KAT RIGGINS & BLUES REVIVAL - LIVE AT THE NORTH SEA JAZZ CLUB

Album Review

Album: 
KAT RIGGINS & BLUES REVIVAL - LIVE AT THE NORTH SEA JAZZ CLUB
Artist: 
Kat Riggins & Blues Revival
Record Label: 
Eigen beheer
Date: 
15/01/2016
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
KAT RIGGINS & BLUES REVIVAL - LIVE AT THE NORTH SEA JAZZ CLUB
 
 
 
 
Kat Riggins werd geboren als Katriva Tabitha Riggins in Miami, Florida op 7 februari 1980. Ze groeide op in een huishouden waar er altijd achtergrond muziek aanwezig was. De platen collectie van haar ouders bevatte een brede waaier van genres. Daardoor ontwikkelde Kat een liefde voor alle soorten muziek van gospel en soul tot country en rock en alles daar tussenin. Het ene moment was de familie aan het meezingen met muziek van
Tracy Chapman en een minuut later met Chuck Berry. Maar het meest werd Kat aangetrokken door de smokey gruizige klanken van artiesten als Bessie Smith, Sam Cooke, Nina Simone, Tina Turner, Denise LaSalle, Etta James, Ray Charles, Koko Taylor, Janis Joplin en ga zo maar door. Ze groeide op door samen met haar zus en neven te zingen in lokale programma's, kerk evenementen en familiefeesten. Op drieëntwintig jarige leeftijd had ze een optreden in een kleine lounge in Sunny Isles Beach, Florida met alleen een pianist als begeleiding. Sindsdien is ze niet meer van het podium weg geweest. Ze speelde in clubs en lounges overal in Zuid-Florida en New Orleans. In 2011 deed Kat een Aziatische en Midden-Oosterse tournee met een populaire coverband. Ze trad op voor volle zalen in Saigon, Bangkok, Beijing, Seoul, Abu Dhabi en Curaçao. Verleden jaar bracht ze haar debuut album 'Lily Rose' uit en ze was ook tweemaal in België en Nederland voor een kleine tournee. Kat's eigen muzikale stijl is een mix van blues met hip hop, pop, rock en zelfs country muziek. Haar doel is om blues muziek te introduceren aan een mainstream publiek. Ze laat zich inspireren door jonge kunstenaars zoals Janelle Monae, Karreim Riggins, SyncOpera en ZZ Ward. De passie die Kat in haar muziek legt is heel belangrijk voor haar. Zelf zegt ze hier het volgende over: Het gaat om de rauwe emotie in elke noot, als ik op een optreden maar één persoon hetzelfde kan laten voelen van wat ik voel als ik zing, dan is het allemaal de moeite waard. Met haar eigen band Blues Revival, reist ze de hele wereld rond met de bedoeling om de blues in al zijn vormen populairder te maken bij de muziek liefhebber.
 
 
Als je Kat Riggins hoort  op haar studio album 'Lily Rose' of live tijdens een concert of op dit nieuwe live album 'Live At The North Sea Jazz Club' dan hoor je twee heel verschillende zangeressen. Hoewel de stem dezelfde is, is het toch een andere Kat die we tijdens een live concert horen. Deze mooie dame is geboren om op een podium te staan, en dat zie je en dat hoor je. Op het podium is ze als een vis in het water. Ze heeft de gave en het talent om mensen te entertainen en ze kan mensen inpalmen door haar stem, haar muziek, haar sensuele uitstraling en bewegingen en door haar volledige overgave en passie die ze in haar optreden legt. Op de zes songs tellende 'Live At The North Sea Jazz Club' staan, songs die je ook mag verwachten op een optreden van Kat. Het zijn bijna allemaal covers, maar wel in een Riggins & Blues Revival kleedje gestoken. Het album steekt dadelijk stevig van wal met de Etta James cover 'Blues Is My Business'. Deze klassieker zorgt ervoor dat je dadelijk in de goede stemming geraakt. Whisky is één van de favoriete drankjes van Kat en Denise LaSalle is één van haar favoriete zangeressen. Dus mag het zeker niet verwonderen dat 'Give Me Your Strongest Whiskey' op dit live album terug te vinden is. Gitarist Darrell Raines komt voor de eerste keer in de schijnwerper en weet
dadelijk te imponeren. Kat Riggins & Blues Revival hun versie van deze song is erg geslaagd. Sam Cooke's 'Change Is Gonna Come' is het volgende pareltje. Ongelofelijk wat een stem dat dit kleine frêle vrouwtje heeft en hoeveel passie ze in die strot van haar kan leggen. Met haar gesproken boodschap dat er al veel veranderd is en dat er nog veel zal veranderen kreeg ze een daverend applaus in Amsterdam. Darrell zette met heel gevoelig werk op de gitaar het verhaal van zijn frontvrouw verder.
 
Volgens Kat is Bettye LaVette een levende legende, dus waarom geen nummer van haar? 'Take Me Like I Am' is inderdaad een goede keuze. Beide stemmen hebben heel veel gemeen en dit is het repertoire waarin Kat heel sterk is. De ritme sectie met Doc Allison op drums en George Caldwell leggen een strakke, maar heerlijke groove op en Kat met haar stem en Darrell op gitaar gaan onweerstaanbaar te keer. Deze 'Take Me Like I Am' is voor mij de blikvanger van dit live album. Het waren niet allemaal covers in Amsterdam. Kat heeft zelf ook sterke eigen songs geschreven en 'Murphy's Law' is er daar eentje van. Kat zingt het verhaal over haar eigen leven, dat ze fouten gemaakt heeft, maar daar ook uit geleerd heeft en dat ze klaar is om haar eigen leven terug op te nemen. Dankzij de Wah Wah pedaal versterkt Darrell op zijn Strat deze voornemens nog meer. De zangeres vraagt dat iedereen recht gaat staan, meedanst en meezingt met haar, in de afsluitende medley 'Mojo Working' waarin de band probleemloos de gospel 'Let It Shine' in verwerkt. Eerst mag George Caldwell uitpakken met een bas solo en even later is het de beurt aan drummer Doc Allison voor zijn moment van glorie. Hopelijk komt deze jonge dame ook dit jaar terug naar onze lage landen voor een aantal concerten. Haar studio album vond ik niet meteen een topper, maar dit live album en haar live optredens zijn top. Als je ooit de kans krijgt om Kat Riggins & The Blues Revival aan het werk te zien, moet je geen twee keer nadenken. Dit viertal zorgt er wel voor dat je een heel aangename avond tegemoet gaat.
 
Walter Vanheuckelom