JORDAN PATTERSON - THE BACK ON TRACK RECORDING PROJECT

Album Review

Album: 
JORDAN PATTERSON - THE BACK ON TRACK RECORDING PROJECT
Artist: 
Jordan Patterson
Record Label: 
Flamingcheese Records
Style: 
Rock, blues, funk
Date: 
19/02/2016
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
THE JORDAN PATTERSON BAND - THE BACK ON TRACK RECORDING PROJECT
 
 
 
 
 
Het is al twee decennia geleden dat de Canadese blues zanger en mondharmonica speler Jordan Patterson zijn debuut album 'Give Me A Chance' uitbracht. Op dat moment was Patterson goed op weg om zich een stevige plaats te veroveren in de Internationale Blues scene. Hij vergaarde door zijn vele optredens een heel grote fanbase. Plotseling besloot Jordan te stoppen met zijn muzikale carrière en koos hij voor een leven achter de schermen. Hij werd concertpromotor en organiseerde concerten voor verschillende agentschappen, waaronder de House Of Blues concerten in Canada. Hij was ook gedurende een hele periode concert promotor en tour promotor voor pop idool Britney Spears. Hij werd ook in deze tak van de muziekwereld een grote naam en werkte samen met artiesten als Coldplay, The Black Crowes, Jack White, Diana Krall en nog vele anderen. Na vijftien jaar achter de schermen gewerkt te hebben, kreeg Jordan veel goesting om terug te keren naar zijn eerste liefde, namelijk muziek schrijven en op een podium staan. Hij begon terug live op te treden en in 2014 verscheen de EP versie van 'The Back On Track Recording Project'. In februari 2016 verscheen ‘The Back On Track Recording Project’ dan in full album versie met tien eigen geschreven nummers. Jordan omringde zich met drummer Benjamin Rollo, bassist Mark McIntyre en de gitaristen Darryl Romphf en Bobby Thompson. Patterson neemt net als vroeger het vocale en de mondharmonica voor zijn rekening. Op het album horen we ook een paar gasten, zoals zangeres Skyler Jordan en toetsenist Scott Galloway. 'The Back On Track Recording Project' bevat veel muzikale invloeden, zoals blues, funk, rock en soul. Gitarist Darryl Romphf is tevens de producer van het album. 'She's Cool', de eerste single uit het album raakte tot op nummer twee in de hit tracks top 100 en ook de tweede single 'Can We Fall In Love Again' is goed op weg naar de top van de hitlijsten.
 
 
Het album 'The Back On track Recording Project' opent dadelijk sterk met de ranzige rocker 'Favourite Boy'. Mark McIntyre zorgt met knappe diepe baslijnen voor de rockende groove en de twee gitaristen Darryl Romphf en Bobby Thompson zorgen voor stevig gitaarwerk, toch is het de frontman Jordan Patterson, die alle aandacht naar zich toetrekt door zijn erg goede stem, maar vooral door jammerende klanken op de mondharmonica. Dit is een prima opener. 'Can We fall In Love Again' is de recentste single van het album. Deze meeslepende soulvolle ballade wordt gedragen door het toetsenwerk van Scott Galloway. De twee gitaristen komen ook in dit trager nummer erg sterk voor de dag, met een paar heel mooie riffs. De shuffle 'She's Cool' opent met de harp van Jordan en Marc McIntyre blijft het boogie ritme behouden met zijn diepe baslijnen. De gitaren van Darryl en Bobby kleuren samen met de harp van Jordan het nummer en vullen elkaar uitstekend aan. Patterson is van alle markten thuis en dat is te horen in het moderne pop nummer 'You're My Girl'. De mooie melodieuze gitaar tilt het nummer een niveau omhoog en hetzelfde doet de geweldige stem van backing zangeres Skyler Jordan. De band is in grote doen, ze zorgt voor een lekkere funky groove in 'Living Whithout Your Love' en gitaristen Darryl en Bobby geven het nog een extra toets. 'Do You Believe' is moderne pop/rock met heel wat hit potentie. Het Hammond van Scott Galloway is niet constant of dominant aanwezig, maar wat hij op de toetsen laat horen is wel klasse en zoals in de meeste nummers op dit album maken de twee gitaristen ook hier het verschil.
 
 
De overige vier nummers zijn misschien niet onbekend, want ze stonden al op de EP van Jordan Patterson, die in 2014 verscheen. Op deze nummers horen we een paar andere namen, zo is Darius McKinley de bassist en Shawn Kellerman de gitarist op deze vier songs. Voor mij is dit deel van het album het beste. Het is iets rauwer en heftiger, bovendien komt Jordan iets vaker aan bod op de mondharmonica en dat kan ik wel smaken. In de funky rocker 'Play My Song' is de combinatie van de vervormde rauwe gitaar en het knappe blaas en zuigwerk van Jordan op de harp erg geslaagd. Dit is echt een heerlijk nummer, net als het volgende Chicago blues nummer 'If You'd Help Me Please', dat geweldig gezongen wordt door Jordan Patterson. De ritme sectie bekoort door de strakke dwingende groove en de sterke harp en gitaar kleuren het nummer en geven het nog meer glans. Beide instrumenten zijn hier weer een lust voor het oor. De drums en de basgitaar blijven voor stomende en stuwende grooves zorgen tijdens 'Heartbreaker'. De steeds wederkerende rauwe gitaar riff van Shawn Kellerman is om van te snoepen. Naar het einde toe neemt Jordan het voortouw met een erg knappe partij op zijn blaas instrument. Het album sluit af met de bluesy rocker 'Don't Take Me Down'. Patterson zingt, deze swingende shuffle met een funky randje, met veel passie en gevoel. Wanneer er niet gezongen wordt is er altijd weer de gitaar van Shawn of de harp van Jordan om deze lege ruimte met veel klasse in te vullen. De conclusie is dat Jordan Patterson met 'The Back Track Recording Project' een erg sterk album heeft gemaakt. Goede muzikanten, sterke stem en hoogstaande nummers. Een aanrader. (8,5/10)
 
Walter Vanheuckelom
 
 
Tracks:
1.Favourite Boy
2.Can We Fall In Love Again
3.She’s Cool
4.You’re My Girl
5.Living Without Your Love
6.Play My Song- Revisited
7.If You’d Help Me Please- Revisited
8.Do You Believe
9.Heartbreaker - Revisited
10.Don’t Take Me Down- Revisited