J.P. SOARS - LET GO OF THE REINS

Album Review

Album: 
J.P. SOARS - LET GO OF THE REINS
Artist: 
J.P. Soars
Record Label: 
Whiskey Bayou Records
Style: 
Blues, Bluesrock
Date: 
23/08/2019
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
J.P. SOARS - LET GO OF THE REINS
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De Amerikaanse gitarist, zanger en bandleider J.P. Soars werd in 1969 in Californië geboren. Hij groeide op in Arkansas en in 1985 verhuisde J.P. naar Zuid Florida. Hij begon zijn muzikale carrière als gitarist bij heavy metal en rock bands. Later ontdekte J.P. Soars de bluesmuziek en richtte hij met J.P. Soars And The Red Hots zijn eigen band op. Naast zijn stilistische veelzijdigheid als gitarist en componist is zijn expressieve zang een ander speciaal kenmerk van Soars. In 2009 wonnen J.P. Soars And The Red Hots de International Blues Challenge in Memphis in de categorie bands. In 2011 verscheen zijn debuutalbum 'Back Of My Mind' en een jaar later verscheen de opvolger 'More Bees With Honey', met op de hoes de intussen bekend geworden cigarbox die door J.P. zijn broer gebouwd werd. Datzelfde jaar ontving hij een nominatie voor Contemporary Blues Male Artist of The Year. In 2014 verscheen het prachtige album 'Full Moon Night In Memphis' waarmee J.P. meerdere malen vertegenwoordigd was in de Living Blues Radio Charts. J.P. Soars And The Red Hots is ondertussen al een vertrouwde naam bij de Europese concertgangers, want ze zijn regelmatig te gast in clubs en festivals in België en zijn buurlanden. In juli 2018 verscheen met 'Southbound I-95' het vierde studioalbum van J.P. Soars, met daarop vijftien songs. Het overgrote deel van die nummers werden door J.P. geschreven en heel wat gastmuzikanten verleenden hun medewerking aan het album. J.P. is enthousiast over zijn aankomende release 'Let Go Of The Reins', die opgenomen werd op vijf dagen in de Whiskey Bayou studio's van Tab Benoit. Samen met Red Hot's drummer Chris Peet op bas en Tab Benoit op drums, nam het trio twaalf nummers op in die vijf dagen, acht originelen die ze ter plaatse schreven, plus vier covers. De inspiratie voor het album kwam van de vele nachten die ze allemaal tot in de vroege uurtjes doorbrachten op de Legendary Rhythm And Blues Cruise en bij de Big Blues Bender.
 
 
 
 
 
 
Het album opent met de J.B. LeNior cover 'Been Down So Long', een nummer dat door LeNior in 1957 opgenomen werd. J.P. Soars schreef andere arrangementen voor het nummer, zodat 'Been Down So Long' een gehele gedaanteverwisseling onderging en in zijn versie bijna onherkenbaar is met het origineel. Soars maakte er een funky en swampy versie van waar de energie zo vanaf spat. Drummer Tab Benoit en bassist Chris Peet zorgen voor een heerlijke groove en Tillis Verdin is het gehele nummer uitdrukkelijk en uitstekend aanwezig op zijn Hammond B3. Soars zorgt in het nummer voor de aanstekelijke funky snaren riffs en met een opwindende en knappe gitaar solo zet J.P. zelf de kers op de taart van dit prachtige lied. In 1974 brachten The Ozark Mountain Daredevils de single 'If You Wanna Get To Heaven' uit, een nummer uit hun titelloze album uit 1973. Het origineel is een Southern Texas rocker met veel mondharmonica. Dat laatste instrument is er in de versie van Soars niet bij. In zijn versie is 'If You Wanna Get To Heaven' nog steeds een stuwende Texas rocker, eentje die erg dicht bij het ZZ Top geluid van de jaren zeventig aanleunt. Wie die sound kent, weet wel wat ik bedoel, namelijk strak en stevig slagwerk, een stuwende en pompende baslijn en spetterend gitaarwerk. Bovendien heeft het nummer een erg knap en sterk refrein, dat tijdens de live optredens zeker voor de nodige ambiance zal zorgen. Het gaspedaal blijft ingedrukt voor 'Freddie King Thing', een Texas bluesrocker die J.P. Soars schreef als eerbetoon voor één van zijn muzikale idolen, namelijk bluesrock legende Freddie King. Een ideaal nummer om de beentjes eens los te gooien en dat weet J.P. Soars, want hij vraagt zich af waarom zijn schatje niet danst voor hem. Soars gaat de donkere swampy rock weg op met de titeltrack 'Let Go Of The Reins', waarin Tab Benoit met een opwindende drumbeat het nummer in de juiste sfeer dompelt. Het funky 'Crow's Nest' is een bijna vijf minuten durende instrumentale jam, met het Hammond B3 van Tillis Verdin in een schitterende hoofdrol. Na de geweldige Hammond solo pakt Soars op een verschroeiende wijze over op de gitaar.
 
 
 
 
 
 
Daarna neemt de band wat gas terug en zorgt zo voor een wondermooi rustpunt met de melodieuze ballade 'Lonely Fire'. Met een hemelse solo op de ingeplugde akoestische gitaar laat J.P. je helemaal wegdromen. De stomende bluesrocker 'Have Mercy On My Soul' vormt een stevig contrast met zijn intieme melodieuze voorganger 'Lonely Fire'. Tab Benoit met strak slagwerk en Chris Peet met een diepe, lopende baslijn zorgen voor de stuwende rock groove en Soars haalt tweemaal op een geweldige wijze uit op zijn sixstring. 'Let Go Of The Reins' is een heel gevarieerd album en met het door Randy Whately geschreven 'Let It Ride' gaat J.P. Soars zelfs de country tour op. Tab Benoit speelt hier de hoofdrol, hij neemt niet alleen het slagwerk voor zijn rekening, maar ook het subliem werk op de Lapsteel gitaar, dat letterlijk de sound van het nummer bepaalt, is van Tab Benoit. Het instrumentale 'Minor Blues' werd voor het eerst opgenomen in 1947 en is een nummer van gitaar tovenaar Django Reinhardt. In dit meer dan vier minuten juweeltje laat J.P. Soars horen dat hij ook het fingerpicking spel op de gitaar volledig onder de knie heeft. 'Minor Blues' is de vierde en laatste cover op het album. 'Time To Be Done' is een funky blues song, die gekruid word met twee uitstekende opwindende en zeer verschillende snarensolo's van Soars. De tweede snarensolo vormt de aanzet voor een prachtige toetsensolo van Tillis Verdin op het Hammond B3, waarna het nummer naar zijn einde loopt. Met J.P. Soars op dobro en Tab Benoit op akoestische gitaar wordt het album afgesloten met het Delta blues geïnspireerde 'Old Silver Bridge'. 'Let Go Of The Reins', het vijfde studioalbum van J.P. Soars, is weer een schitterend en gevarieerd album geworden. Het is nu al uitkijken wanneer J.P. terug naar Europa komt, zodat we deze prachtige nummers ook live mogen beluisteren. 'Let Go Of The Reins' is een aanrader. (8,5/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
01. Been Down So Long
02. If You Wanna Get To Heaven
03. Freddie King Thing
04. Let Go Of The Reins
05. Crow’s Nest
06. Lonely Fire
07. Have Mercy On My Soul
08. Let It Ride
09. Minor Blues
10. Time To Be Done
11. Old Silver Bridge
 
J.P. Soars: zang, elektrische en akoestische gitaar, dobro, Merlin Dulcimer
Chris Peet : bas
Tab Benoit: drums, pedal steel gitaar (8), akoestische gitaar solo (11)
Tillis Verdin: Hammond B3 orgel (1,3,5,6,10)