KEVIN BURT - STONE CRAZY

Album Review

Album: 
KEVIN BURT - STONE CRAZY
Artist: 
Kevin Burt
Record Label: 
Gulf Coast Records
Style: 
Soulvolle Blues
Date: 
16/10/2020
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
KEVIN BURT - STONE CRAZY
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De Amerikaan Kevin Burt is een autodidact muzikant (zang, mondharmonica en gitaar) wiens soepele, warme vocale presentatie een sfeer opwekt van ontspannen opwinding. Zijn concerten zijn een aangename mix van serieuze muziek en aanstekelijke humor, waarvan een publiek van alle leeftijden lijkt te genieten. Al meer dan 25 jaar speelt Kevin Burt zijn muziek in het hele Midwesten van de USA en probeert hij de mythe te verdrijven dat echte blues geen wortels heeft in Iowa. Zijn op de soul geïnspireerde presentatie is uniek, waardoor hij consequent wordt vergeleken met artiesten zoals Bill Withers en Aaron Neville. Zowel solo als met zijn band The Instigators heeft Kevin Burt reeds vele prijzen gewonnen en op vele festivals gespeeld. Hij werd al drie keer bekroond als Beste Entertainer van Iowa City en zijn band werd ook al drie keer verkozen als beste band van Iowa City. Op de International Blues Challenge 2018 in Memphis werd hij winnaar in drie categorieën, namelijk solo/duo, hij won de Cigarbox Guitar Award als beste gitarist in de categorie solo/duo en hij won de Lee Oskar Award voor beste mondharmonicaspeler. In 2018 verscheen ook zijn debuutalbum 'Heartland & Soul', waarmee hij in 2019 genomineerd werd voor een Blues Music Award voor beste album van het jaar. Burt werd eveneens opgenomen in The Iowa Blues Hall Of Fame. Op 16 oktober verschijnt bij Gulf Coast Records 'Stone Crazy', het nieuwe album van Kevin Burt. Het bevat elf songs, waarvan Kevin er tien zelf schreef. Burt beschrijft zijn songwriting als een reis waarin hij verhalen vertelt over waarnemingen en ervaringen die hij onderweg heeft meegemaakt. Kevins vrouw Nicole is zijn muze en grootste influencer en zij is de inspiratie voor veel van de nummers op dit album. Mike Zito is de producer van het album.
 
 
 
 
 
 
Met knap mondharmonicawerk trekt Kevin Burt de opener 'I Ain’t Got No Problem With It' op gang. Het is een vloeiende bluessong met de juiste dosis soul. Burt heeft een knappe stem en ook met zijn uitstekende harpsolo weet hij te imponeren. 'Purdy Lil Lang' is een swampy bluesrocker van het genre zoals Tony Joe White er veel schreef. Kevin of Burt strooien het gehele nummer gretig rond met pittige gitaar riffs. 'Purdy Lil Lang' is een geweldig sterk nummer en één van de hoogtepunten op dit uitstekende album. De slide gitaar van Mike Zito en de mondharmonica van Kevin Burt kleuren de sound van de opwindende bluessong 'Rain Keeps Coming Down'. Bassist Doug Byrkit en drummer Matthew Johnson zorgen voor een opdwepende groove en de geweldige slide solo van Zito is een genot voor het oor. De titeltrack 'Stone Crazy' is een emotioneel liefdeslied, dat door de soulvolle stem van Kevin met heel veel gevoel gezongen wordt. De mooie en melodieuze gitaar riffs weven zich op een geweldige wijze doorheen het nummer en ook de gevoelvolle snarensolo is weer van uitmuntende kwaliteit.
 
 
 
 
 
 
Met 'I'm Busting Out' neemt Kevin Burt ons mee de funky tour op. Met wervelend toetsenwerk op het Hammond draagt Lewis Stephens de melodie van 'I'm Busting Out' en het gehele nummer krijgen we weer knappe, pittige snaren riffs te horen en de gitarist (Kevin of Mike) plaatst de kers op de taart met een waanzinnig mooie solo. De gitaar van Kevin speelt ook de hoofdrol in de aanstekelige en soulvolle bluessong 'Same Old Thing'. Hoe meer je de stem van Kevin hoort hoe liever je ze hoort. Hij weet elk nummer op de juiste wijze en met de juiste dosis gevoel te zingen. Saxofonist Jimmy Carpenter is uitstekend en uitdrukkelijk aanwezig in het erg dansbare 'You Get What You See'. Hij bekroont zijn instrumentale prestatie met een knappe saxsolo. Doug Byrkit, met zijn knappe pulserende baslijn, en Matthew Johnson, met strak slagwerk, zorgen voor de stuwende shuffle groove. 'Something Special About You' is een soulvolle bluesballade, waarin Kevin het zonder twijfel over zijn vrouw Nicole heeft. Burt leeft zich volledig in deze liefdesballade in en je hoort zo dat de woorden recht uit zijn hart komen.
 
 
 
 
 
 
In het funky, mondharmonica gedreven 'Should Never Left Me Alone' imponeert Kevin Burt nogmaals met uitstekend blaas en zuigwerk op de mondharmonica.De enige cover op het album is 'Better Off Dead' van Billy Withers. Het is niet dat Kevin Burt zo heel ver afwijkt van de originele versie, maar hij weet toch zijn eigen invulling aan deze cover te geven en zijn eigen accenten te leggen. Voor mij is de versie van Kevin veel beter dan de originele versie. Het album wordt afgesloten met het bijna zes minuten durende 'Got To Make A Change', een song die bol staat met dreigende en psychedelische resonator slide riffs. 'Got To Make A Change' toont ook de veelzijdigheid van Kevin Burt als songwriter aan. 'Stone Crazy' is een uitstekend en gevarieerd album, dat een breed publiek zal aanspreken. Het is een meer dan prachtige opvolger voor het Blues Music Award genomineerde 'Heartland & Soul'. Het zou me niet verwonderen als 'Stone Crazy' voor de volgende Blues Music Awards ook een nominatie zou krijgen. (8/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. I Ain’t Got No Problem With It
02. Purdy Lil Thang
03. Rain Keeps Coming Down
04. Stone Crazy
05. I’m Busting Out
06. Same Old Thing
07. You Get What You See
08. Something Special About You
09. Should Have Never Left Me Alone
10. Better Off Dead
11. Got To Make A Change
 
Kevin Burt – Zang, gitaren en mondharmonica
Mike Zito – Gitaren
Doug Byrkit – Bas
Matthew Johnson – Drums
Lewis Stephens – Toetsen
Jimmy Carpenter – Saxofoon