KING OF THE WORLD – CONNECTED

Album Review

Album: 
KING OF THE WORLD – CONNECTED
Artist: 
King Of The World
Record Label: 
KOTW Records
Style: 
Bluesrock
Date: 
01/09/2019
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
KING OF THE WORLD – CONNECTED
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sinds de oprichting begin 2012 is het snel gegaan voor King Of The World. Al van bij de start kreeg deze band met drummer Fokke de Jong, toetsenist Govert van der Kolm, gitarist Erwin Java en zanger/bassist Ruud Weber het etiket van supergroep opgeplakt. In minder dan vier jaar tijd verschenen er met 'Can't Go Home', 'KOTW' en 'Live At Paradiso', drie erg sterke albums en bouwde de band in het Nederlandse live circuit een stevige reputatie op. De albums kregen zowel in het binnen als in het buitenland lovende recensies en de band bewees op festivals als het North Sea Jazz Festival, Highlands, Ribs'n Blues, R&B Night Groningen en Bluesrock Tegelen dat ze live heel wat te bieden hadden. In 2014 won King Of The World maar liefst vijf Blues Awards, namelijk beste drummer, beste toetsenist, beste bassist, beste gitarist en beste band. Ook in Duitsland begon men KOTW te kennen en de eerste tournee bij de Oosterburen ging begin 2017 van start. Op 1 mei 2016 vloog de band naar Cincinnati om daar, onder de productionele leiding van Erwin Musper (Anouk, Van Halen, Scorpions, David Bowie en Mick Jagger) hun vierde album op te nemen in de Bamboo Boom Studio. De keuze voor een studio in de USA was snel gemaakt, omdat alle bandleden vonden dat de muziek waarmee ze opgroeiden en die hen inspireerde, zijn bakermat had in dit land. Wat is er mooier dan om in het geboorteland van de blues, rhythm & roots muziek het creatieve opnameproces te beleven?  'Cincinnati' verscheen op 7 oktober 2016. Sindsdien is er heel wat veranderd bij KOTW. Gitarist Erwin Java verliet de band, maar nu zijn ze terug en hebben ze met de Belgische gitarist Stef Delbaere opnieuw een uitstekende gitarist in hun rangen. De nieuwe gitarist was ook het startsein om nieuwe nummers te schrijven. De vier muzikanten trokken zich terug in een boerderij in het Oosten van Nederland. Het resultaat verschijnt op 1 september met het album 'Connected', met daarop elf songs die voor het grootste deel door de vier bandleden geschreven zijn. Drie songs schreef zanger/bassist Ruud Weber helemaal alleen. 'Space Captain' komt van Matthew Moore en is de enige cover op het album.
 
 
 
 
 
 
Met een paar rake slagen op zijn toms trekt Fokke de Jong de opener 'Love Don't Come From You' op gang. Het is een uitstekende midtempo rocker, waarin drummer Fokke de Jong en bassist Ruud Weber zorgen voor een strakke heerlijke groove. Toetsenist Govert van der Kolm is het gehele nummer op een bepalende wijze aanwezig op de toetsen en tijdens zijn wervelende orgelsolo haalt hij verschroeiend uit. Nieuwe man Stef Delbaere laat meteen met een vlijmscherpe solo horen dat hij een uitstekende gitarist. Er wordt door het viertal nog een tandje bijgestoken voor de titeltrack 'Connected', een vloeiende bluesrock shuffle, die halfweg een erg mooie vertraging kent. Wanneer het ritme terug de hoogte ingaat haalt Stef Delbaere uit met een zinderende en scheurende snarensolo op zijn sixstring. Een erg knappe gitaren riff vormt de intro voor de beklijvende liefdesballade 'Give Me Back My Heart', dat met erg veel gevoel en emotie gezongen word door Ruud. Govert van der Kolm draagt op het orgel deze prachtige slowblues en gitarist Stef Delbaere zet instrumentaal de kers op de taart met twee verschillende intense en gevoelvolle gitaar solo's, die je raken tot in de kleinste vezel van je lichaam. De instrumentale virtuozen Stef Delbaere en Govert van der Kolm etaleren nogmaals hun klasse met boeiend en opwindend spel op hun gitaar en orgel in de vloeiende funky getinte bluesrocker 'Future Man'. King Of The World weet op hun vijfde album 'Connected' een uitstekende gevarieerde keuze te maken tussen trage en meer rockende nummers. De trage nummers op het album zijn echt wel gevoelvolle pareltjes en daar vormt de melodieuze ballade 'Saving Grace' geen uitzondering op. Ook de stem van Ruud vind ik dit soort intieme en gevoelige songs nog beter klinken. Met zijn warme orgel klanken draagt Govert de melodie van 'Saving Grace' en zijn wondermooie intense Hammond solo geeft dit nummer nog een extra instrumentale touch. Even later draagt ook gitarist Stef zijn steentje meer dan bij met een geweldige mooie snarensolo. Zowel de toetsen als de gitaar solo vormen één perfect geheel met het gezongen gedeelte. Prachtig nummer.
 
 
 
 
 
 
We worden uit ons dromerige cocoon gehaald met het funky 'Eyes Wide Open', een dansbaar nummer, met pompend toetsenwerk waar de energie zo van afspat. Drummer Fokke zorgt met energiek slagwerk voor het stuwende ritme en Ruud Weber zorgt op bas voor de funky basgroove. Stef Delbaere met zinderend gitaar werk en Govert van der Kolm met wervelend toestenwerk kleuren de sound van 'Eyes Wide Open'. Een ander hoogtepunt op 'Connected' is de meer dan negen minuten durende, mijmerende terugblik van Ruud tijdens 'Life After You'. Dit lange trage nummer blijft elke seconde boeiend en de nieuwe jonge Belgische gitarist schittert minutenlang met gevarieerd en enorm gevoelvol snarenwerk. Na zoveel passie en emotie mogen de remmen terug losgelaten worden en mogen de beentjes de lucht in en dat kan heel goed in de swingende rocker 'I Can't Help Myself', waarin het Hammond en de gitaar om beurt voor het instrumentale spektakel zorgen. Het album wordt afgesloten met 'Space Captain', de enige cover op het album. De Amerikaanse singer/songwriter Matthew Moore schreef het nummer en nam het ook op. De oudere muziekliefhebbers herinneren zich misschien nog de versie van Joe Cocker uit 1970 of deze van Barbara Streisand uit 1971. Hoewel de invloeden uit de jaren zeventig nog duidelijk merkbaar zijn in de sound van 'Space Captain' slaagt King Of The World er toch in om in hun versie duidelijke eigen accenten. Ook hier is het instrumentaal weer genieten van het samenspel en de individuele klasse van toetsenist Govert van der Kolm en gitarist Stef Delbaere. Bovendien heeft 'Space Captain' een sterk en catchy refrein, dat zich uitstekend leent voor een geweldig interactie moment tussen de band en het publiek tijdens de live concerten. Het is net of King Of The World nooit is weggeweest, want ik ben er nu al zeker van dat ze met 'Connected' gemakkelijk het succes van hun vorige albums zullen evenaren en misschien wel overtreffen. 'Connected' is een uitstekend album. Het album verschijnt op één september en er staan al heel wat promotie concerten op de agenda van King Of The World. Zo zijn ze op 7 september te gast de Peppel in Zeist, op 20 september in Metropool in Hengelo, op 21 september in Heyhoef - Backstage in Tilburg, op 24 september in Countdown Café in Amsterdam, op 28 september in Vanslag in Borger, op 4 oktober in Corneel in Lelystad en op 25 oktober in Bebelot te Dordrecht. (8,5/10)
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
Love Don't Come From You
Connected
Give Me Back My Heart
Future Man
Saving Grace
Eyes Wide Open
Money
Life After You
I Can't Help Myself
Space Captain
 
 
Ruud Weber – zang/bas  
Stef Delbaere – gitaar  
Govert van der Kolm – toetsen/zang
Fokke de Jong – drum/zang