JONATHON LONG - PARABLES OF A SOUTHERN MAN

Album Review

Album: 
JONATHON LONG - PARABLES OF A SOUTHERN MAN
Artist: 
Jonathon Long
Record Label: 
Wild Heart Records
Style: 
Bluesrock, Southern rock
Date: 
02/07/2021
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
JONATHON LONG - PARABLES OF A SOUTHERN MAN 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De Amerikaan Jonathon 'Boogie' Long' uit Baton Rouge, Louisiana werd geboren met de bluesmuziek. Opgegroeid in een Southern Baptist gemeenschap, begon hij op zijn zesde gitaar te spelen en leerde zichzelf nummers aan uit het oude evangelie. Toen hij tiener was trok hij wekelijks naar bluesclubs in de stad om er concerten bij te wonen. Op zijn veertiende verliet Jonathon de school en begon hij te toeren met lokale legendes zoals Henry Turner Jr. & Flavour. Daarnaast toerde hij ook met Chris Duarte, Kenny Wayne en Tyree Neal in het Chitlin' Circuit. Jonathon deelde het podium met grote muzikanten zoals Dr. John, Rockin 'Dopsie, Monte Montgomery, Ellis Hall, Kenny Neal, Larry Garner, Henry Gray, Lil Ray Neal, Warren Haynes, Gov't Mule, Jimmy Vaughn, Greg Allman, ZZ Top en Lou Marini van de Blues Brothers Band. In 2011 won Jonathon Long de Guitar's King Of The Blues, een wedstrijd voor niet professionele blues gitaristen, waaraan meer dan vierduizend gitaristen deelnamen. In 2013 werkte Jonathon mee aan een driedelige instructie DVD over fundamentele bluesstijlen. In datzelfde jaar mocht hij vier weken openen tijdens de tournee van BB King. Ook mocht hij op het bluespodium het New Orleans Jazz Fest afsluiten. Nog in 2013 verscheen zijn debuutalbum Jonathon Boogie Long & The Blues Revolution. Drie jaar later was de opvolger 'Trying To Get There' klaar. Beide albums verschenen bij Louisiana Redhot Records. Op zeven september 2018 verscheen zijn album 'Jonathon Long' op Wild Heart Records en met Samantha Fish als producer. Behalve 'The River' schreef Jonathon alle nummers voor het album. Bijna een jaar geleden verscheen het vierde album van Jonathon Long. Het kreeg 'Parables Of A Southern Man' als titel en bevat twaalf originele, door Jonathon Long geschreven nummers. Ook deze keer is Samantha Fish producer van het album.
 
 
 
 
 
 
Het album opent met de waanzinnig sterke Southern rocker 'Madison Square Garden', waarin heel wat Allman Brothers invloeden te horen zijn. Jonathon zingt over zijn droom om ooit  op het podium te staan van een vol gepakt Madison Square Garden, de meest befaamde locatie in de USA. 
Jonathon heeft een krachtige stem en zingt het nummer met veel overtuiging. Nicolas David is het gehele nummer uitstekend en uitdrukkelijk aanwezig op de toetsen en de huilende slide solo van Jonathon is een lust voor het oor. Prachtige opener. De intro van 'The Ride' is broeierig en heeft iets mystieks. Het is een verhaal over existentiële terreur die alleen kan overwonnen worden door een heel nieuw leven te beginnen op een voor iedereen nog onbekende locatie. De zang van Long is vurig en zijn gitaarwerk priemend en explosief. Long schakelt nog een tandje bij voor de verschroeiende boogierocker 'My Kind Of Woman'. Drummer Scott Graves en bassist Charlie Wooton zorgen voor een schitterende groove en op het gitaarwerk van Jonathon Long bezit de juiste dosis twang. 
 
 
 
 
 
'Pain' is een trager, melodieus countryrock nummer over pijn. Er klinkt veel emotie in de stem van Long en zijn vlijmscherpe snarensolo past als gegoten in dit prachtige nummer. 'Landline' en het catchy liefdeslied 'All I Need' zijn lekkere soulvolle nummers, die weer gespekt worden met uitstekend gitaarwerk van Long. Nicolas David draagt de melodie van beide songs met zijn warme orgelklanken. De verschroeiende bluesrocker 'Dangerous', met zijn splijtend gitaarwerk, is één van de vele hoogtepunten op dit schitterend album. Een ander hoogtepunt is het fantastische 'Savior's Face', dat al eerder als single verscheen. Jonothan levert hier misschien wel zijn beste vocale prestatie op het album. 'Savior's Face' is een nummer vol drama. Nicolas David draagt de melodie met grandioos orgelwerk en Long schittert weer met heel puik gitaarwerk. 
 
 
 
 
 
Het funky getinte 'My Kind Of Crazy', dat rustig voort deint kan dan weer minder boeien. Gelukkig fleurt Long het nummer nog op met een mooie jazzy getinte gitaar solo. 'That Ain't Love' is een soulvolle ballade, met een hoofdrol voor het orgel van Nicholas David en de snerpend huilende gitaar van Jonathon Long. In 'Cheap Romance', een nummer over een avondje uit en het vinden van een firt, strooit Long het gehele nummer gretig rond met uitstekende en pittige gitaar riffs. In het afsluitende 'Jenny' zorgt drummer Scott Graves voor extra percussie. Na het uitstekende 'Jonathon  Long' uit 2018 heeft Jonathon Long een schitterende opvolger klaar met 'Parables Of A Southern Man'. Het is een gevarieerd album met knap gitaarwerk. (8/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. Madison Square Garden
02. The Ride
03. My Kind Of Woman
04. Pain
05. Landline
06. All I Need
07. Dangerous
08. Savior’s Face
09. My Kind Of Crazy
10. That Ain’t Love
11. Cheap Romance
12. Jenny
 
 
 
 
Jonathan Long : Zang en gitaar
Nicolas David: Toetsen
Charlie Wooton: Bas
Scott Graves: Drums, additional percussion op Jenny