KING OF THE WORLD – ROYAL TEN + concertdata

Album Review

Album: 
KING OF THE WORLD – ROYAL TEN + concertdata
Artist: 
King Of The World
Record Label: 
Coast To Coast - Distributie Continental Record Services
Style: 
Bluesrock, Rock
Date: 
18/02/2022
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
KING OF THE WORLD – ROYAL TEN + concertdata
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sinds de oprichting begin 2012 is het snel gegaan voor King Of The World. Al van bij de start kreeg deze band met drummer Fokke de Jong, toetsenist Govert van der Kolm, gitarist Erwin Java en zanger/bassist Ruud Weber het etiket van supergroep opgeplakt. In minder dan vier jaar tijd verschenen er met 'Can't Go Home', 'KOTW' en 'Live At Paradiso', drie erg sterke albums en bouwde de band in het Nederlandse live circuit een stevige reputatie op. De albums kregen zowel in het binnen als in het buitenland lovende recensies en de band bewees op festivals als het North Sea Jazz Festival, Highlands, Ribs'n Blues, R&B Night Groningen en Bluesrock Tegelen dat ze live heel wat te bieden hadden. In 2014 won King Of The World maar liefst vijf Blues Awards, namelijk beste drummer, beste toetsenist, beste bassist, beste gitarist en beste band. Ook in Duitsland begon men KOTW te kennen en de eerste tournee bij de Oosterburen ging begin 2017 van start. Op 1 mei 2016 vloog de band naar Cincinnati om daar, onder de productionele leiding van Erwin Musper (Anouk, Van Halen, Scorpions, David Bowie en Mick Jagger) hun vierde album op te nemen in de Bamboo Boom Studio. De keuze voor een studio in de USA was snel gemaakt, omdat alle bandleden vonden dat de muziek waarmee ze opgroeiden en die hen inspireerde, zijn bakermat had in dit land. Wat is er mooier dan om in het geboorteland van de blues, rhythm & roots muziek het creatieve opnameproces te beleven?  'Cincinnati' verscheen op 7 oktober 2016. Sindsdien is er heel wat veranderd bij KOTW. Gitarist Erwin Java verliet de band, maar met de Belgische gitarist Stef Delbaere hebben ze opnieuw een uitstekende gitarist in hun rangen. De nieuwe gitarist was ook het startsein om nieuwe nummers te schrijven. De vier muzikanten trokken zich terug in een boerderij in het Oosten van Nederland. Het resultaat verscheen op 1 september 2019 met het album 'Connected', met daarop elf songs die voor het grootste deel door de vier bandleden werden geschreven. Drie songs schreef zanger/bassist Ruud Weber helemaal alleen. 'Space Captain' komt van Matthew Moore en is de enige cover op het album. Ondertussen heeft ook drummer Fokke de Jong de band verlaten en heeft Marlon Pichel zijn plaats achter het drumstel ingenomen. Dit jaar bestaat KOTW tien jaar en dat vieren ze met een nieuw album dat op achttien februari verschijnt en 'Royal Ten' als titel kreeg. Er staan elf originele, door de bandleden geschreven nummers op 'Royal Ten'
 
 
 
 
 
 
 
Met vlijmscherp en melodieus snarenwerk opent gitarist Stef Delbaere 'Pressure', de eerste single uit het album. 'Pessure' is een energieke en beukende song met een mooie diepe baslijn van Ruud Weber en uitstekend slagwerk van Marlon Pichel. Pichel gebruikt de koebel en dat geeft zijn drumbeat nog een extra touch. Govert van der Kolm is het gehele nummer uitstekend aanwezig, zonder dominant te zijn. Dat dominant zijn doet Stef Delbaere met waanzinnig sterk en zinderend gitaarwerk. Ook in zijn solo, die een waar genot is voor het oor, haalt Stef op een verschroeiende wijze uit op zijn sixstring. Met zijn soulvolle stem zingt Ruud Weber 'Pressure'. 'Pressure' is een hele sterke opener. Govert van Der Kolm neemt op het orgel de intro van 'Money Talks' voor zijn rekening. Hij blijft uitdrukkelijk en uitstekend aanwezig in deze uptempo rocker en bekroont zijn knappe instrumentale prestatie met een wervelende Hammond solo. Ook Stef Delbaere haalt weer onweerstaanbaar uit op zijn sixstring en dat levert vlijmscherpe en scheurende gitaar riffs op. Na deze twee boeiende en opwindende songs wordt het iets rustiger en meer ingetogen in 'Soul Searching'. Met zijn soulvolle stem plaveit Ruud Weber het pad naar een fantastische instrumentale climax, die halfweg 'Soul Searching' begint. De vier bandleden bouwen op een prachtige en heel geduldige wijze op. Stef Delbaere plaatst het orgelpunt met een waanzinnig mooie en gruizige gitaar solo. 
 
 
 
 
 
 
 
KOTW blijft lekker verder rocken met de stuwende bluesrocker 'Someone Like You'. De uitstekend vloeiende baslijn van Ruud en het energieke en strakke slagwerk van Marlon zorgen voor de stomende groove, waarop Hammondspeler Govert van der Kolm en gitarist Stef Delbaere hun instrumentale virtuositeit weer volop kunnen etaleren. Wees er maar zeker van dat beide heren die kans weer met beide handen aangrijpen. 'Time To Say Bye Bye' is een melodieuze bluesballade. De warme orgelklanken van Govert van der Kolm dragen de melodie en Ruud Weber zorgt met een diepe baslijn voor het kloppend hart van 'Time To Say Bye Bye'. Stef Delbaere strooit het gehele nummer weer gretig rond met geweldige gitaar riffs en zijn lange melodieuze snarensolo is één lang orgasme voor het oor. Met energiek slagwerk trekt drummer Marlon Pichel de stomende rocker 'Unsung Heroes' op gang. In dit nummer brengt Ruud Weber een hulde aan de vergeten helden. De beukende ritmesectie zorgt voor een verschroeiende rock groove. Govert laat op de juiste momenten zijn orgelklanken lekker aanzwellen en Stef schittert weer met scheurend snarenwerk op zijn sixstring. Jeugdherinneringen worden opgehaald in de wondermooie ballade 'Eyes Of A Child'. Er klinkt veel emotie en weemoed in de soulvolle stem van Ruud wanneer hij 'Eyes Of A Child' zingt. Govert van der Kolm schittert op de toetsen. Hij helpt de sound bepalen en draagt de melodie met zijn warme orgelklanken. Stef sluit deze prachtige ballade af met een pittige en melodieuze gitaar solo en geeft zo een uitstekende finishing touch aan 'Eyes Of A Child'.  
 
 
 
 
 
 
 
De beukende baslijn van Ruud Weber en het dwingende en strakke slagwerk van Marlon Pichel zorgen voor een verschroeiende en stomende groove in 'Judgement Day'. Met een splijtende gitaar solo etaleert Stef Delbaere nogmaals zijn grote klasse als gitarist. Geweldig nummer. 'Love Motel' is een vloeiende, soulvolle rocker met fantastisch werk van Govert op het Hammond en piano. Er wordt nog een tandje bij gestoken voor 'Run Run Run', een nummer met de juiste dosis rock'n'roll. Ook hier is Govert van der Kolm weer schitterend aanwezig met zijn honky tonk getint pianospel. Drummer Marlon Pichel en bassist Ruud Weber bewijzen nogmaals dat ze samen een sterke ritmesectie vormen. Het album 'Royal Ten' wordt afgesloten met het meer dan acht minuten durende 'Let It Roll'. Ruud weet 'Let It Roll' met het juiste gevoel in zijn stem te zingen. Deze lange uitgesponnen bluesy ballade vormt de ideale voedingsbodem voor toetsenist Govert van der Kolm en gitarist Stef Delbaere om zich volledig uit te leven op hun instrument en dat levert weer waanzinnig knap solowerk op. Eerst haalt Govert geweldig uit op het Hammond en naar het einde toe wordt het een boeiende instrumentale dialoog tussen het Hammond van Govert en de gitaar van Stef. 'Let It Roll' is een fantastisch nummer om dit meer dan uitstekende album mee af te sluiten. King Of The World mag terecht trots zijn op hun zesde album 'Royal Ten'. Hun reputatie kan na dit album alleen maar verder groeien. Met elf sterke nummers weet King Of The World het ganse album op een hoog niveau te houden. Er zit geen enkel zwak moment in dit album. Sterker nog, hoe meer je het album draait, des te beter het album 'Royal Ten' wordt. Ik kan 'Royal Ten' aan elke muziekliefhebber aanraden. (9/10)
 
 
 
 
 
 
Wie de band live aan het werk wil zien kan dat op twaalf februari in Metropool in Hengelo, op dertien februari in De Bosuil te Weert, op 19 februari in De Noot in Hoogland, op vijfentwing februari in Hedon in Zwolle, op één april in Iduna in Drachten en op drie april in Café De Comm in Groesbeek, de thuisbasis van Bluesmoose. Ook later op het jaar zijn er nog heel wat concerten, maar daarvoor raadpleeg je best de website van King Of The World.
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. Pressure
02. Money Talks
03. Soul Searchin
04. Someone Like You
05. Time To Say Bye Bye
06. Unsung Heroes
07. Eyes Of A Child
08. Judgement Day
09. Love Motel
10. Run Run Run
11. Let It Roll
 
Ruud Weber – zang/bas 
Stef Delbaere – gitaar 
Govert van der Kolm – toetsen/zang 
Marlon Pichel – drum/zang