JOSH SMITH - BIRD OF PASSAGE

Album Review

Album: 
JOSH SMITH - BIRD OF PASSAGE
Artist: 
Josh Smith
Record Label: 
Flat V Music
Date: 
08/04/2022
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
JOSH SMITH - BIRD OF PASSAGE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De Amerikaan Josh Smith werd geboren op 7 oktober 1979 in Middletown, Connecticut, hij groeide op in Florida, maar woont tegenwoordig in California. Hij nam al op heel jonge leeftijd gitaar lessen en ook de blues microbe zat al vlug in zijn bloed. Clubeigenaar Don Cohen gaf de prille tiener de kans om naar optredende artiesten te komen kijken en zorgde er ook voor dat hij regelmatig met de jongens mocht mee jammen. Zo leerde Josh in korte tijd heel veel. Op dertienjarige leeftijd vroegen The Rhino Cats, de huisband van Don's club, of Josh hun lead gitarist wilde worden. Omdat hij zoveel klasse had mocht hij met Jimmy Thackery, Tinsley Ellis, Lucky Peterson, Kenny Neal en Joanna Connor mee op het podium. Dit gaf de jonge Josh Smith een echte boost. Hij was nog maar veertien jaar wanneer zijn debuut album 'Born Under A Blue Sign' verscheen en een jaar later was er de opvolger 'Woodsheddin'. Vrij vlug waren Josh Smith & The Rhino Cats in Zuid Florida een begrip. Na zijn studies in 1997 koos Josh vol voor de muziek. Hij richtte een nieuwe band op, een power trio met de naam Josh Smith & The Frost, waar hij zowel gitarist en zanger van was. Samen met producer Jim Gaines, bekend van zijn werk met Stevie Ray Vaughan, Santana en Steve Miller, trokken ze in 1997 de studio in om het album 'Too Damn Cold' op te nemen. In 2000 verscheen het volgende album 'Woman', ook met Jim als producer. Twee jaar later trouwde Josh en ze gingen samen in Los Angeles wonen, waar hij twee jaar de sideman was van Ricky Fante. Zijn vijfde album 'Deep Roots' verscheen in 2006 en is een traditioneel blues album. In 2009 was er het zesde album 'Inception', een volledig instrumentaal album. In 2010 tekende hij bij Crosscut Records een contract en op dit label werd 'Deep Roots' terug uitgebracht. Ondertussen verschenen er op dit label nog drie albums van Josh Smith, namelijk 'I'm Gonna Be Ready' in 2011, 'Don't Give up On Me' in 2012 en 'Over Your Head' in 2015. Op dat laatste album verleenden Charlie Musselwhite, Kirk Fletcher & Joe Bonamassa hun medewerking. Op 17 augustus 2018 verscheen op het M2 Music label het recentste studio album 'Burn To Grow'. Op acht januari 2020 verscheen het live album 'Live At The Spud', dat live werd opgenomen in The Baked Potato in Studio City, LA op negenentwintig en dertig december 2018. In april van dit jaar was Josh Smith nog in Antwerpen en Amsterdam te zien en te horen als gitarist bij Joe Bonamassa tijdens diens Europese tournee.
 
 
 
 
 
 
Begin april verscheen met 'Bird Of Passage' een nieuw studioalbum van Josh Smith. Het bevat zeven originele songs die door Josh Smith (2,3 en 7), Calvin Turner (1 en 6) of door hun beiden ( 4 en 5) werden geschreven. Het was al lang een droom van Josh Smith om een album te maken met een heuse big band. Calvin hielp Josh die droom waar te maken en het resultaat mag er best wezen. Het album opent met de swingende soulvolle shuffle 'Doublecross', dat door Calvin Turner werd geschreven. Volgens Josh Smith zet dit album de toon voor het ganse album. De weelderige blazers van de big band zijn het gehele nummer uitstekend en uitdrukkelijk aanwezig. In de eerste helft van dit knap swingend nummer weeft gitaarvirtuoos zijn heerlijke gitaarklanken met veel souplesse en vaardigheid doorheen de melodie. In het tweede gedeelte neemt toetsenist Larry Goldings het roer over met een schitterende orgelsolo. Daarna volgt de jazzy blues ballade 'Brand New'. Het verscheen al eerder op single en is het enige gezongen nummer op het album 'Bird Of Passage'. Josh schreef zelf het nummer, omdat hij vond dat er een slowblues op het album moest staan. In 'Brand New' vinden we invloeden van T-Bone Walker, Frank Sinatra en BB King. De big band setting, met Jeff Bailey, Mike Haynes, Preston Bailey en Steve Patrick op trompet, Barry Green, Paul Jenkins en Prentiss Hobbs op schuiftrombone, Matt Jefferson op bas trombone en Anna Spina, Beth Beeson en Jennifer Kummer op de french horns, is weer aanwezig en ze trekken met een melancholische intro het nummer op gang. Drummer Lemar Carter en bassist Calvin Turner zorgen voor de heerlijke groove en gitarist Josh Smith en toetsenist Larry Goldings soleren weer met subliem solowerk dat perfect in 'Brand New' past.
 
 
 
 
 
 
'Het blijft jazzy in 'Hopeless Quarters', een song die Josh naar eigen zeggen op vijf minuten schreef. Drummer Lemar Carter is met zijn opwindende drumbeat heel bepalend voor de groove van 'Hopeless Quarters'. Met een imponerende drum solo zet hij zijn uitstekende instrumentale prestatie nog meer in de verf. De baslijn van Calvin Carter is een lust voor het oor en Josh Smith en Larry Goldings etaleren nogmaals hun grote instrumentale klasse als gitarist en toetsenist. Gitarist Jos Smith, toetsenist Larry Goldings, drummer Lemar Carter, bassist Calvin Turner en de hele bigband aan blazers bewegen zich als een eenheid door het swingende jazzy 'Fat Hair'. Het melodieuze en cleane gitaarwerk van Smith is weer om duimen en vingers af te likken. Hetzelfde kan gezegd worden van het sublieme toetsenwerk van Larry Goldings. Daarna krijgen we met het meer dan vijf minuten durende 'Rare Plus' een funk fusion jam die ons meeneemt naar de jaren zeventig. Een grandioze Lemar Carter is met zijn opwindend slagwerk de grote gangmaker van 'Rare Plus'. De uitstekende funky baslijn van Calvin Turner zorgt voor de stomende groove. En de instrumentale virtuozen Josh Smith en Larry Goldings leven zich weer helemaal uit met weergaloos solowerk als resultaat. De elfkoppige blazerssectie voegt de nodige soul aan het nummer toe. 
 
 
 
 
 
 
In het hemelse, door Calvin Turner geschreven, 'The Wayfarer', nemen Josh Smith en Calvin Turner ons mee op een melodieuze reis langs hun muzikale dromen en fantasieën en dat levert nogmaals heerlijk solowerk op. Josh Smith zijn vingers gaan weer magistraal te keer op de snaren van zijn sixstring. Larry Goldins draagt met zijn warme orgelklanken de melodie van 'The Wayfarer'. De intro van 'The Wayfarer' komt uit 'God Will Be With You Till We Meet' van Jeremiah Rankin. De blazers zijn hier niet zo uitdrukkelijk aanwezig, maar op de juiste momenten zijn ze wel heel bepalend. Josh neef Alex Frank speelt op de akoestische staande bas in deze song. Het afsluitende 'Unauthorized Cinnamon' is geschreven door Josh Smith. De titel verwijst naar Josh zijn favoriete TV show 'Deadwood'. Het nummer heeft een grote Ray Charles vibe. Calvin Turner speelt zich misschien minder op de voorgrond op dit album, maar hij speelt wel een heel belangrijke rol als bassist in deze band. Luister maar eens naar de fantastisch stuwende baslijn die hij hier weer uit basgitaar weet te toveren. Gitarist Josh Smith en toetsenist Larry Goldings etaleren nogmaals hun grote klasse met opwindend solowerk. 'Bird Of Passage' is een heel ander album dan we gewend zijn van Josh Smith. Omdat het anders is, is het daarom niet slechter. Er staan heel wat sterke songs op 'Bird Of Passage' en gitarist Josh Smith heeft tijdens die instrumentale songs tijd en ruimte genoeg om te doen wat hij het beste kan, namelijk hemelse gitaarklanken uit zijn sixstring toveren. Met bassist Calvin Turner, drummer Lemon Carter en toetsenist Larry Goldings heeft hij bovendien nog heel wat instrumentale kwaliteit aan zijn zijde. De elfkoppige blazerssectie zorgt ook nog voor een instrumentale verrijking. Soms zijn ze heel nadrukkelijk aanwezig, op andere momenten minder. Ik ben blij dat Josh Smith zijn droomalbum gemaakt heeft, want 'Bird Of Passage' is een uitstekend album. (8,5/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom 
 
 
 
01. Doublecross [Calvin Turner]
02. Brand New 
03. Hopeless Quarters
04. Fat Hair
05. Rare Plus
06. The Wayfarer
07. Unauthorized Cinnamon
 
Josh Smith: Gitaar, zang op (2)
Calvin Turner: Elektrische bas
Lemar Carter: drums
Larry Goldings: orgel
Alex Frank: Akoestische contrabas op 6
 
Jeff Bailey, Mike Haynes, Preston Bailey, Steve Patrick: trompet
Barry Green, Paul Jenkins, Prentiss Hobbs: Schuiftrombone, 
Matt Jefferson: Bas trombone
Anna Spina, Beth Beeson, Jennifer Kummer: French horn