij Alligator Records zijn debuutalbum 'Kingfish', dat werd opgenomen in Nashville met tweevoudig Grammy winnaar Tom Hambridge als producer. Christone schreef samen met Tom Hambridge zeven songs voor dit album. Vier andere songs schreef de producer samen met Richard Fleming en de laatste song schreef Christone samen met Jontavious Willis.
 
 
 
 
 
 
Christone 'Kingfish' Ingram opent zijn debuutalbum met het waanzinnig sterke 'Outside Of This Town', een nummer dat al enige tijd geleden uitgebracht is als single om het album te promoten. De keuze voor 'Outside Of This Town' is een erg goede keuze, want dit nummer is vanaf de eerste seconde tot de laatste noot heel boeiend en de song bevat alles wat een stevige Texas bluesrocker moet hebben. Drummer Tom Hambridge en bassist Tommy MacDonald zorgen voor een verschroeiende groove en de jonge Christone zingt het nummer op een relaxe, heel volwassen wijze. Er zitten twee spetterende gitaarsolo's in het nummer en ik weet niet welke van Kingfish of van Rob McNelley komt, maar het zijn twee zinderende snarensolo's van het genre waar Billy Gibbons in de hoogdagen van ZZ Top een patent op had. Na dit geweldig begin wordt er wat gas terug genomen voor de prachtige blues ballade 'Fresh Out', dat gekruid wordt met erg fijne gitaar riffs van Kingfish en gastmuzikant en mentor Buddy Guy. Beide gitaar virtuozen etaleren hun klasse met een schitterende solo op hun sixstring. Kingfish neemt de eerste solo voor zijn rekening Buddy Guy de tweede. Na zijn solo neemt Buddy Guy ook het vocale gedeelte over van zijn jonge vriend. Toetsenist Marty Sammon weet op een prachtige wijze zijn piano klanken te verweven in de sound van 'Fresh Out'. Samen met drummer Tom Hambridge en bassist Tommy McDonald duwt Kingfish het gaspedaal weer stevig in voor het stomende 'It Ain't Right'. Dit powertrio weet de nodige kracht te geven aan deze bluesrocker en Christone Ingram strooit gretig rond met splijtende en vlijmscherpe gitaarriffs. Na zijn sterke vocale en instrumentale prestatie zet hij zelf de kroon op het werk met een scheurende snarensolo. In het autobiografische 'Been Here Before' vraagt de jonge Christone zich af waar hij vandaan komt en waarom hij altijd anders is geweest dan zijn leeftijdsgenoten. Dit prachtige nummer staat in schril contrast met de vorige stevigere songs omdat Christone hier de akoestische gitaar bespeelt. In dit nummer komt zijn prachtige stem nog meer tot zijn recht. Marty Sammon zorgt samen met Tom Hambridge voor de instrumentale afwerking. Marty doet dat met schitterend subtiel pianowerk en Tom op de percussie.
 
 
 
 
 
 
Voor de dansers onder ons is het uptempo bluesnummer 'If You Love Me', het ideale nummer om de beentjes in de lucht te gooien. Christone schreef dit nummer samen met Jontavious Willis, een jong en getalenteerd akoestisch bluesmuzikant van tweeëntwintig jaar uit Greenville, Georgia. Ook in dit nummer zijn weer een paar gastmuzikanten aanwezig waaronder gitarist Keb' Mo' en mondharmonicaspeler Billy Branch. Vooral deze laatste eist een hoofdrol op met zijn opwindend blaas en zuigwerk op de mondharmonica. Voor mij is de beklijvende, meer dan vijf minuten durende, slowblues 'Love Ain't My Favorite Word' één van de vele hoogtepunten op dit schitterend debuutalbum. Dit nummer over liefdesverdriet weet Christone met erg veel emotie te zingen. Het begint met een beklijvende snarensolo van Kingfish die je raakt tot in je hart, zodat jezelf ook de pijn van de jongeman voelt. Zijn gevoelvolle gitaarsolo halfweg het nummer zit vol passie, verdriet en emotie. Hij laat zijn gitaar op een verbluffende wijze jammeren en huilen van verdriet. De warme Hammond B3 klanken van Marty Sammon dragen deze slowblues en proberen de pijn wat te verzachten. Keb' Mo' is met zijn ritmegitaar en resonator op verscheidene songs aanwezig, maar in het duet 'Listen' neemt hij samen met Christone de zang voor zijn rekening. Keb' Mo' heeft een uitstekende stem en het siert de jonge Christone Ingram dat hij een duet met deze ervaren en prachtige stem aandurft. Er was ook geen reden om bang te zijn want hun stemmen matchen goed en Christone geeft op geen enkel moment de indruk dat hij vocaal het onderspit moet delven. 'Listen' is een melodieus nummer met een grote Southern vibe, die aan The Allman Brothers doet denken. In het autobiografische 'Before I'm Old' kunnen we tijdens twee geweldige solo's andermaal genieten van het intense en schitterende gitaarwerk van Christone.
 
 
 
 
 
 
Het tragere 'Believe These Blues' is één van de vier nummers die Tom Hambridge samen met Richard Fleming schreef voor dit album. Het heeft een heerlijke melodie en het wordt weer op een prachtige overtuigende wijze gezongen door Christone. Zoals in meerdere nummers mag de jonge gitarist zijn klasse als gitarist weer etaleren met twee gevoelvolle en schitterende snarensolo's. 'Trouble' is een vrolijk nummer met een rumba ritme, waarin producer/drummer Tom Hambridge met knap slag en percussie werk zorgt voor de aanstekelige beat. Marty Sammon is het gehele nummer uitstekend aanwezig op de piano en ook Kingfish laat weer schitterende zaken horen op de gitaar. De resonator van Keb' Mo' en de stem van Christone Ingram zijn de twee enige ingrediënten in de Delta blues song 'Hard Times'. Net zoals in het akoestische 'Been Here Before' komt de prachtige stem van Christone hier volledig tot zijn recht. Keb' Mo' zorgt op de resonator voor de groove, maar doet er nog een wondermooie solo bovenop. Het album wordt afgesloten met de langzame twaalf bar blues ballade 'That's Fine By Me', met een schitterende Marty Sammon op piano. Je kan amper geloven dat dit nummer gezongen wordt door een jonge knaap van twintig jaar en hetzelfde kan eigenlijk gezegd worden van zijn snarenwerk op de gitaar. Een paar jaren geleden stond deze jongeman al op het Moulin Blues Festival in Ospel en ook daar bewees hij dat hij uit het goede hout gesneden is. De muzikale samenwerking  van Kingfish met Tom Hambridge is duidelijk een schot in de roos. Kingfish is een naam om in het oog te houden, want het is een jongen die het heel ver kan schoppen. Zijn schitterende debuutalbum 'Kingfish' zal ongetwijfeld verscheidene poorten doen opengaan, zodat hij verder kan groeien. 'Kingfish' van Kingfish is een aanrader voor elke blues en gitaar liefhebber. (9/10)
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. Outside Of This Town
02. Fresh Out feat. Buddy Guy
03. It Ain’t Right
04. Been Here Before
05. If You Love Me
06. Love Ain’t My Favorite Word
07. Listen feat. Keb’ Mo’
08. Before I’m Old
09. Believe These Blues
10. Trouble
11. Hard Times
12. That’s Fine By Me
 
 
Christone “Kingfish” Ingram: vocs, guitar
Tom Hambridge: drums (exc.4,5), percussion (4,10), tambourine (7), b-vocs (1) /
Tommy MacDonald: bass (exc.11) /
Rob McNelley: guitar (1,2,5,7-9) /
Keb’ Mo’: guitar (2,5,8,9), a-guitar (7), resonator (11), vocs (7) /
Marty Sammon: piano (2,4,10,12), Hammond B3 (6-8) /
Billy Branch: harmonica (5) /
Chris Black: drums (5) /