KATARINA PEJAK - ROADS THAT CROSS

Album Review

Album: 
KATARINA PEJAK - ROADS THAT CROSS
Artist: 
Katarina Pejak
Record Label: 
Ruf Records
Style: 
Rock, Blues, Pop, Americana
Date: 
15/02/2019
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
KATARINA PEJAK - ROADS THAT CROSS
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De in Belgrado geboren Katarina Pejak is een Servische singer/songwriter, die ook piano speelt. Ze mengt de Amerikaanse rootsmuziek met de muziek van de Balkan en met die van haar klassieke muzikale opleiding. Ze is geïnspireerd door Tom Waits, Bessie Smith, Norah Jones, Otis Spam en vele andere artiesten wiens muziek ze leerde kennen via de grote platencollectie van haar vader. Door naar die muziek te luisteren dwaalde ze ook af van haar klassieke muzikale opvoeding en begon ze liedjes te schrijven. In haar late tienerjaren begon ze op te treden in bluesclubs in haar geboortestad Belgrado en daarna in heel Servië. In haar thuisland bracht Katarina drie albums uit. Haar debuutalbum 'Perfume & Luck' verscheen in 2010 en daarna volgden nog 'First Hand Stories' in 2012 en het live album 'Old, New Borrowed And Blues' in 2016. Haar albums kenden heel wat succes in haar thuisland. Dankzij een beurs kon Katarina in 2011 naar de USA, waar ze aan het Berklee College Of Music in Boston, een studie Songwriting aanvatte. In mei 2014 studeerde ze af en ze ontving tijdens haar laatste semester op school de Songwriting Achievement Award, voor het succesvol afronden van deze studie. Tijdens haar studie aan het Berklee College Of Music werd ze begeleidt door Dave Limina (een oud toetsenist van blueslegende Ronnie Earl), Pat Pattison (een internationaal befaamde tekstschrijver) en Scarlet Keys (volleerd lied en jingle-schrijver). Momenteel woont Katarina in Nashville, maar ze pendelt nog dikwijls naar Belgrado. Ondertussen tekende Katarina ook een contract bij Ruf Records en nam ze in de Marz Studios in Nederland, Texas haar vierde album op dat binnen een paar dagen in de winkels zal liggen. Het album kreeg de titel ' Roads That Cross' en bevat elf songs. Er staan twee covers op het album, de negen andere schreef Katarina zelf. Voor de opener 'Nature Of My Blues' kreeg ze wel hulp van producer Mike Zito, die de muziek schreef voor dit nummer. Samen met Ina Forsman en Ally Venable vormt Katarina Pejak het gezicht van de Ruf Bluescaravan 2019 die een paar dagen geleden begonnen is aan hun uitgebreide tournee.
 
 
 
 
 
 
Katarina Pejak opent haar vierde album met het uptempo nummer 'Nature Of My Blues', een surf rock nummer met heel wat vintage invloeden. Voor dit nummer schreef Katarina de tekst en Mike Zito de muziek. In 'Nature Of My Blues' belooft ze haar partner de hemel op aarde, op voorwaarde dat hij haar ook gelukkig maakt. Meteen valt haar mooie en erg aangename stem op en ook het gemak waarop ze het nummer zingt. Gitariste Laura Chavez zorgt in deze surf rocker voor de nodige gitaar riffjes, die voorzien van de nodige twang. Daarna wordt er heel wat gas teruggenomen voor de langzame blues 'Sex Kills', een cover van Joni Mitchell met een erg kritische tekst (waarin trouwens heel veel waarheid zit), die onze samenleving in geen goed daglicht plaatst. Katarina weet haar eigen stempel op deze cover te drukken en ze zingt dit nummer met veel overtuiging in haar stem. Er zit heel wat dreiging in de gitaar riffs van Laura Chavez en Katarina zelf is instrumentaal uitdrukkelijk en uitstekend aanwezig op de toetsen. In het erg vloeiende en radiovriendelijke 'Cool Drifter' zingt een vrolijke Katarina dat ze een nuchtere jonge vrouw is, die met haar beide voeten stevig op de grond staat. Ze jaagt geen onbereikbare doelen of dromen na, zodat ze niet al te diep kan vallen. Er zit heel wat soul in dit nummer en in haar stem. Katarina's frisse pianospel en de pittige snarensolo van Laura Chavez geven samen met het catchy refrein het nummer een extra touch. Op het bluesy 'Midnight Rider' verzorgt producer Mike Zito de backing vocals en hij strooit eveneens gretig rond met uitstekende en vette slide riffs. Het kippenvelmoment op dit album komt met de wondermooie slowblues 'Old Pain', dat met erg veel gevoel gezongen wordt door de breekbare stem van Katarina. De ingetogen warme Hammond klanken dragen het nummer en versterken de intieme sfeer nog meer. Katarina Pejak weigert zich aan één bepaald muziekgenre te binden en spreekt een heel breed spectrum van genres aan, dat gaat van rock, pop, Americana, blues en country en dat maakt dat 'Roads That Cross' een heel gevarieerd album is. Zo is 'Chasing Summer' een aardige poppy rocker met een erg sterk en catchy refrein. Met Damien LLanes op drums en Lonnie Trevino Jr. op bas heeft Katarina een knappe ritmesectie die haar uitstekend begeleidt. De toetsensolo van de Servische past als gegoten in dit nummer en met haar erg aantrekkelijke stem weet ze deze song weer op een fantastische wijze te brengen.
 
 
 
 
 
 
De tweede cover op het album is het lowdown bluesje 'Turtle Blues' van Janis Joplin. De versie van Pejak is zachter dan het origineel en dat verschil zit voornamelijk in het vocale gedeelte, omdat beide zangeressen een totaal ander stemtimbre hebben. In dit pianogedreven nummer bewijst de Servische dat ze een briljante toetseniste is. Ook in het schokkerige reggae getinte 'Down With Me' weet de Servische te bekoren op het orgel. Met het mysterieuze 'She's Coming After You' gaat Katarina weer een andere muzikale weg op. Dit nummer over een femme fatale heeft een zwoel rumba ritme en Pejak zingt het op een erg verleidelijke wijze. In het instrumentale gedeelte is het weer genieten van het uitstekende toetsenwerk van Katarina en knappe snarenwerk van Laura. Wanneer je naar de emotievolle titeltrack 'Roads That Cross' luistert wordt je meegezogen met het meeslepende magische ritme en door een geweldig mooie stem die je doet wegdromen. In de bluesy afsluiter 'The Harder You Kick' wordt die prachtige stem alleen gedragen door de klanken die haar vingers uit haar orgel toveren. Als ik eerlijk mag zijn moet dat niet meer zijn, want deze dame weet me elke keer te raken met haar fantastische stem en door de wijze waarop ze haar nummers zingt. Het is al lang geleden dat een stem mij zo kunnen bekoren heeft als deze van Katarina Pejak. 'Roads That Cross' is een heel aangenaam en gevarieerd album van een briljante zangeres en pianiste. De stem van Katarina Pejak is subtiel en verleidelijk, haar pianospel staat is geweldig en ze weet haar emotie, passie en wanhopige behoefte op een perfecte weer te geven in haar muziek. Om haar live bezig te zien zal je naar Duitsland moeten waar ze momenteel op tournee is met de Ruf Blues Caravan 2019. Er staan ook twee concerten geboekt in Nederland, namelijk op 3 maart in Het Kasteel Van Rhoon in Rhoon en op 21 april in de Gouden Leeuw te Dongen. (8,5/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
1 Nature Of My Blues
2 Sex Kills
3 Cool Drifter
4 Moonlight Rider
5 Old Pain
6 Chasing Summer
7 Turtle Blues
8 Down With Me
9 She’s Coming After You
10 Roads That Cross
11 The Harder You Kick
 
 
Katarina Pejak: Zang en toetsen
Laura Chavez: Gitaar behalve op 'The Harder You Kick'
Lonnie Trevino Jr.: Bas behalve op The Harder You Kick' , backing vocals op 'Roads That Cross'
Damien LLanes: Drums behalve op 'The Harder You Kick'
Mike Zito: Gitaar en backing vocals op 'Moonlight Rider'