THE KENTUCKY HEADHUNTERS - LIVE AT THE RAMBLIN' MAN FAIR

Album Review

Album: 
THE KENTUCKY HEADHUNTERS - LIVE AT THE RAMBLIN' MAN FAIR
Artist: 
The Kentucky Headhunters
Record Label: 
Alligator Records
Style: 
Sounthern Rock, Bluesrock
Date: 
11/01/2019
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
THE KENTUCKY HEADHUNTERS - LIVE AT THE RAMBLIN' MAN FAIR
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De Kentucky Headhunters zijn een Amerikaanse countryrock en Southernrock band. Hun muzikale avontuur begon in 1968, toen de gebroeders Richard Young (ritmegitaar, zang) en Fred Young (drums, zang), samen met Greg Martin (lead gitaar, zang) en Anthony Kenney (basgitaar, zang) de band Itchy Brother boven de doopvont hielden. Samen trad Itchy Brother op tot 1982. De Young brothers en Greg Martin begonnen in 1986 als The Kentucky Headhunters op te treden. Het trio werd versterkt met de broers Ricky Lee Phelps (leadzang, mondharmonica) en Doug Phelps (basgitaar, zang ). In 1989 verscheen hun debuutalbum 'Pickin' On Nashville' via Mercury Records. De vier singles uit dat album werden vier opeenvolgende hits in de hitlijst van de Top 40 country singles. Hun tweede album 'Electric Barnyard' deed het niet zo goed en de broers Phelps vertrokken na de release, om de band Brother Phelps te vormen. Bassist Anthony Kenney kwam opnieuw bij de band en Mark S. Orr nam de leadzang over voor de albums 'Rave On' uit 1993 en een het compilatiealbum 'Still Pickin' The Best Of The Kentucky Headhunters'. Orr vertrok en Doug Phelps kwam in 1996 terug als leadzanger voor de albums 'Stompin' Grounds' (1997), 'Songs From The Grass String Ranch' (2000), 'Soul' (2003) en 'Big Boss Man' (2005). Daarna verliet bassist Anthony Kenney de band opnieuw en nam Doug Phelps ook de basgitaar weer voor zijn rekening. In deze formatie werd in 2011 het album 'Dixie Lullabies' uitgebracht. In 2015 verscheen bij Alligator Records het album 'Meet Me In Bluesland'. Dit album werd tijdens een sessie met Chuck Berry pianist Johnnie Johnson in 2003 opgenomen. Een jaar later verscheen bij Plowboy Records hun achtste studioalbum 'On Safari' en dat album bracht The Kentucky Headhunters ook naar Europa voor hun eerste Europese tournee. Hun optreden op het Britse Ramblin' Man Fair Festival in Maidstone, Kent werd zonder hun medeweten opgenomen door de organisatie. Na het concert kregen de jongens de opnames te horen en ze waren laaiend enthousiast en besloten om van die opnames hun tweede live album te maken. Er staan tien live songs op het album 'Live At The Ramblin' Man Fair' en drie studio bonus tracks. Op de drie laatste songs spelen bassist Anthony Kenney en Johnnie Johnson mee.
 
 
 
 
 
 
Het album begint met een korte mededeling, waarin de band, de vijfentwintigduizend muziekliefhebbers op het Ramblin' Man Fair Festival, vertelt hoe blij ze zijn omdat ze na vijftig jaar eindelijk hun eerste concert in Europa mogen spelen. Veertig seconden later barst het muzikale geweld los met het verschroeiende 'Big Boss Man', een cover van Jimmy Reed, die geschreven werd door Luther Dixon en Al Smith. Bulderend slagwerk van Fred Young en een uitstekende baslijn van Doug Phelps zorgen voor een zinderende groove, waarop Greg Marin gretig rondstrooit met vlijmscherpe gitaar riffs. Ook met zijn snaren solo, die door merg en been gaat kan hij het publiek bekoren. De splijtende gitaar en de stomende groove blijven ook aanwezig in het verschroeiende 'Ragtop'. Deze ruige Texas bluesrocker werd geschreven door de broers Doug en Ricky Lee Phelps in 1995 en stond op hun album 'Brother Phelps'. De versie van The Kentucky Headhunters is misschien iets ruiger en ze zingen dit melodieuze nummer meerstemmig. In 2015 brachten The Kentucky Headhunters hun studioalbum 'Meet Me In Bluesland' uit en dus mochten een paar songs uit dat laatst uitgebrachte album (voor dit concert) zeker niet ontbreken. Het eerste nummer uit dat album is de stomende melodieuze Southern bluesrocker 'Stumblin'', dat een catchy en sterk meezingrefrein heeft. Na dit stomende begin, wordt er wat gas terug genomen met de bluesy shuffle 'Shufflin' Back To Memphis'. Dit is nog een nummer dat tot stand kwam uit de samenwerking van de band met Johnnie Johnson. Het nummer wordt weer met veel overtuiging gezongen en het vet, wat overstuurd snarenwerk van Greg Martin geeft deze knappe song nog een extra touch.
 
 
 
 
 
 
De Billy Miles cover 'Have You Ever Loved A Woman' is misschien wel het meest bekende nummer van het album. Iedereen kent wel de versie van Freddie King, Eric Clapton of Bryan Adams. The Kentucky Headhunters geven een eigen interpretatie aan deze beklijvende slowblues. Hun meer dan zes minuten durende uitstekende versie zit vol trieste en melancholische gitaar klanken en de doorleefde stem van Doug Phelps weet het nummer met veel gevoel en emotie in zijn stem te zingen. Met de stevige midtempo rocker 'Wishin' Well' uit hun tweede album 'Electric Barnyard' keert de band terug naar hun beginperiode. Drummer Fred Young en bassist Doug Phelps zorgen weer voor een heerlijke stomende groove en Greg Martin kruidt het nummer met een scheurende vlijmscherpe snaren solo. In de swingende Southern bluesboogie 'Walking With The Wolf' is het met volle teugen genieten van de vette slide riffs van Greg Martin, die met veel klasse de bottleneck over het fretboard van zijn sixstring laat glijden. Drummer Fred Young neemt de intro van 'My Daddy Was A Milkman' voor zijn rekening. Hij blijft in deze Southernrocker uitdrukkelijk aanwezig met zijn opwindende Bob Didley drumbeat en gitarist Greg Martin kruidt het nummer weer met splijtende gitaar riffs. Fred Young mag ook de kers op de taart zetten met een lange, uitstekende en opwindende drum solo, die bij het publiek heel wat enthousiaste reacties uitlokt. The Kentucky Headhunters sluiten hun concert op het Ramblin' Man Fair Festival af met de Lennon/ McCartney klassieker 'Don't Let Me Down', waarin ze nog een stukje uit 'Hey Jude' verweven. Een speciale rol is hier weggelegd voor Black Stone Cherry drummer John Fred Young. Hij is de zoon van The Kentucky Headhunters drummer Fred Young en hij neemt tijdens deze laatste song de plaats van zijn vader achter het drumstel in.
 
 
 
 
 
 
Als bonustracks worden nog drie, onlangs herontdekte studiotracks van de legendarische sessies 'Meet Me In Bluesland' met pianist Johnnie Johnson (Chuck Berry) aan dit live album toegevoegd. Deze sessies vonden plaats in 2003 en in die periode was Anthony Kenney de bassist en Doug Phelps de zanger van de band. 'Rock Me Baby' is een cover van Big Boy Cudrup uit 1944. Deze Chicago blues song wordt met veel overtuiging gezongen door Doug Phelps en het uitstekende pianospel van Johnnie Johnson geeft het nummer nog meer glans. 'Rock'n Roller' is een erg dansbaar rock'n roll nummer dat de jongens van The Kentucky Headhunters samen schreven. Greg Martin laat nogmaals horen dat hij een klasse gitarist is en ook pianist Johnnie Johnson draagt weer meer dan zijn steentje bij aan dit nummer. De sound van de sixties druipt van de cover 'Hi-Heel Sneakers' af. Tommy Tucker nam deze song in 1963 op en The Kentucky Headhunters en Johnnie Johnsson maken er een uitstekende cover van met iets meer tempo. Johnnie Johnson zet de kers op de taart met met subliem toetsenwerk op de zwarte en witte toetsen van zijn piano tijdens zijn solo. 'Live At The Ramblin' Man Fair' van The Kentucky Headhunters is een stevig en knap live album van een band die met veel energie, goesting en enthousiasme hun muziek deelt met de muziekliefhebbers. (7,5/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. Intro
02. Big Boss Man
03. Ragtop
04. Stumblin’
05. Shufflin’ Back To Memphis
06. Have You Ever Loved A Woman
07. Wishin’ Well
08. Walking With The Wolf
09. My Daddy Was A Milkman
10. Don’t Let Me Down
Studio bonustracks:
11. Rock Me Baby
12. Rock ‘n ‘ Roller
13. Hi-heel Sneakers
 
 
Line-up:
Richard Young – ritmegitaar, zang
Doug Phelps – bas, zang
Greg Martin – lead gitaar, slide gitaar, zang
Fred Young – drums, percussie, zang
 
 
Black Stone Cherry – backing vocals
Bad Touch – backing vocals
John Fred Young – drums (track 10)