JUST A SEASON - LEAVE TO COME HOME

Album Review

Album: 
JUST A SEASON - LEAVE TO COME HOME
Artist: 
Just A Season
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Americana, folk, country
Date: 
04/03/2022
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
JUST A SEASON - LEAVE TO COME HOME
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Scott Smith heeft in de loop der jaren veel andere mensen geweldig laten klinken. Van het arena grote geluid van Aaron Pritchett, de heartland rootsrock van Barney Bentall tot een hele reeks clubhelden uit Vancouver zoals Rich Hope, Speeding West en Marin Patenaude, bij ieder van hen is Scott Smith is aanwezig geweest als gitarist en pedalsteelgitarist. Met zijn band Just A Season schakelt Scott Smith over van sideman naar frontman en schakelt hij enkele van zijn favoriete spelers in om de juiste groove te maken op een verzameling nummers, die herinneren aan een tijdperk waarin folk, rock en country elkaar ontmoetten in een zonovergoten omhelzing. Het derde album 'Leave To Come Home', dat op vier maart 2022 verscheen, werd geproduced door Erik Nielsen. Daarmee zetten Scott Smith en Erik Nielsen de hedendaagse Americana vibe van de eerste twee albums verder, maar ze voegen ook enkele nieuwe elementen toe aan het geluid van de band. Scott Smith is niet alleen de leadzanger en songwriter van Just A Season, op  zijn slidegitaar, mondharmonica, akoestische fingerpicking, banjo en pedalsteel is Scott ook heel belangrijk voor de Just A Season sound. 'Leave To Come Home' bevat elf originele, door Scott Smith geschreven nummers. Alleen voor 'I Will Fight, I Will Fight And I Will Win' kreeg hij hulp van Aaron Moser.
 
 
 
 
 
 
Met mooie twin gitaar geluiden wordt 'You're Gonna Be Okay' op gang getrokken. Het heeft een Southern Americana sound die bij momenten herinneringen oproept aan de legendarische Allman Brothers. Dit bijna vijf minuten durend, melodieus nummer blijft vanaf het begin tot het einde leuk en boeiend om naar te luisteren. Matt Kelly weet zijn heerlijke pedalsteel geluiden op een fantastische wijze in de melodie van 'You're Gonna Be Okay' te weven. Scott Smith heeft een erg mooie stem en hij weet deze song over hoop en beterschap op een knappe en rustgevende wijze te brengen. Mooie opener. Met uitstekend vingerwerk op de akoestische gitaar begint Scott Smith aan de titeltrack 'Leave To Come Home'. Hier vertelt Scott het verhaal van steeds onderweg zijn naar optredens. Jeremy Holmes voorziet het nummer van een mooie akoestische baslijn en de strijkers, met violiste Meredith Bates en celliste Peggy Lee', zijn heel het nummer uitstekend en uitdrukkelijk aanwezig. Drummer Liam MacDonald voegt vibrafoon toe aan de Engelse folk van deze titeltrack. 
 
 
 
 
 
 
'Queen Of The Underground' is een vloeiend pop nummer, met een knap en sterk refrein. Instrumentaal steekt het weer uitstekend en rijkelijk in elkaar, met fantastisch mooi gitaarwerk van Scott Smith en John Sponarski, uitstekend toetsenwerk van Matt Kelly. Drummer Brad Ferguson zorgt samen met bassist Brad Ferguson voor een heerlijke groove. Ashley Grant blijft met haar mooie stem wat op de achtergrond, wanneer ze samen met Scott zingt. 'I Will Fight, I Will Fight, I Will Win' is een meeslepende mix van country en Americana, waarin we weer erg gevoelvol en wondermooi gitaar en pedalsteel werk te horen krijgen. Ook toetsenist Matt Kelly is weer heel belangrijk in deze 'I Will Fight, I Will Fight, I Will Win'. Just A Season blijft met het akoestische 'Saw You Yesterday', country en Americana met elkaar verbinden. Buiten de zang, neemt Scott ook de mondharmonica, banjo en de akoestische gitaar voor zijn rekening. Violiste Meredith Bates en celliste Peggy Lee voegen met hun prachtig strijkerswerk de juiste dosis melancholie toe aan het nummer. In het liefdeslied 'She's The One' horen we een blije Scott Smith. Harmoniezangeres Ashley Grant maakt het vocale gedeelte helemaal af. Matt Kelly draagt de melodie met zijn warme orgelklanken en Scott Smith en John Sponarski laten ons weer genieten van hun fantastisch twin gitaarspel. De baslijn komt van producer en bassist Erik Nielsen. 
 
 
 
 
 
 
Dat doet hij ook tijdens het volgende 'That Sunday Sound', waarin toetsenist Matt Kelly weer een hoofdrol vertolkt. Zangeres Ashley Grant levert hier misschien wel haar beste vocale bijdrage af. 'Never Too Far From The Blues' is een weemoedig, akoestisch nummer met prachtig vingerwerk op de akoestische gitaar, beklijvende pedalsteel gitaar klanken en ingetogen mondharmonicawerk. Een wanhopige Scott Smith vraagt zich in 'Will You Stay?' af of zijn grote liefde wil blijven bij hem. Ook hier is het weer genieten van het uitstekend en gevoelvol gitaar en pedalsteel werk. Het instrumentaal en sfeervol  'Stars Burn Out' is een nummer met opwindend slagwerk en veel sferische geluiden. Het album wordt op een prachtige wijze afgesloten met de Americana ballade 'Anything You Want'. Matt Kelly strooit weer gretig rond met heerlijke pedalsteel klanken en de prachtige gitaarsolo is weer van prima kwaliteit. 'Leave To Come Home', het derde album van Just A Season, is een prima Americana album, dat zeker een breed publiek kan bereiken. Scott Smith schrijft sterke nummers en met zijn uitstekende stem weet hij zijn verhalen heel goed te brengen. Ook instrumentaal heeft Scott de juiste mensen weten te kiezen. (8/10)
 
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. You're Gonna Be Okay
02. Leave To Come Home
03. Queen Of The Underground
04. I Will Fight, I Will Fight And I Will Win
05. Saw You Yesterday
06. She's The One
07. That Sunday Sound
08. Never Too Far From The Blues
09. Will You Stay?
10. Stars Burn Out
11. Anything You Want
 
 
 
Scott Smith: Zang, elektrische en akoestische gitaren, banjo, mondharmonica, pedal steel (8)
Ashley Grant: Harmonie zang
John Sponarski: Elektrische gitaar
Brad Ferguson: Bas (1,3 en 4)
Liam MacDonald: Drums (1,3 en 4), congas, percussie
Matt Kelly: Keyboards, pedal steel gitaar
Leon Power: Drums (1,3,4,6 en 11), tamboerijn
Jeremy Holmes: Akoestische bas (2,5 en 10)
Erik Nielsen: Bas (6,7,9 en 11)
Meredith Bates: Viool
Peggy Lee: Cello