KATIE HENRY - ON MY WAY

Album Review

Album: 
KATIE HENRY - ON MY WAY
Artist: 
Katie Henry
Record Label: 
Ruf Records
Style: 
Americana, blues, roots
Date: 
28/01/2022
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
KATIE HENRY - ON MY WAY
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Singer/songwriter en multi instrumentaliste Katie Henry absorbeert de veranderende glorie van rock en bluesmuziek sinds haar ouders voor het eerst de naald op een vinylplaat plaatsten. Sinds haar muzikale opvoeding in de bergen van Noord-Jersey, tot ze zich vastbeet in het clubcircuit van New York City, Katie wist steeds haar eigen kenmerkende geluid te behouden. Of ze nu teksten en melodieën maakt, gitaarsolo's speelt op haar Gibson SG gitaar, de toetsen van een vintage vibe kietelt of haar favoriete bluesliedjes speelt, Katie laat altijd zien dat haar muziek geen grenzen kent. In het begin werd de muziek van Katie omschreven als soulvol en ontroerend, maar sinds ze met haar band van hoog aangeschreven New Jersey muzikanten speelt, zitten haar live optredens vol met hoogtepunten. Jim Hynes van Making A Scene Magazine schreef: Katie Henry heeft een talent om songs te schrijven die veel bluesartiesten overtreft. Haar muziek omvat een breed spectrum en gaat van roots over rhythm & blues, funk, pop tot rock. Op vijfentwintig november 2018 verscheen haar debuutalbum 'High Road' en dat album kreeg heel wat aandacht en airplay op de radiostations in de gehele USA. 'High Road' bevat tien songs, die allemaal geschreven werden door Katie Henry en Antar Goodwin. Vier jaar later heeft dit tweetal opnieuw tien prachtige songs klaar, die allemaal een plaatsje krijgen op 'On My Way', de opvolger van haar mooie debuutalbum 'High Road'. Ook zeker nog vermelden dat Katie Henry samen met Ghalia Volt en Eddie 9V, de blikvanger is van de Ruf Bluescaravan 2022.
 
 
 
 
 
 
Katie Henry opent haar tweede album met de titeltrack 'On My Way'. Drummer Greg Wieczorek en bassist Antar Goodwin zorgen voor een heerlijk stompende groove. Katie heeft een prachtige stem en ze zingt 'On My Way' heel overtuigend. De snedige gitaar solo naar het einde toe voegt nog wat kracht toe aan de woorden van Katie. Sterke opener. We krijgen een heel andere Katie Henry te horen in 'Empty Cup', een radiovriendelijk en melodieus toetsen gedreven popsong met een NOLA touch. Hier komt de mooie en volle stem van Katie nog meer tot haar recht. 'Without A Fight' is een heel dansbare countryrocker. Ook hier zijn de piano en het orgel van Katie Henry en Kurt Thum uitdrukkelijk en uitstekend aanwezig. De mooie slide riffs op de achtergrond komen van Antar Goodwin. Na twee vlottere en vloeiende nummers krijgen we met 'Bury You' terug iets steviger werk. Met een knappe bluesy gitaarintro trekt gitarist Ben Rice deze midtempo bluesrocker op gang. Het dwingende en strakke slagwerk van drummer Greg Wieczorek bepaalt het ritme van 'Bury You' en de bonkende baslijn van Antar Goodwin zorgt voor een lekkere groove. Kurt Thum schittert het gehele nummer op het orgel en laat zijn knappe orgelklanken op de juiste momenten lekker aanzwellen. Gitarist Ben Rice haalt knap uit met een snedige snarensolo. Naar het einde toe krijgen we nog een mooie ritmewisseling, waarin het nummer bijna stil valt. Alleen Katie's stem en traag ritmisch handgeklap houden 'Bury You' levend. Daarna wordt het nummer uitstekend terug opgebouwd.
 
 
 
 
 
 
De singer/songwriter in Katie Henry komt naar boven in de piano gedreven ballade 'Setting Sun'. Katie haar stem klinkt heel breekbaar in deze meeslepende en melodieuze ballade. De gevoelvolle gitaarsolo van Ben Rice is het perfecte verlengstuk van Katie's stem en past als gegoten in 'Setting Sun'. Bassist Antar Goodwin en drummer Greg Wieczorek zorgen voor een vloeiende groove in 'Got Me Good'. Kurt Thum draagt met zijn warme orgel klanken de melodie en Ben Rice laat nogmaals horen dat hij een uitstekend gitarist is. Thum levert weer schitterend werk af op het piano gedreven folk/pop nummer 'Blessings', waarin we weer veel gevoel en emotie in de prachtige stem van Katie Henry horen. Het meest bluesy nummer op het album 'On My Way' is zonder twijfel het melodieuze 'Too Long'.  Antar Goodwin zorgt met een sterke baslijn voor een pompende groove. Kurt Thum schittert op het orgel. Hij laat zijn orgel klanken lekker aanzwellen en zet zelf de kroon op zijn instrumentale prestatie met een knappe solo. Ook de snedige en pittige gitaar solo van Ben Rice is weer van prima kwaliteit. De Britse mondharmonica virtuoos Giles Robson levert hier de opvallendste prestatie. Hij weet zijn uitstekende riffs op een knappe wijze in de melodie te weven en is zo heel bepalend voor de sound van 'Too Long'. In 'Too Long' heeft Katie het over de leugens die we meedragen en de gevolgen die we daarbij ondervinden in ons verdere leven. Het ene moment klinkt Katie haar stem zacht, maar het volgende moment verheft ze haar stem en haalt ze krachtig uit.
 
 
 
 
 
 
 
Net als in de voorgaande ballades op het album zijn het orgel en de piano weer heel belangrijk in de ballade 'Running Round'. Katie zal je hier zeker weer weten te raken met haar breekbare stem. Katie Henry sluit haar tweede album af met de vloeiende en aantrekkelijke roots rocker 'Catch Me If You Can'. Drummer Greg Wiezcorek en bassist Antar Goodwin zorgen voor de heerlijke groove. Orgelist Kurt Thum draagt de melodie en slide virtuoos Antar Goodwin kruidt het nummer met vette slide riffs. Met 'On My Way' heeft Katie Henry een meer dan uitstekende opvolger voor haar debuutalbum 'High Road'. Katie Henry is een uitstekende zangeres en muzikante, bovendien bewijst ze in dit tweede album nogmaals, dat ze samen met Antar Goodwin sterke songs kan schrijven. In Europa is Katie Henry nog redelijk onbekend, maar daar kan met haar nieuwe album 'On My Way' en haar aanwezigheid in de Ruf Bluescaravan 2022 wel eens snel veranderingin komen. Hopelijk steekt de Covid 19 pandemie geen stokken in de wielen en kunnen Katie Henry, Ghalia Volt en Eddie 9V hun klasse tonen op de Europese podia. Ik kijk er in ieder geval naar uit om deze prima muzikante live aan het werk te horen en te zien. (8/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom 
 
 
 
 
01. On My Way 
02. Empty Cup 
03. Without A Fight 
04. Bury You 
05. Setting Sun 
06. Got Me Good
07. Blessings 
08. Too Long feat. Giles Robson
09. Running Round 
10. Catch Me If You Can
 
Katie Henry: Zang, gitaar en piano
Antar Goodwin: Bas en slide gitaar
Ben Rice: Gitaar en backing vocals
Kurt Thum: Piano en orgel
Greg Wieczorek: Drums en percussie
Giles Robson: Mondharmonica (track 8)