JW-JONES – EVERYTHING NOW

Album Review

Album: 
JW-JONES – EVERYTHING NOW
Artist: 
JW-Jones
Record Label: 
Solid Blues Records
Style: 
Bluesrock, pop rock
Date: 
03/04/2023
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
JW-JONES – EVERYTHING NOW
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
JW-Jones werd geboren op 15 juli 1980 in Ottowa, Canada. Op zijn dertiende begon hij te drummen, een paar jaar later was hij op een optreden van BB King en was hij dadelijk gefascineerd door de blues muziek en het gitaarwerk van BB King. De drums werden aan de kant geschoven en JW begon als gek gitaar te leren. In 1998 won hij een Battle Of The Bands wedstrijd en in 1999 won hij de Best Guitar Riff Off competitie. De prijs was studio tijd en die gebruikte JW om zijn debuutalbum 'Defibrillatin' op te nemen. JW-Jones was de eerste artiest die tekende bij het Northern Blues Music label en die zouden zijn eerste vijf albums uitbrengen. Jones zijn vierde album 'Kissing In 29 Days' kreeg overal lovende kritieken. Op het volgende album 'Bluelisted' kreeg JW de kans om samen te werken met Little Charlie Baty en Junior Watson, twee van zijn grote gitaarhelden. In 2010 verscheen 'Midnight Memphis Sun' dat opgenomen werd in de befaamde Sun Studios en Jones kreeg assistentie van blues legendes Hubert Sumlin en Charlie Musselwhite. Deze laatste verklaarde dat Jones één van de beste gitaristen was die hij de laatste jaren had gehoord. Daarna tekende Jones bij Blind Pig Records en voor 'Belmont Boulevard', het eerste album dat op dat label verscheen koos JW, Grammy winnaar Tom Hambridge als producer. 'Belmont Boulevard' werd een heel persoonlijk album met heel persoonlijke teksten en het werd genomineerd voor de JUNO en Maple Blues Awards in Canada. In maart en april 2016 trad JW-Jones op in Engeland, Schotland en Wales tijdens zijn eerste UK tour. In het najaar van 2016 verscheen 'High Temperature', dat werd opgenomen in de Ocean Way Studios And Pinhead Recorders in Nashville, TN met Colin Linden als producer. JW-Jones is een gitarist die je live moet horen, dus mocht een live album niet ontbreken. Op 28 september 2018 verscheen het langverwachte album 'Live' met daarop elf songs. Het waren allemaal covers met een JW-Jones interpretatie. Op de International Blues Challenge 2020 in Memphis werd JW-Jones verkozen tot beste gitarist. Er stond een grote tournee gepland maar die moest worden afgebroken door de Covid 19 pandemie. In augustus 2020 verscheen 'Sonic Departures'. De opnames gebeurden met een zeventienkoppige band, waaronder een dertien man sterke blazerssectie. Met het Horojo Trio maakte JW-Jones in 2022 het album 'Set The Record' en sinds 3 april ligt JW's nieuwste album 'Everything Now' in de winkelrekken. Er staan elf originele songs op het album. JW hielp schrijven aan alle nummers. Hij schreef er zes samen met Dick Cooper, twee samen met Gordie Johnson en 3 samen met Gordie Johnson en Dick Cooper. Er zijn heel wat gastmuzikanten aanwezig op het album.
 
 
 
 
 
 
 
Het album opent met de titeltrack 'Everything Now'. Drummer Stanton Moore en bassist Gordie Johnson zorgen voor een lekkere groove in deze mix van pop en rock. JW-Jones bezit een heel goede stem en zingt het nummer heel relaxt. Ook met zijn sixstring weet deze Candees te bekoren. Zijn gitaarklanken bevatten de juiste dosis galm. 'Everything Now' is een heel leuke en catchy opener. Het gaat er heel wat pittiger aan toe in 'Keeping Me Up', een nummer dat opgebouwd rond een sterke, steeds weerkerende riff. Het heeft een catchy refrein, dat uitnodigt om mee te zingen. Opvallend is dat JW zelf de drumstokjes in de handen neemt tijdens deze 'Keeping Me Up'. In het waargebeurde 'Papa's In The Pen' zit gastmuzikant Aaron Sterling achter het drumstel. Het is een iets zwaarder nummer met een verschroeiende gitaarsolo als hoogtepunt. In de melodieuze, poppy getinte shuffle 'Take Your Time' krijgen we de grote Jimmie Vaughan op de gitaar. Drummer Jason Corbiere en bassist Gordie Johnson zorgen voor de heerlijk stuwende groove. Gordie Johnson draagt de melodie met zijn warme orgelklanken. Jimmy Vaughan en JW-Jones schitteren met fantastisch snarenwerk op hun gitaar.
 
 
 
 
 
 
'To Tell You The Truth' zou best kunnen dienen als soundtrack voor een dramatisch liefdesverhaal. Jesse O'Brien schittert met knap pianowerk en Eric Joran en Jon Johnson-Scherger verrijken de sound met mooie vioolklanken. JW- Jones levert andermaal een knappe vocale prestatie en dat kan ook gezegd worden van Jacob Clarcke, Will Laurin en Eric Eggleston, die hier voor de backing vocals zorgen. Ze doen dat ook in het vrolijke en aanstekelijke 'My Luck', een nummer waarvan je meteen goedgezind wordt. Jesse Whiteley zit deze keer achter de toetsen en de twee fantastische gitaar solo's van JW-Jones (eerste) en Rob McNelly (tweede) geven 'My Luck' nog meer cachet. Met een erg mooie gitaarintro trekt JW de vloeiende rocker 'It's Not Raining In LA' op gang. Zijn melodieus snarenspel blijft het gehele nummer aanwezig met een fantastische solo als hoogtepunt.  De Texas Horns, met Kaz Kazanoff en John Mills zijn de koperblazers van dienst in de soulvolle  ballade 'When You Left'. Ook hier is het weer genieten van de grote klasse van JW-Jones als gitarist. Het blijft soulvol in het vloeiende en radiovriendelijke 'Works Every Time'. Ook hier hebben we weer een catchy refrein dat uitnodigt om mee te zingen en te dansen. De fijne gitaarsolo van JW geeft 'Works Every Time' nog een extra touch. 
 
 
 
 
 
 
 
Met zijn warme, ingetogen orgelklanken draagt Gordie Johnson de melodie van de liefdesballade 'I Choose You'. De knappe backing vocals zorgen voor een schitterende aanvulling op JW's uitstekende stem en maken het vocale gedeelte helemaal af. Het album sluit af met het lekker groovende 'Good To Be True', waarin Gordie Johnson buiten de basgitaar, de toetsen, de drums ook de priemende en pittige gitaar solo voor zijn rekening neemt. Na het schitterende 'Sonic Departures' uit 2020 koos JW-Jones weer voor een heel andere aanpak. De dertienkoppige blazerssectie  is op het nieuwe album niet meer aanwezig. We horen de Texas Horns alleen nog in 'When You Left'. Op 'Everything Now' gaat JW meer de radiovriendelijke poprock weg op. Met zijn erg goede stem en zijn sterk en fijn gitaarwerk bekoort JW-Jones ook in zijn nieuwe album 'Everything Now'. Hij zal met deze muziek zeker een breder publiek bereiken. (8/10)
 
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
1. Everything Now [4:05] *feat. Stanton Moore (Jones, Cooper)
2. Keeping Me Up [2:45] (Jones, Johnson]
3. Papa’s In The Pen [3:40] *feat Aaron Sterling [Jones, Cooper]
4. Take Your Time [4:01] *feat. Jimmie Vaughan [Jones, Johnson]
5. To Tell You The Truth (I Lied) [3:46] [Jones, Cooper]
6. My Luck [3:50] *feat. Rob McNelley [Jones, Cooper] (
7. It’s Not Raining in L.A. [3:17] [Jones, Cooper, Johnson]
8. When You Left [3:24] *feat. The Texas Horns (Jones, Cooper]
9. Works Every Time [3:38] [Jones, Cooper, Johnson]
10. I Choose You [2:55] [Jones, Cooper]
11. Good To Be True [3:42] *feat. Gordie Johnson (Big Sugar) [Jones, Cooper, Johnson]
 
 
 
JW-Jones: Zang en gitaar, drums (2)
Gordie Johnson: Toetsen, bas, drums, ritme gitaar, backing vocals, Lead gitaar (11)
Eric Eggleston: Backing vocals, ritme gitaar, percussie (3,5,6,10)
Jimmie Vaughan: Gitaar (4)
Rob McNelly: Ritme gitaar, 2de gitaarsolo (6)
Jacob Clarcke: Bas en backing vocals (3,5,6,10)
Will Laurin; Drums en backing vocals (3,5,6,10)
Jason Corbiere: Drums (4)
Stanton Moore: Drums (1),  
Aaron Sterling: Drums (3)
The Texas Horns (Kaz Kazanoff en John Mills: Blazers (8)
Eric Joran en Jon Johnson-Scherger: Strijkers (5)
Jesse Whiteley: Toetsen (6)
Jesse O'Brien: Toetsen (5)
Jeff Rogers: Toetsen (3)