THE KENNETH BRIAN BAND - KEYS TO THE KINGDOM

Album Review

Album: 
THE KENNETH BRIAN BAND - KEYS TO THE KINGDOM
Artist: 
The Kenneth Brian Band
Record Label: 
Southern Shift Records
Style: 
Southern Rock, Americana, Alt Country en Blues Rock
Date: 
25/02/2022
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
THE KENNETH BRIAN BAND - KEYS TO THE KINGDOM
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kenneth Brian werd geboren in Virginia, maar groeide op in het muzikaal rijke Gainesville, Florida. Sinds zijn eerste albumrelease in 2002 hebben Kenneth Brian's moderne Southern roots doordrenkte stijl, tijdloze song craft, gelaagd met gruizige zang en krachtige gitaar hem een trouwe fanbase en het respect van collega muzikanten over de hele wereld opgeleverd. Kenneth Brian heeft al getoerd en het podium gedeeld met Steve Winwood, Rufus Wainwright en Jamey Johnson, om er maar een paar te noemen. De Netflix serie 'Bloodline' uit 2016 en de John Travolta/Bruce Willis film 'Paradise City' bevatten twee nummers uit Kenneth's album 'With Lions'. Kenneth en zijn band toerden de afgelopen jaren met Blackberry Smoke, Lucinda Williams, ZZ Top en Lynyrd Skynyrd. Op vijfentwintig februari verscheen zijn nieuwe album 'Keys To The Kingdom', een album dat doordrenkt is van Southern rock, alternate country, blues en Americana geluiden. Er staan tien originele, door Kenneth Brian geschreven nummers op het album.
 
 
 
 
 
Het album opent met de titeltrack 'Keys To The Kingdom, een stevige en rauwe Southern rocksong. Kenneth heeft een gruizige en krachtige rockstem, die heel geschikt is om dit soort songs te zingen. De ritmesectie, met drummer Chris Caro en bassist Brandon Owens, zorgen voor de loom pompende groove en met opruiend gitaarwerk kleurt Kenneth Brian het nummer.  'Falling Again' is een vloeiend Americana/rock nummer, met heel wat Tom Petty invloeden. Met zijn rauwe stem weet Kenneth het nummer weer zeer overtuigend te brengen. Het uitstekende gitaar refrein geeft 'Falling Again' nog een extra touch. De schitterende, meer dan vijf minuten durende, ballade 'Hard Heart' is zeker één van de hoogtepunten op het album. Daarna lijkt het of Kenneth Brian de Oosterse toer opgaat, met de sitar achtige gitaarintro van 'War'. Na de intro ontpopt 'War' zich tot een stevig pompende Southern rocksong. De oorlog die er woedt wordt uitgevochten op relationeel vlak. De uitstekend snijdende slide solo zet de woorden van Kenneth nog wat kracht bij.  
 
 
 
 
 
De talrijke Tom Petty en Drive By Truckers fans gaan zeker blij zijn met de zachte en meeslepende liefdesballade 'Crazy'. We horen veel emotie in Kenneth's stem en zijn gevoelvolle gitaarvullingen en zijn uitstekende lyrische slide solo passen als gegoten in het nummer en tillen dit prachtige nummer nog een paar niveaus hoger. Er is een goede balans tussen trage en vloeiende nummers en dat heeft een positieve invloed op het album 'Keys To The Kingdom'. Het vloeiende en radiovriendelijke 'She Is The Night' is een ander hoogtepunt op het album. Ook hier zijn de invloeden van Tom Petty zeker aanwezig.  Met strak slagwerk en een broeierige baslijn zorgen Chris Caro en Brandon Owens voor een heerlijke groove. We horen bassist Brandon Owens hier ook op de toetsen en de melodieuze, maar snijdende snarensolo van gitarist Kenneth Brian is weer een lust voor het oor. Naar het einde toe worden ook nog synthesizer geluiden aan het nummer toegevoegd. 'Love' is een poppy Americana ballade met prachtige gitaarvullingen en dito snarensolo. Het lekker groovende 'You've Got To Live' is een stevige bluesrocker, waarin de sterkte van dit powervolle trio volledig tot zijn recht komt. Ook hier haalt Kenneth Brian weer gretig en knap uit op zijn sixstring.
 
 
 
 
 
Dat er verscheidene nummers zijn met invloeden van Tom Petty hoeft niet te verbazen. Kenneth Brian groeide op in Petty's geboortestad Gainesville en co producer Mike Campbell was gitarist bij Tom Petty And The Heartbreakers. Het slepende Americana nummer 'California' is zo een nummer waarbij je dadelijk aan Tom Petty denkt. Kenneth Brian speelt zich weer in de spotlights met geweldig knap slidewerk. Het album wordt afgesloten met de bijna zes minuten durende rauwe rocksong 'Rimrock', die gebaseerd is op een sterke steeds weerkerende riff. In het instrumentale gedeelte is het genieten van het knap scheurend gitaarwerk van Kenneth, het energiek en strak slagwerk van Chris Caro en de beukende baslijn van Brandon Owens. Topnummer.  'Keys To The Kingdom' van The Kenneth Brian Band is een uitstekend album. Trage en zachtere nummers wisselen elkaar af met fellere en rauwe bluesrock of Southern rock nummers. Kenneth Brian heeft een krachtige rockstem en is een prima gitarist. Voor velen zal The Kenneth Brian Band nu nog een onbekende naam zijn, maar daar zou na dit album wel eens vlug verandering in kunnen komen. Aanrader. (8,5/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
01. Keys To The Kingdom
02. Falling Again
03. Hard Heart
04. War
05. Crazy
06. She Is The Night
07. Love
08. You’ve Got To Live
09. California
10. Rimrock
 
 
Kenneth Brian: zang en gitaar
Chris Caro: drums
Brandon Owens: bas en toetsen