KENNY NEAL - STRAIGHT FROM THE HEART

Album Review

Album: 
KENNY NEAL - STRAIGHT FROM THE HEART
Artist: 
Kenny Neal
Record Label: 
Ruf Records
Style: 
Zuidelijke Amerikaanse blues en Zydeco
Date: 
20/05/2022
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
KENNY NEAL - STRAIGHT FROM THE HEART
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kenny Neal werd geboren op 14 oktober 1957 in New Orleans. Zijn vader, harpist Raful Neal, was een Baton Rouge blues steunpilaar wiens vrienden Buddy Guy en Slim Harpo waren (die laatste gaf de driejarige Kenny zijn eerste mondharmonica). Op dertienjarige leeftijd speelde Kenny Neal in de band van zijn vader en op zeventienjarige leeftijd kreeg hij een baan als basgitarist bij Buddy Guy. Met enkele van zijn broers en zussen vormde Kenny Neal ook nog de Neal Brothers Blues Band. In 1987 verscheen bij Kingsnake Records Kenny's debuutalbum 'Bio On The Bayou'. Een jaar later werd datzelfde album bij Alligator Records uitgebracht met de titel 'Big News From Baton Rouge'. Voor Alligator Records maakte Kenny Neal vier albums. In 1998 stapte hij over naar Telarc Records, waarvoor hij drie albums maakte. In het nieuwe millennium nam Kenny albums op bij verscheidene onafhankelijke platenlabels. In 2008 verscheen bij Blind Pig Records het prachtige album 'Let Life Flow' en in 2010 'Hooked On Your Love'. In 2016 verscheen het album 'Bloodline' bij Cleopatra Records, het is tot nu toe zijn meest succesrijke album. In 2017 werd 'Bloodline' genomineerd voor een Grammy Award als beste contemporary bluesalbum. Kenny won dat jaar ook twee Blues Music Awards, één als beste mannelijke contemporary mannelijke blues artiest en één voor beste contemporary blues album van het jaar. In october 2019 lanceerde Kenny in samenwerking met VizzTone Labelgroup en BratGirlmedia management zijn eigen nieuwe Booga Music label. In 2019 won hij nogmaals een Blues Music Award als beste mannelijke contemporary mannelijke blues artiest. Op twintig mei verschijnt bij Ruf Records het nieuwe album van Kenny Neal. Het kreeg 'Straight From The Heart als titel en het bevat elf songs, waarvan Kenny er vijf zelf schreef. 
 
 
 
 
 
 
'Straight From The Heart' is een passende titel voor een plaat die een ode brengt aan de vele liefdes in Neal's leven. Eerst is er de door koperblazers aangedreven opener 'Blues Keep Chasing Me', een groet aan zijn onlangs overleden vriend Lucky Peterson. Het is een melodieuze rhythm & blues song waarin Neal's stem en soulvolle leadgitaar klanken ondersteund worden door het rijke toetsenwerk van Arnet Hayes op piano en Brandon Adams op Hammond B3. De 504 Horns, met saxofonist Jason Parfait en trompettist Ian Smith, zijn het gehele nummer uitstekend en uitdrukkelijk aanwezig. Ze voegen de nodige soul toe aan deze prachtige opener. Voor dit album nodigde Kenny een aantal speciale gasten uit. Grammy Award winnaar Christone 'Kingfish' Ingram is er daar één van. Christone hielp de uitstekende blues shuffle 'Mount Up On The Wings Of The King' niet alleen schrijven, maar hij neemt samen met Kenny Neal ook de lead vocals en lead gitaar voor zijn rekening. 'Mount Up On The Wings Of The King' is een eerbetoon aan blueslegende B.B. King. Bassist Darnell Neal en drummer Bryan Morris zorgen voor de heerlijk stuwende groove. Brandon Adams draagt de melodie met zijn warme orgelklanken en de blazerssectie van Horns 504 leveren weer prachtig werk af. De frisse backing vocals van Shontelle Norman-Beatty en Sharisse Norman maken het vocale gedeelte helemaal af. 
 
 
 
 
Het door Jerry Bleach geschreven 'I'll play The Blues For You' is een bluesklassieker. Albert King bracht het als eerste uit en had er in 1972 een grote hit mee. Kenny draagt zijn mooie, bijna vijf minuten durende, soulvolle bluesversie dan ook op aan Albert King. Met Orlando Henry op piano en Brandon Adams op het Hammond B3 is er weer heerlijk toetsenwerk te horen. De hoofdrol is echter weggelegd voor het sublieme en gevoelvolle snarenwerk van Kenny Neal. In de soulvolle rhythm & blues song 'Two Timing' krijgen we niet alleen de stem van Kenny Neal te horen. Ook Neals's dochter Syreeta Neal en Tito Jackson (broer van Michael en één van de originele Jackson 5 leden) hebben een groot aandeel in het gezongen gedeelte. Instrumentaal is het genieten van het prachtige en soulvolle gitaarwerk van Kenny en van het heerlijke blazerswerk van trompettist Ian Smith en saxofonist Jason Parfait. Kenny Neal op mondharmonica en Big Nate Williams op accordeon nemen het grootste gedeelte van de uitgesponnen intro van 'Louise Ana' voor hun rekening. In dit swampy Zydeco nummer uit Kenny Neal duidelijk zijn liefde voor Louisiana, de staat waar hij geboren is en nog steeds woont. Rockin Dopsie Jr. van de Zydeco Twisters bespeelt het washboard, terwijl Big Nate Williams het gehele nummer blijft imponeren op het accordeon. Dat Kenny Neal een begenadigd mondharmonicaspeler is horen we in het soulvolle 'It Don't Cost Nothing', waarin trompesttist Ian Smith en saxofonist Jason Parfait weer een schitterende inbreng hebben. 
 
 
 
 
 
 
In het heel dansbare Zydeco nummer 'Bon Temps Rouler' zijn er met Dwayne Dopsie, Anthony Dopsie en Big Nate Williams maar liefst drie accordeonisten aanwezig. Rockin Dopsie Jr. schrobt weer met veel passie zijn washboard en de 504 Horns blazen weer sterke soul riffs in het nummer. Terwijl Kenny met zijn uitroep 'let the good times roll' iedereen uitnodigt om mee te dansen, haalt hij uit met een knappe snarensolo. Kenny Neal gaat de Fats Domino weg op met de meeslepende en melodieuze ballade 'It's Been So Long', waarin de saxofoon van Jason Parfait en de mondharmonica van Kenny Neal voor het instrumentale genot zorgen. Het door Junior Parker geschreven 'Someone Somewhere' is een emotionele en ontroerende ballade, waarin Kenny Neal zijn geliefde vader eert. Het is een, bijna zes minuten durende, piano gedreven ballade met Darrell Jefferson achter de klavieren. Saxofonist Jason Parfait pakt uit met twee machtige solo's en elke keer neemt Kenny Neal grandioos over op de gitaar. 
 
 
 
 
 
 
Brandon Adams draagt de melodie van de lekker swingende blues shuffle 'I Got To Tell Somebody'. Drummer Bryan Morris en bassist Darnell Neal zorgen voor de heerlijk swingende groove en de blazers van 504 Horns zijn ook deze keer weer schitterend aanwezig. Voor de afsluiter nemen Kenny Neal en zijn band ons mee naar New Orleans, met het swingende en feestelijke NOLA nummer 'New Orleans'. Kenny betuigt zijn liefde voor deze bruisende en feestelijke stad. Rockin Dopsie Jr. op het washboard, Arnet Hayes met lekker pianowerk zijn de smaaksmakers. Saxofonist Jason Parfait en trompettist Ian Smith zorgen voor de vrolijke noot door tweemaal een stukje van 'Down By The Riverside' in het nummer te blazen. 'Met 'Straight From The Heart' heeft Kenny Neal zichzelf weer overtroffen. Voor wie houdt van de Zuidelijke Amerikaanse blues en Zydeco moet zeker niet twijfelen om dit album aan te schaffen. Hij of zij zal daar veel plezier aan beleven. Ook andere muziekliefhebbers zullen smullen van de sterke songs, de prachtige stem van Kenny Neal en het sublieme instrumentale werk. Kortom 'Straight From The Heart' is een echte aanrader. (9/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. Blues Keep Chasing Me
02. Mount Up On The Wings Of The King ft. Christone 'Kingfish' Ingram
03. I'll PLay The Blues For You
04. Two Timing ft. Tito Jackson
05. Louise Ana ft. Rockin' Dopsie Jr and The Zydeco Twisters
06. It Don't Cost Nothing
07. Bon Temps Rouler ft. Rockin' Dopsie Jr and The Zydeco Twisters
08. It's Been So Long
09. Someone Somewhere
10. I Got To Tell Somebody
11. New Orleans
 
Kenny Neal: Zang, gitaar en mondharmonica
Darnell Neal: Bas op 1,2,3,4,6,8,10,11
Lee Allen: Bas op 5,7,
Terrell Griffin: Bas op 9
Arnet Hayes: Piano op 1,11
Orlando Henry: Piano op 3,
Darrell Jefferson: Piano op 9
Jason Parfait: Saxofoon alle songs
Ian Smith: Trompet op alle songs
Brandon Adams: Hammond B3 Orgel op 1,2,3,4,6,8, 9,10,
Michael Harris: Drums op 1,4,6,8,9,
Bryan Morris: Drums op 2,3,10,11
Kevin Menard: Drums op 5,7,
Sharisse Norman: Backing vocals op 2
Shontelle Norman-Beatty: Backing Vocals op 2,
Rockin Dopsie Jr: Washboard on Tracks 5, 7,11
Dwayne Dopsie: Accordeon op 7
Anthony Dopsie: Accordeon op 7
Big Nate Williams: Accordion on Tracks 5, 7
Tito Jackcson: Zang op 4
Syreeta Neal: Zang op 4
Christone: Zang en lead gitaar op 2