JOSH SMITH - BURN TO GROW

Album Review

Album: 
JOSH SMITH - BURN TO GROW
Artist: 
Josh Smith
Record Label: 
M2 Music
Style: 
Bluesrock, Rock, Soul
Date: 
17/08/2018
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
JOSH SMITH - BURN TO GROW
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Josh Smith werd geboren op 7 oktober 1979 in Middletown, Connecticut, hij groeide op in Florida, maar woont tegenwoordig in California. Hij nam al op heel jonge leeftijd gitaar lessen en ook de blues microbe zat al vlug in zijn bloed. Clubeigenaar Don Cohen gaf de prille tiener de kans om naar optredende artiesten te komen kijken en zorgde er ook voor dat hij regelmatig met de jongens mocht mee jammen. Zo leerde Josh in korte tijd heel veel. Op dertienjarige leeftijd vroegen The Rhino Cats, de huisband van Don's club, of Josh hun lead gitarist wilde worden. Omdat hij zoveel klasse had mocht hij met Jimmy Thackery, Tinsley Ellis, Lucky Peterson, Kenny Neal en Joanna Connor mee op het podium. Dit gaf de jonge Josh Smith een echte boost. Hij was nog maar veertien jaar wanneer zijn debuut album 'Born Under A Blue Sign' verscheen en een jaar later was er de opvolger 'Woodsheddin'. Vrij vlug waren Josh Smith & The Rhino Cats in Zuid Florida een begrip. Na zijn studies in 1997 koos Josh vol voor de muziek. Hij richtte een nieuwe band op, een power trio met de naam Josh Smith & The Frost, waar hij zowel gitarist en zanger van was. Samen met producer Jim Gaines, bekend van zijn werk met Stevie Ray Vaughan, Santana en Steve Miller, trokken ze in 1997 de studio in om het album 'Too Damn Cold' op te nemen. In 2000 verscheen het volgende album 'Woman', ook met Jim als producer. Twee jaar later trouwde Josh en ze gingen samen in Los Angeles wonen, waar hij twee jaar de sideman was van Ricky Fante. Zijn vijfde album 'Deep Roots' verscheen in 2006 en is een traditioneel blues album. In 2009 was er het zesde album 'Inception', een volledig instrumentaal album. In 2010 tekende hij bij Crosscut Records een contract en op dit label werd 'Deep Roots' terug uitgebracht. Ondertussen verschenen er op dit label al drie albums van Josh Smith, namelijk 'I'm Gonna Be Ready' in 2011, 'Don't Give up On Me' in 2012 en 'Over Your Head' in 2015. Op dat laatste album verleenden Charlie Musselwhite, Kirk Fletcher & Joe Bonamassa hun medewerking. Op 17 augustus 2018 verschijnt er op het M2 MUsic label het nieuwe album van Josh, dat 'Burn To Grow' als titel meekreeg. Er staan elf songs op het album en die werden allemaal door Josh Smith geschreven.
 
 
 
 
 
 
 
Het album opent met het knappe 'Half Blues', een trager blues nummer waarin de uitstekende blazerssectie met Jamella Adisa op trompet, Matthew DeMerritt en Dan Boisey op sax, Chris Johnson en J.P. Floyd op trombone een grote meerwaarde geeft aan het nummer. Natuurlijk blijft gitaarvirtuoos Josh Smith niet achter en tovert hij weer sublieme en genotvolle riffs uit zijn sixstring. Het gitaarwerk van Josh is zoals altijd weer heel gevarieerd en dat leidt het ene moment naar intens en snel vingerwerk en het andere moment naar vlijmscherpe en verschroeiende riffs die door merg en been gaan. Josh zingt het nummer ook met veel overtuiging en dat alles samen maakt dat 'Half Blues' een meer dan prachtige opener is. Het aantrekkelijke en meeslepende 'Through The Night' is een radiovriendelijk nummer dat zeker en vast heel wat airplay zal krijgen op de radio. Het is een mix van rock, pop en blues en heeft een sterk en catchy refrein. Drummer Pete Thomas en bassist Davey Faragher zorgen voor de aanstekelige groove en toetsenist Garey Frank is uitdrukkelijk aanwezig met subliem toetsenwerk op het Hammond. Smith etaleert nogmaals zijn klasse als gitarist met twee geweldige gevoelvolle gitaar solo's, waarvan de haren op je armen gaan recht staan. De geweldige soulvolle stem van backing zangeres Monét Owens tilt het nummer naar een nog hoger niveau. Het wordt iets rauwer in de bluesrocker 'Watching You Go', een nummer dat het verhaal verteld over een relatie die spaak gelopen is. Instrumentaal weet Josh het gehele nummer weer op een imposante wijze in te kleuren met zijn fantastisch en gevarieerd Wah Wah gestuurd snarenwerk op de gitaar, waarin veel haat, woede en onmacht te bespeuren valt. 'Watching You Go' heeft een erg sterk refrein en de harmonie tussen de rauwe stem van Josh en de soulvolle stem van Monét Owens is om duimen en vingers af te likken. Daarna gaat Smith meer de soul weg op met 'That For You Go', waarin de blazerssectie en de toetsenist instrumentaal weer fantastisch werk afleveren. Toch is het weer Josh die de kers op de taart zet met zijn pittig en glashelder gitaarwerk.
 
 
 
 
 
 
Josh Smith weet heel goed dat hij met zangeres Monét Owens een goudklompje in de hand heeft en hij beloond haar dan ook met de lead vocals in het heel dansbare soul nummer 'Your Love (Is Making Me Whole)'. Monét dankt haar frontman en trekt alle registers open en laat aan iedereen horen over welke sterke, volle soulstem ze beschikt. Top zangeres. 'Let Me Take Care Of You' is een midtempo gitaar gedreven soulvolle bluesrocker waarin Josh Smith nogmaals imponeert met verschroeiend en zinderend snarenwerk. Ook in de meer dan zes minuten durende slowblues 'What We Need' weet de Amerikaanse gitaarvirtuoos te imponeren met zijn subliem gitaarwerk. Smith weet zoveel gevoel en passie in zijn snarenwerk te steken dat zijn gitaarspel veel meer zegt dan woorden. 'What We Need' is één van mijn persoonlijke favorieten op dit meer dan uitstekende album. De vijfkoppige blazerssectie is nogmaals uitstekend aanwezig in de swingende Texas bluesrocker 'You Never Knew'. De trompet, trombones en saxofoons van Jamelle, Chris, J.P., Matthew en Dan zorgen weer voor een harmonieuze wisselwerking met de gitaar van Josh. Drummer Lemar Carter trekt met strak slagwerk en een dwingende basdrum het donkere 'The Survives' op gang, dat bol staat van de atmosferische geluiden. Josh zingt het nummer met veel gevoel en krijgt in het refrein weer geweldige ondersteuning van de schitterende stem van Monét Owen. Afsluiten doet Smith met de titeltrack 'Burn To Grow', een stevige aggressieve midtempo rocker waarin Josh Smith nogmaals laat horen dat hij over snelle en goede vingers beschikt. Het sublieme gevoelvolle snaren werk van de Amerikaan is weer om duimen en vingers af te likken. 'Burn To Grow' van Jos Smith is een geweldig album met erg sterke songs, prima muzikanten en geweldig gitaarwerk. In september komt Josh terug naar Europa om het album te promoten. Spijtig genoeg zijn bijna alle optredens gepland in Duitsland, gelukkig staan er voor de fans zijn er ook twee optredens in Nederland. Op 9 september komt Josh in De Bel Air in Breda en op 23 september in De Stier te Eibergen. (9/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
  01 Half Blues
02 Trough The Night
03 Watching You Go
04 That For You Too
05 Your Love (Is Making Me Whole)
06 Look No Further
07 Let Me Take Care Of You
08 What We Need
09 You Never Knew
10 She Survives
11 Burn To Grow
 
 
Josh Smith: Gitaar en zang
Travis Carlton: Bas op #1,5,6,7,8,9,11
Lemar Carter: Drums op #1,5,6,7,8,9,11
Pete Thomas: Drums op #2,3,4,10
Davey Faragher: Bas op #2,3,4,10
Carey Frank: Orgel
Monét Owens: backing vocals, lead vocals on #5
Jamelle Adisa: Trompet, flugelhorn
Chris Johnson: Trombone
J.P. Floyd: Trombone
Matthew DeMerritt: Tenor saxophone
Dan Boisey: Tenor & baritone saxophone