KATE WEEKES - BETTER DAYS AHEAD

Album Review

Album: 
KATE WEEKES - BETTER DAYS AHEAD
Artist: 
Kate Weekes
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
anthemische folk
Date: 
30/03/2023
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
KATE WEEKES - BETTER DAYS AHEAD
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Voor haar vierde soloalbum 'Better Days Ahead' dook zangeres, songwriter, gitarist en ontluikende banjospeler Kate Weekes diep in de liminale ruimte gecreëerd door lockdowns en geannuleerde plannen, om een opzwepende, pittoreske verzameling van tien originele nummers op te graven, variërend van door appalachen beïnvloede moord/zelfmoordballades, over anthemische folkpop tot grillige instrumentale walsen. Dit allemaal ondersteund door een eclectisch assortiment instrumenten, waaronder (maar niet beperkt tot) viool, bugel, framedrum en fretloze bas. Naast producer en multi instrumentalist James Stephens, begeleidt Weekes haar luisteraars op levendige sonische reizen geïnspireerd door de natuur, maar gevoed door verbeelding. De tien originele nummers op 'Better Days Ahead' werden allemaal door Kate Weekes geschreven. Alleen voor de titeltrack 'Better Days Ahead' kreeg Kate hulp van Brenda Berezan.
 
 
 
 
 
 
Het album opent met het joviaal, grijnzende 'Liminal Space. Het is een anthemische folk/popsong. Instrumentaal is het genieten van het heerlijke vioolspel van James Stephens en de vijfsnarige banjo van Kate Weekes. Kate heeft een heldere en mooie stem die perfect past bij dit soort songs. 'All In The Letters' kent verscheidene sfeer en ritme wisselingen en dat geeft het nummer een extra touch. De banjo en het ritmisch handgeklap bepalen de sound van het zwierige 'Floating Face Down'. Instrumentaal is er wel een geweldig contrast tussen de levendige en heel dansbare muziek en het lugubere onderwerp waarover Kate zingt. Voor de tekst vond Kate inspiratie bij een verhaal op CBC radio over iemand wiens taak het was om lichamen van zelfmoordslachtoffers uit de Thames te halen. De titeltrack 'Better Days Ahead' is een trager en iets ingetogener nummer. Die ingetogenheid is er vooral door Brian Sanderson zijn blaaswerk op de bugel en door het prachtige werk van James Stephens op het harmonium. Vocaal is het weer genieten van de kristalheldere stem van Kate Weekes. Hier vond Kate inspiratie bij de schurk Grendel (Grendel is één van de drie belangrijkste antagonisten (naast zijn moeder en de draak) van het Angelsaksische epische gedicht Beowulf) en zijn moderne tegenhanger Donald Trump. 
 
 
 
 
 
 
'Evelyn' is een mooi afscheidslied, dat door Kate weer met veel gevoel wordt gezongen. Instrumentaal zit dit nummer ook weer erg knap in elkaar. Ze weet van veel van deze ongewone klanken één prachtig geheel te maken. Het vloeiende 'Empty Bottles' is één van de hoogtepunten op het album. In al zijn eenvoud klinkt het zo mooi, dat je er nooit genoeg van krijgt. 'Empty Bottles' heeft een erg catchy refrein en het uitstekende blaaswerk van Brian Sanderson op de trompet geeft het nummer nog meer cachet. 'Red Brick Buildings' is een zonnig en vrolijk nummer., dat in fel contrast staat met het neerslachtige 'Come The Rain', een reflecterende ballade over depressie. Het album wordt afgesloten met het grillige, maar toch zachte 'Time By The Moon', een nummer met een Keltische vibe. De liefhebbers van anthemische folk en grillige walsen zullen zeker hun gading vinden in 'Better Days Ahead', het vierde album van Kate Weekes. (7/10)
 
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
01. Liminal Space 03:39
02. All in the Letter 03:55
03. Floating Face Down 03:51
04. Better Days Ahead 03:21
05. Sinking Ship 03:38
06. Evelyn 02:51
07. Empty Bottles 03:59
08. Red Brick Buildings 03:23
09. Come the Rain 03:11
10. Time by the Moon 03:03
 
 
Kate Weekes: akoestische gitaar, elektrische hollow body gitaar, vijfsnarige banjo, leadzang, harmoniezang
James Stephens: vier en vijfsnarige violen, harmonium, fretloze bas, vijfsnarige elektrische mandoline, leadzang, harmoniezang, elektrische tenorgitaar
Christine Graves: harmoniezang ('All in the Letter')
Brian Sanderson: sousafoon, bugel, trompet, venetta, kaakharp, pochette, mellofoon
Rob Graves: djembe, bendir, Massai geitenbel, shaker, bekkens, conga's, kalimba, udu, snare
Philip Shaw Bova:  drums, bongo, tamboerijn, shaker ('Empty Bottles')