KAZ HAWKINS - MY LIFE AND I

Album Review

Album: 
KAZ HAWKINS - MY LIFE AND I
Artist: 
Kaz Hawkins
Record Label: 
Dixiefrog Records
Style: 
blues and soul
Date: 
08/04/2022
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
KAZ HAWKINS - MY LIFE AND I
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaz Hawkins is een Noord-Ierse blues, folk en soulzangeres, die in 1973 in Belfast, Noord Ierland werd geboren. Ze groeide op in Belfast, maar woont sinds een aantal jaren in Frankrijk. Ze zong graag in de kerk. In haar jeugd deed Kaz auditie voor het televisieprogramma 'Opportunity Knocks', waar de muzikaal leider haar grootmoeder vertelde om Kaz naar Etta James te laten luisteren. Haar liefdesrelatie met soul en blues muziek begon hier. Kaz zit al bijna dertig jaar in de muziekindustrie. Door haar vurige optredens kreeg Kaz in Noord Ierland de bijnaam 'Belfast's Queen Of The Blues'. Voor ze eigen materiaal uitbracht zong ze twintig jaar in coverbands. In 2014 verscheen haar debuutalbum 'Get Ready' en drie jaar later brak ze helemaal door met haar album 'Feelin' Good'. In datzelfde jaar begon Kaz met het presenteren van de bluesshow 'Kaz Hawkins Got The Blues', op BBC Radio Ulster. In 2017 won Kaz ook de European Blues Challenge in Denemarken. In 2018 kwam het live album 'Live At The Park Avenue Feat. Sam York' op de markt. Op de UK Blues Awards van 2018 won Kaz Hawkins de Award van Beste Noord Ierse Blues Act Of The Year. Na vier albums, twee EP' , een live album en een compilatie album, verscheen op acht april bij DixieFrog Records 'My Life and I'. Het is een complicatie album dat een uitstekende link legt tussen de muziek van Kaz Hawkins van gisteren en vandaag.  'My Life And I' bevat zeventien nummers, waarvan Kaz er zelf dertien schreef. De andere vier zijn covers. Het album krijgt een Belgisch kantje door de aanwezigheid op twee nummers van de Belgische gitarist Stef Paglia.
 
 
 
 
 
 
Dat Kaz Hawkins een geweldig mooie en powervolle stem heeft weten de meeste muziekliefhebbers al. Degenen die het nog niet moesten weten moeten maar eens luisteren naar de opener 'Pray', een moderne gospelsong, waarin Kaz zowel de lead als de backing vocals voor haar rekening neemt. De enige instrumentale ondersteuning komt van David jamison met uitstekend percussiewerk. Ook als haar stem emotioneel en gevoelvol moet klinken weet Kaz Hawkins te raken en bekoren. De piano gedreven ballade 'Because You Love Me' is daar een prima voorbeeld van. Hier zingt Kaz over de grote liefde van een moeder voor haar dochter. Ook hier horen we maar één instrument, namelijk de piano van Sam York. Na twee originele, door Kaz Hawkins geschreven nummers, volgt met het door Anthony Newley en Leslie Bricusse geschreven 'Feelin' Good' de eerste cover. Het komt uit de musical 'The Roar Of The Greasepaint - The Smell Of The Crowd' uit 1964. Het werd ontelbare keren gecoverd en wij kennen het nummer vooral in de versies van Nina Simone, maar ook Gregory Potter, Eels, Muse, George Michael, Sammy Davis Jr. en Aynsley Lister coverden deze geweldige song. De meer dan zeven minuten durende versie van Kaz Hawkins behoort zonder twijfels bij de beste coverversies die er al gemaakt zijn van 'Feelin' Good'. Vocaal is het weer helemaal af en de paar malen dat Kaz uithaalt met haar stem zal ze zeker heel wat luisteraars weten te raken. Het is het eerste nummer met een volledige band en vooral gitarist Nick McConkey te bekoren met zijn gevoelvolle en snedige solo.
 
 
 
 
 
 
Met alleen de keyboards van Sam York als begeleiding etaleert Kaz nogmaals haar vocale kwaliteiten in het gospel getinte 'HalleLujah Happy People' en het beklijvende en emotionele 'One More Fight (Lipstick & Cocaine)'. Deze laatste wordt gebracht in een aangrijpende live versie vanuit het Park Avenue Hotel in Belfast. De stem van Kaz klinkt heel broos en breekbaar in dit pijnlijke verhaal. Met zijn warme orgelklanken draagt Kevin Breslin de melodie van het radiovriendelijke 'Believe With Me'. Na het pijnlijke 'One More Fight (Lipstick & Cocaine)' is 'Believe With Me' een lied van hoop en verlossing. Het blijft uptempo met het energieke 'Drink With The Devil'. Met zijn heerlijke baslijn zorgt Michael McKinney voor een uitstekende groove en met zijn levendig toetsenwerk op de piano is Kevin Breslin een verrijking voor de sound. Kaz Hawkins weet met haar machtige stem weer heel creatief om te springen en dat levert prachtige vocale momenten op. Van Van Morrison's cover 'Full Force Gale' maken Kaz Hawkins en haar band een soulvol meesterwerk, met knappe gitaar, toetsen en blazerssolo's. De ritmesectie, met drummer Wayne Proctor en bassist Alex Phillips, zorgt voor de groovende en solide basis. We horen een grommende Kaz in de mooie en radiovriendelijke rhythm & blues song 'Don't Make Mama Cry'. Kaz neemt ons vervolgens mee op de golven van 'The River That Sings', een piano gedreven nummer dat net als 'Believe With Me'  over hoop, verlossing en een beter leven gaat. 'Surviving' is een heel ingetogen nummer.
 
 
 
 
 
 
Met de cover 'At Last' gaat Kaz tachtig jaar terug in de tijd. Het werd meerdere keren opgenomen door Glenn Miller en zijn orkest. In 1960 bracht Etta James het nummer uit op haar debuutalbum 'At Last'. Het is een melodieuze ballade waarin de prachtige stem van Kaz volledig tot haar recht komt. De strijkers, met Sarah Huson-Whyte op cello en Clair Stanley op viool, zorgen voor de romantische sfeer. Sam York schittert op de piano en de Rhodes. Het gitaarwerk in 'At Last' en het volgende 'Something's Gotta Hold On Me' is van Stef Paglia. Deze laatste song is een heel dansbare soul song en een cover van haar groot idool Etta James. Met deze versie van 'Something's Gotta Hold On Me' kan Kaz Hawkins elke zaal of festivalweide in vuur en vlam zetten. Met 'Don't You Know', 'Don't Slip Away' en 'Better Days' krijgen we drie rustige songs met alleen de stem van Kaz en de toetsen van Sam York. In deze drie songs etaleert Kaz Hawkins nogmaals haar grote vocale kwaliteit. Afsluiten doen Kaz Hawkins en haar band met het swingende nummer 'Shake'. Buiten de trage intro en dito outro is het swingen al wat de klok slaat. 'Het complicatiealbum 'My Life And I' is een meer dan uitstekend album van Kaz Hawkins. Voor degenen die deze zangeres nog niet moesten kennen is dit album een prima gelegenheid om deze geweldige zangeres en songwriter te leren kennen, omdat dit album een goed overzicht geeft van de carrière van Kaz van vroeger tot nu. Voor de fans is dit album zeker a must have om hun collectie aan te vullen. (8,5/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
01. Pray
02. Because You Love Me
03. Feelin' Good
04. Hallelujah Happy People
05. One More Fight (Lipstick & Cocaine)
06. Believe With Me
07. Drink With The Devil
08. Full Force Gale
09. Don't Make Mama Cry
10. The River That Sings
11. Surviving
12. At Last
13. Something's Gotta Hold On Me
14. Don't You Know
15. Don't Slip Away
16. Better Days
17. Shake