JOSEPHINE JOHNSON - DOUBLE HIGH FIVE

Album Review

Album: 
JOSEPHINE JOHNSON - DOUBLE HIGH FIVE
Artist: 
Josephine Johnson
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Folk
Date: 
10/09/2021
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
JOSEPHINE JOHNSON - DOUBLE HIGH FIVE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Over zichzelf zegt de Amerikaanse indie/folk muzikante Josephine Johnson het volgende: Ik ben geen 25 en ik ben nooit getrouwd geweest, ik heb mezelf door mijn schooljaren gehaald en ik boek mijn eigen concerten. Ik ben de roadie, de songwriter en de zangeres en doe precies wat ik wil doen. Sinds 2018 werkt Josephine fulltime als zelfstandige muzikante. Ze heeft al drie albums uitgebracht, waaronder haar debuutalbum 'The Spark' en 'Let It All Out'. Ondanks de Covid 19 pandemie slaagde Josephine er in 2020 in om 220 concerten te spelen in de Verenigde Staten. Sinds 2018 huurt Josephine een appartement in Nashville, maar ze is zo vaak onderweg, dat ze geen vaste woonplaats heeft. Buiten haar vele optredens onderwijst ze nog muziek in heel Georgia, South Carolina, en Californië. Josephine is een geletterd tekstschrijver met een MA in het Engels van de Humboldt State University en haar zang is een mix van whiskey en honing, een combinatie van onverbloemde soulfulness en zoet melodisme. Bovendien is ze ook een subtiel en virtuoos tenor ukelele speelster. Op tien september verschijnt haar nieuwe EP 'Double High Five', met daarop zes songs. 'Double High Five' is een unieke release in haar oeuvre, omdat het haar folk composities onderdompelt in de buitenaardse sferen van multi instrumentalist Andrew Sovine (Ashley McBryde, Fox Brothers, Alice Wallace), die deze EP arrangeerde en coproduceerde. Andrew Sovine speelt ook  elektrische gitaar, omnichord, bas, percussie  en slide gitaar op de EP. Het thema van de EP draait rond een noodlottige relatie, maar wentelt zich nooit in zelfmedelijden. Josephine Johnson schreef vijf van de zes nummers. De enige cover op het album is 'Sister Rosetta Goes Before Us' van Sam Phillips.
 
 
 
 
 
 
Het album opent met 'Build To Last', dat volgens Josephine een reactie is op de nummers 'You Can’t Always Get What You Want' van The Rolling Stones,  'Ob La Di, Ob La Da' van The Beatles en ' Ends Of The Earth' van Lord Huron. Josephine wilde samen met Andrew Sovine een doordachte en poëtische reactie op deze nummers synthetiseren. Of de Amerikaanse daar in geslaagd is moet de luisteraar zelf uitmaken. Het is een ietwat dromerig nummer met een lalala meezing refrein. Josephine Johnson bezit een prachtige en warme stem. Het instrumentale 'In The Field' is een schilderachtig en pastoraal nummer met de tenor ukelele van Josephine Johnson in de hoofdrol. De titeltrack 'Double High Five'is een vrolijk gospel getint nummer. 'Double High Five' is het beste nummer op deze EP. Je wordt als luisteraar blij van de aantrekkelijke melodie en van de prachtige stem van Josephine Johnson. Spijtig dat deze song zo kort is, na honderdenvijf seconden stopt dit prachtnummer al. 
 
 
 
 
 
 
'Where I Belong' is geïnspireerd op personages uit die Patrick O'Brian British Navy romans die zich afspelen tijdens de Napoleontische oorlogen. Liefde en avontuur op volle zee. Andrew Sovine en Josephine namen het nummer op in de hoop hulde te brengen aan het ethos en de ruimtelijkheid van Daniel Lanois. Andrew speelt elektrische leads, slidegitaar en Omnichord over de akoestische gitaar van Josephine. Mike Kapitan voegt subtiele toetsen toe. Sam Phillips schreef 'Sister Rosetta Goes Before Us' en bracht het in 2008. De meesten onder ons kennen het nummer zeker in de versie van Robert Plant en Alison Krauss. Josephine Johnson haar versie is gruiziger.  
 
 
 
 
 
 
Een ander hoogtepunt op deze EP is het afsluitende 'Feather Song'., een nummer dat Josephine enkele jaren geleden schreef. Op dat moment werkte ze op een boerderij in Humboldt County in Noord Californië. Het pand was begrensd door kliffen met uitzicht op de Stille Oceaan. Op een avond ging ze op één van die kliffen naar de zonsondergang kijken. De zon die 1500 feet lager in de golven gleed en die de laaghangende wolken deed oplichten in paars, roze en orange. Naast haar, strategisch weggestopt in de bast van de Doug Fir, zat een patroon van gaaiveren in de vorm van een hart. Die veren, de ondergaande zon en de oceaan maakten een geweldige indruk op de zangeres. Het is nog steeds één van de mooiste dingen die ze meegemaakt heeft en dat wilde ze delen met iedereen. Het resultaat is 'Feather Song' en zo kunnen wij als luisteraar ook genieten van het mooie moment dat Josephine op die avond mocht beleven. Josephine Johnson en Andrew Sovine probeerden met de EP 'Double High Five' de folk composities van Josephine onder te dompelen in de buitenaardse sferen van multi instrumentalist Andrew Sovine. Hierin is het duo met bravoure geslaagd. (7/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
01. Build To Last
02. In The field
03. Double High Five
04. Where I Belong
05. Sister Rosetta Goes Before Us
06. Feather Song
 
 
Josephine Johnson - Zang, akoestische gitaar en tenor ukelele
Andrew Sovine - Elektrische gitaar, omnichord, bas, percussie  en slide gitaar
Mike Kapitan - Keyboards
Bob Heath - drums op #6