JORDAN OFFICER - THREE RIVERS

Album Review

Album: 
JORDAN OFFICER - THREE RIVERS
Artist: 
Jordan Officer
Record Label: 
Spectra Music
Style: 
Blues, Jazz
Date: 
23/03/2018
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
JORDAN OFFICER - THREE RIVERS
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jordan Officer (1976) is een Canadese gitarist/zanger die jazz, blues en countrymuziek speelt.  Hij werd geboren op 29 januari 1976 in Montreal, Quebec. Hij speelde viool en drums, maar op veertienjarige leeftijd gitaar koos hij voor de gitaar. Hij trad op met bluesbands in clubs en zo ontmoette hij Susie Arioli, een Canadese jazz zangeres die ook snaredrum speelt. In 1997 voegden ze een bassist toe en vormden een trio dat optrad in bars en clubs. The Susie Arioli Band featuring Jordan Officer was geboren. In 1998 openden ze voor Ray Charles op het Montreal Jazz Festival. Met deze band speelde Jordan twaalf jaar en met hen nam hij verscheidene albums op. Ze verkochten meer dan 250.000 albums gedurende die periode. In het voorjaar van 2010 verscheen het eerste solo album van Jordan met als titel 'Jordan Officer'. Het album won meteen The Felix Album Of The Year in de categorie Jazz. Daarna was het vier jaar wachten op de opvolger 'I'm Free'. Dit album werd goed onthaald door de pers en het publiek. Tijdens de tournee 'I'm Free' speelde Jordan drie uitverkochte concerten op Montreal Internationaal Jazz Festival 25014. Een jaar later volgde het album 'Blue Skies' en de promotie tournee van dat album bracht Jordan ook naar Europa. In het voorjaar verscheen met 'Three Rivers', het vierde album van Jordan Officer. Als producer werd gekozen voor Charley Dreyton, die naam maakte door zijn werk met Neil Young, Miles Davis en Keith Richards. Er staan elf originele, door Jordan Officer geschreven songs op het album. Behalve producer is Charley Drayton (Miles Davis, Keith Richards, Bob Dylan, Johnny Cash, Paul Simon en Neil Young) ook drummer op het album. De derde man in de band is bassist Zev Katz (Aretha Franklin, Elvis Costello en Suzanne Vega).
 
 
 
 
 
 
Het album opent met 'Your Body's My Home, een vloeiend eerbetoon aan zijn geliefde. In dit swingende meeslepende nummer valt meteen ook de goede volle stem en het gevoelvol snarenwerk van Jordan op. In de romantische liefdesballade 'Young Love' is het smullen van de fantastische en intense snaren solo van Jordan. Daarna wordt het gaspedaal volledig ingedrukt voor 'One Handed Push Ups', een jumpbluesje met country invloeden. Jordan bespeelt in dit erg dansbare nummer met succes de viool. In 'Felt So Good' halen Jordan, Zev en Charley mooie herinneringen op. Ook hier is het weer genieten van de instrumentale klasse van het trio. In plaats van vrolijk of blij te klinken, klinkt het geheel erg loom en zwaar. Geef me dan maar het vloeiende en dromerige 'Dream Of You And Me', dat veel vintage invloeden heeft. Drummer Charley Drayton en bassist Zev Katz zorgen voor een heerlijke swingende groove en Jordan kleurt de sound met een fijne en gevoelige solo op de gitaar. Ook in de titeltrack 'Driving Back From Three Rivers' is het weer genieten van de unieke stijl en stem van Jordan Officer.
 
 
 
 
 
 
'Where Has This Come From' is een typische pop/rock song uit de beginjaren van de sixties. Jordan laat horen dat hij ook erg goed met de bottleneck overweg kan, want het slide werk op de gitaar is van prima kwaliteit. In de meeslepende ballade 'Just To Be With You' weet Jordan met de gitaar en de viool weer de juiste sfeer te creëren. Mijn persoonlijke favoriet op het album is het opwindende 'Found It All' en dat komt in grote mate door het dwingend en begeesterend slagwerk, het handgeklap en de rauwe en pittige gitaar riffs. 'He's Got It All' is een slowblues met een knappe twang gitaar. Charley Drayton zorgt voor een knappe drumintro in het afsluitende instrumentale 'Buck Jumping In New Orleans'. De ritmesectie zorgt voor een heerlijke groove en de gitaar en de viool van Jordan Officer kleuren de sound van het nummer weer op een mooie wijze in. 'Three Rivers' van Jordan Officer is een heel aangenaam album. (7/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
01. Your Body’s My Home
02. Young Love
03. One Handed Push-Ups
04. Felt So Good
05. Dream Of You And Me
06. Driving Back From Three Rivers
07. Where Has This Come From
08. Just To Be With You
09. Found It All
10. He’s Got It All
11. Buck Jumping In New Orleans
 
Jordan Officer: Zang, gitaar, lapsteel, viool op #3,8,11
Zev Katz: bas, zang op #3
Charley Drayton: drums, percussie, zang op 3,4