JOOST DE LANGE ROCK/BLUES EXPERIENCE - LIVE IN ANTWERP

Album Review

Album: 
JOOST DE LANGE ROCK/BLUES EXPERIENCE - LIVE IN ANTWERP
Artist: 
Joost de Lange Rock/Blues Experience
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Bluesrock, Rock
Date: 
14/04/2017
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
JOOST DE LANGE ROCK/BLUES EXPERIENCE - LIVE IN ANTWERP
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Joost de Lange begon op 11 jarige leeftijd met gitaar spelen, op zijn veertiende kocht hij zijn eerste elektrische gitaar. Toen Joost zeventien werd vertrok hij voor één jaar naar Amerika, waar hij in de Amerikaanse band Deep Frog Apple speelde. Hij kwam terug naar Nederland met in zijn bagage zijn favoriete gitaar, namelijk een Fender Stratocaster. Hij werd lid van de Zeeuwse rockband Yes You Did, waarmee hij vijf albums uitbracht. Joost bleef muziek studeren aan de Jazz Studio in Antwerpen en deed ondertussen veel ervaring op met optredens. In juni 2010 vond Joost de Lange het tijd om zijn eigen band op te richten. De broers Dennis en Robbin van de Bor kende hij al, want ze zaten samen met Joost in de band Yes You Did. Als laatste werd drummer Ramses Donvil toegevoegd. De vier jongens hadden genoeg ervaring om een stevige show neer te zetten, met een indrukwekkende mix van veel eigen werk, maar ook covers van gitaar virtuozen zoals Jimi Hendrix, Joe Satriani en anderen. De band is met 'Live In Antwerp' al aan zijn vijfde album toe. In hun debuut jaar 2010 verscheen 'Outlaw', één jaar later gevolgd door 'Change It'. In 2013 verscheen dan 'Crazy Times' dat redelijk wat succes kende en lovende recensies kreeg. Het gevolg was een hele reeks optredens, waarin de jongens konden bewijzen dat ze heel wat in huis hadden. In 2014 verscheen 'Magic Crow', waarmee de band weer een stap vooruit zette. Even na de release van 'Magic Crow' verdwenen de broertjes van de Bor uit de band en kwam bassist Mitchell Goor in hun plaats. Dit trio heeft ondertussen al een serieuze live reputatie opgebouwd in Nederland en Vlaanderen. Veel fans vroegen daarom ook naar een live album en daar hadden Joost, Ramses en Mitchell wel oren naar. Een paar weken geleden kwam het album ' Live In Antwerp' op de markt. Het bevat twaalf songs, die een mix zijn van eigen werk en covers. Het werd live met publiek opgenomen in de Borrey Studios door Niels Borrey en Jan Stoop.
 
 
 
 
 
Het album 'Live In Antwerp' opent met twee stevige, nieuwe nummers van Joost de Lange Rock/Blues Experience. 'Wandering' is een juweeltje van een rocker. Het kent verschillende sfeer wisselingen en ligt erg goed in het oor. Het melodieuze refrein en de rauwe scheurende gitaar solo zijn om van te smullen. Drummer Ramses Donvil en bassist Mitchell Goor leveren een stevige en prima rock groove af, zoals we altijd van dit duo gewend zijn. Het meer dan zeven minuten durende 'The Rambler' begint wat meewoedig, het is net of er iemand ten grave wordt gedragen. Maar na een minuutje wanneer Mitchell en Ramses zich mee de zaak komen bemoeien groeit het nummer uit tot een stomende bluesrocker. Voor de bluesrock ballade 'Set Me Free' keert Joost terug naar zijn tweede album 'Change It' uit 2011. Ook hier beslist de band om er een extra lange versie van te maken en dat blijkt een erg goede keuze te zijn. Tijdens het instrumentale gedeelte is het echt genieten van deze drie muzikanten. Dankzij het stuwende slagwerk van Ramses en de uitstekende baslijn van Mitchell kan Joost tijdens een gevarieerde en erg knappe solo laten horen dat hij een erg goed gitarist is. Prima nummer. Ook met 'You' ve Got It All' blijft Joost bij het oudere eigen werk. De tekst van het catchy refrein met Boom, Boom, Boom, How, How, How doet ons aan John Lee Hooker terug denken. De vlijmscherpe zinderende solo op de Fender stratocaster zorgt voor de kers op de taart. Joost is een grote fan van de Ierse bluesrock legende Rory Gallagher en tijdens zijn concerten ontbreken nooit songs van de Ier op de setlist, dus is het niet meer dan logisch dat deze tijdloze muziek ook op dit album aanwezig is met 'Bad Penny'.  Met een lange intro begint de band aan een mooie versie van 'Bad Penny' en als toetje krijgen we er nog een uitstekende bas solo van Mitchell Goor boven op. Na 'Bad Penny' wordt het gaspedaal los gelaten voor de mooie ballade 'The River'. Dit nieuwe nummer zorgt voor een rustpunt, waarin Joost uithaalt met een vlijmscherpe meeslepende solo.
 
 
 
 
'Magic Black Crow' komt uit het recentste studio album van Joost De Lange Rock/Blues Experience en heeft alle ingrediënten die een goede rocker moet hebben. Het heeft een goede groove, blijft boeiend en de solo van Joost op zijn six string mag er weer best wezen. Nog een groot gitaar voorbeeld voor Joost is de zwarte bluesrock legende Jimi Hendrix, van hem staan er met 'Voodoo Child' en Little Wing' liefst twee nummers op het album 'Live In Antwerp'. Joost heeft goed naar de originele versies van Jimi geluisterd en dat heeft een uitstekend effect op zijn eigen versies, die met veel gevoel en met schitterend snaren werk gespeeld worden. Bassist Mitchell Goor en drummer Ramses Donvil zorgen voor de stevige basis van het nummer en rollen zo de rode loper uit voor de virtuositeit van Joost op de gitaar. 'Little Wing' en 'Voodoo Child' zijn twee tijdloze songs die altijd voor de nodige ambiance en herkenbaarheid zullen zorgen. Volgens mij een erg goede keuze om deze nummers op het album te plaatsen. De band steekt nog een tandje bij voor de mid tempo rocker 'This Town'. Dit is een nummer met een sterk refrein dat uitnodigt om mee te zingen en waarin Joost weer waanzinnig sterk uithaalt op zijn six string. De laatste cover op het album is de stuwende Freddie King song 'Going Down'. Ook in de versie van Joost de Lange zit er heel wat power, een erg knappe baslijn en verschroeiend gitaar geweld. 'Going Down' blijft een ideaal nummer om een feestje te bouwen. In deze superlange versie vertragen Joost, Ramses en Mitchell het ritme tijdens het erg knappe, instrumentale gedeelte om het wat later op een mooie wijze terug op te bouwen. Joost de Lange Blues/Rock Experience sluiten hun 'Live In Antwerp' toepasselijk af met 'Party', een stevige uptempo rocker waarin het de beurt is aan Ramses Donvil om zich in de kijker te spelen met een gevarieerde stomende drum solo. Na de drum solo worden alle registers terug open getrokken en sluit de band hun live album al feestend af. 'Live In Antwerp', het nieuwe album van Joost de Lange Blues/Rock Experience bevestigt de uitstekende live reputatie van de band. Ook de keuze van de nummers met een mix van eigen werk en covers is een uitstekende keuze. (8/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
01. Wandering
02. The Rambler
03. Set Me Free
04. You'Ve Got It All
05. Bad Penny (Rory Gallagher)
06. The River
07. Magic Crow
08. Voodoo Child (Jimi Hendrix)
09. This Town
10. Little Wing (Jimi Hendrix)
11. Going Down (Freddie King)
12. Party