JOOST DE LANGE BAND - LONESOME WOLF

Album Review

Album: 
JOOST DE LANGE BAND - LONESOME WOLF
Artist: 
Joost de Lange Band
Record Label: 
Sena Performers
Style: 
Bluesrock, Rock
Date: 
01/03/2019
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
JOOST DE LANGE BAND - LONESOME WOLF
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Joost de Lange begon op 11 jarige leeftijd met gitaar spelen, op zijn veertiende kocht hij zijn eerste elektrische gitaar. Toen Joost zeventien werd vertrok hij voor één jaar naar Amerika, waar hij in de Amerikaanse band Deep Frog Apple speelde. Hij kwam terug naar Nederland met in zijn bagage zijn favoriete gitaar, namelijk een Fender Stratocaster. Hij werd lid van de Zeeuwse rockband Yes You Did, waarmee hij vijf albums uitbracht. Joost bleef muziek studeren aan de Jazz Studio in Antwerpen en deed ondertussen veel ervaring op met optredens. In juni 2010 vond Joost de Lange het tijd om zijn eigen band op te richten. De broers Dennis en Robbin van de Bor kende hij al, want ze zaten samen met Joost in de band Yes You Did. Als laatste werd drummer Ramses Donvil toegevoegd. De vier jongens hadden genoeg ervaring om een stevige show neer te zetten, met een indrukwekkende mix van veel eigen werk, maar ook covers van gitaar virtuozen zoals Jimi Hendrix, Joe Satriani, Rory Gallagher en anderen. De band is met 'Lonesome Wolf' al aan zijn zesde album toe. In hun debuut jaar 2010 verscheen 'Outlaw', één jaar later gevolgd door 'Change It'. In 2013 verscheen dan 'Crazy Times' dat redelijk wat succes kende en lovende recensies kreeg. Het gevolg was een hele reeks optredens, waarin de jongens konden bewijzen dat ze heel wat in huis hadden. In 2014 verscheen 'Magic Crow', waarmee de band weer een stap vooruit zette. Even na de release van 'Magic Crow' verdwenen de broertjes van de Bor uit de band en kwam bassist Mitchell Goor in hun plaats. Dit trio heeft ondertussen al een serieuze live reputatie opgebouwd in Nederland en Vlaanderen. Veel fans vroegen daarom ook naar een live album en daar hadden Joost, Ramses en Mitchell wel oren naar. In april 2017 kwam het uitstekende album 'Live In Antwerp' op de markt. Het bevat twaalf songs, die een mix zijn van eigen werk en covers. Het werd live met publiek opgenomen in de Borrey Studios door Niels Borrey en Jan Stoop. Begin maart verschijnt het nieuwe studio album 'Lonesome Wolf', met daarop elf originele door Joost de Lange geschreven songs. Drie daarvan stonden al op het album 'Live In Antwerp', de andere acht zijn nog nooit opgenomen.
 
 
 
 
 
 
 
Het power trio opent hun nieuwe album meteen met de beukende en stomende midtempo bluesrocker 'Drifting Away'. De zware uitstekende baslijn van Mitchell Goor en het strakke dwingende slagwerk van Ramses Donvil zorgen voor een heerlijke groove. Joost de Lange kruidt die zware groove met scheurende en splijtende riffs. De geest van de Ierse bluesrock legende Rory Gallagher dwaalt rond in dit opwindende nummer. De melodische vlijmscherpe snarensolo van Joost in het middengedeelte is om duimen en vingers af te likken en maakt deze schitterende 'Drifting Away' helemaal af. 'Best Shot' is nog zo'n knappe beukende rocker, die perfect in het verlengde ligt van zijn voorganger. Ook hier wordt weer kwistig rondgestrooid met zware scheurende gitaar riffs door Joost. Het energieke en bulderende slagwerk van Ramses en de bonkende vloeiende baslijn van Mitchell zorgen weer voor de uitstekende verschroeiende basis. Joost zingt het nummer met veel overtuiging en vurigheid en tijdens zijn zinderende snarensolo trekt hij alle registers open. Joost de Lange opent met een sterke riff 'Fly On'. Eenmaal hij begint te zingen wordt het nummer rustiger. Het melodieuze refrein en de geweldige snarensolo die Joost uit zijn sixstring tovert geven het nummer nog een extra injectie. Het instrumentale gedeelte kent een uitstekende sfeer wisseling en de knappe en stevige drumbeat van Ramses Donvil kan me weer erg bekoren. 'Wandering' is een juweeltje van een rocker. Het kent verschillende sfeer wisselingen en ligt erg goed in het oor. Het melodieuze refrein en de rauwe scheurende gitaar solo zijn om van te smullen. Drummer Ramses Donvil en bassist Mitchell Goor leveren weer een stevige en prima rock groove af. Dit zijn we trouwens al gewend van dit duo. Een power trio heeft een schitterende en stevige ritmesectie nodig en met Ramses en Mitchell, heeft Joost twee uitstekende muzikanten gevonden waar hij op kan vertrouwen en dat zie en hoor je ook in het spel van Joost. Top nummer.
 
 
 
 
 
 
De bijna zeven minuten durende ballade 'The River' en het eveneens rustige melodieuze 'Dreams' zorgen voor een prachtig rustpunt op dit energieke album. De vlijmscherpe meeslepende snarensolo's van Joost in beide nummers raken je tot in de kleinste vezel van je lichaam. De batterijen zijn terug opgeladen en dus worden alle registers open getrokken voor de verschroeiende stevige rocker 'Soul On Fire'. In dit zinderende nummer komt de kracht van dit power trio volledig tot zijn recht. Het stuwende en energieke slagwerk van Ramses Donvil en het uitstekend en pompend baswerk van Michell Goor zijn weer de ideale voedingsbodem voor Joost de Lange om scheurend en verwoestend uit te halen op zijn sixstring. Joost strooit kwistig met vette scheurende riffs als met vingervlug vingerwerk op het fretboard van zijn gitaar. Bovendien zit er veel vuur in de stem van de frontman. De titeltrack 'Lonesome Wolf' is een stevige en stomende Texas bluesrocker. Ook hier krijgen we weer uitstekend slagwerk, beukende baslijnen en scheurend gitaarwerk te horen. Halfweg vertraagt het nummer even, maar even later drukt het trio het gaspedaal weer volledig in. Deze 'Lonesome Wolf' is één van de hoogtepunten van dit uitstekend album. Het melodieuze funkyblues nummer 'I'll Be Waiting' is een iets zachter nummer, dat instrumentaal weer erg lekker in elkaar zit. Naar het einde toe plaatst Joost zelf de kers op de taart met een erg knappe gitaar solo. 'Rock And Roll Radio' is een rechttoe rechtaan rocker waar je blij van wordt en waarbij je meteen kriebels voelt om mee te bewegen op het aanstekelig ritme. Het album sluit af met de stomende bluesrocker 'The Rambler', waarin bassist Mitchell Goor en drummer Ramses Donvil er weer in slagen om een heerlijke stevige rockgroove te creëren, waarop Joost zijn zware gitaar riffs kan loslaten. 'Lonesome Wolf' van Joost de Lange Band is een uitstekend album. Het geeft ook perfect de muziek weer van de band hun live concerten. In dit soort muziek is Joost de Lange één van de toonaangevende bands in België en Nederland, maar ook in Duitsland beginnen ze dit energiek power trio te ontdekken en te waarderen. Wie de jongens live aan het werk wil zien kan dat op 1 maart in Wijk Aan Zee op de Internationale Rory Gallagher Tribute, op 23 maart in De Foyer te Zottegem, op 30 maart in Café Koos in Zwolle, op 31 maart in Atlanta te Arnhem en daarna trekt de Joost de Lange Band voor een tournee naar Duitsland. (8/10)
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
01. Drifting Away
02. Best Shot
03. Fly On
04. Wandering
05. The River
06. Dreams
07. Soul On Fire
08. Lonesome Wolf
09. I’ll Be Waiting
10. Rock & Roll Radio
11. The Rambler
 
 
Joost de Lange: Gitaar en zang
Mitchell Goor: Bas
Ramses Donvil: Drums