JOHNNY RAWLS - LIVE IN EUROPE

Album Review

Album: 
JOHNNY RAWLS - LIVE IN EUROPE
Artist: 
Johnny Rawls
Record Label: 
Continental Blue Heaven
Style: 
Soul
Date: 
13/03/2020
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
JOHNNY RAWLS - LIVE IN EUROPE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Johnny Rawls is een Amerikaanse soul zanger, gitarist, songwriter en producer, die geboren werd op tien september 1951 in Hattiesburg, Mississippi. Zijn blinde grootvader leerde Johnny de beginselen van het gitaar spelen en op de middelbare school leerde Johnny saxofoon en klarinet spelen. Johnny's leraar op de middelbare school had een professionele band die regelmatig gevraagd werd door soul artiesten die op tournee waren in Mississippi. Hij vroeg aan Johnny om bij zijn band te komen spelen als saxofonist. Dit was het begin van Johhny's professionele muziekcarrière. Op vijftienjarige leeftijd vergezelde Johnny artiesten, zoals ZZ Hill, Little Johnny Taylor, Joe Tex en The Sweet Inspirations op hun tournees in het zuidoosten van de USA. In het midden van de jaren zeventig werd Johnny bandleider bij soul zanger O.V. Wright. Hij tourde met O.V. tot diens dood in 1980. Wright's band, onder leiding van Johnny, bleef optreden als de Ace Of Spades Band. Daarna werd Johnny bandleider bij Little Johnny Taylor. In 1985 begon Johnny te touren als soloartiest en maakte hij zijn eerste solo opname. Rawls was een erg  productieve songwriter, honderden nummers van hem zijn opgenomen en hij heeft al twintig albums uitgebracht sinds zijn debuut solo album 'Here We Go' in 1996. In 2002 richtte hij zijn eigen platenlabel Deep South Soul op. Johnny won verscheidene Awards en heel wat nominaties bij de Blues Music Awards en de W.C Handy Awards (de voorganger van de Blues Music Awards). Tien van zijn albums werden genomineerd voor Best Album Of The Year en 'Ace Of Spades' uit 2010 en 'I'm Still Around' uit 2018 wonnen de Award als beste album van het jaar. Op die Awards werd Johnny ook elf keer genomineerd voor Soul Blues Male Artist Of The Year. Met zijn in 2018 verschenen album 'I'm Still Around', keerde Johnny terug naar zijn roots, namelijk de Mississippi Soul Blues. Alle nummers op dit album werden geschreven en gearrangeerd door Johnny, en weerspiegelen zijn favoriete onderwerpen, zoals liefdesgeluk, liefdesverdriet, vrijen en genieten en dankbaar zijn voor het leven. Johnny Rawls speelt nog steeds rond de tweehonderd concerten per jaar. Op 13 maart verscheen het album 'Live In Europe', dat opgenomen werd tijdens Johnny's concert in de Bischofsmühle in Hildesheim, Duitsland op 15 maart 2019. Er staan tien songs op het album, waarvan Johnny Rawls er zelf vier geschreven heeft.
 
 
 
 
 
 
Nadat Johnny zijn publiek uitgebreid gerust gesteld heeft en aan hen vraagt of hij voor hen een song mag zingen, begint hij aan een geweldige versie van het door Mick Jagger en Keith Richards geschreven 'Beast Of Burden'. Met zijn prachtige, ietwat hese soulstem weet de soul veteraan dit nummer op een warme en sublieme wijze te zingen. De meesten onder ons zullen het nummer wel kennen van The Rolling Stones en Bette Midler, maar deze versie is veel warmer, intiemer, ingetogener en veel soulvoller dan de voornoemde versies. Johnny Rawls klinkt hier zeker niet als een 'Beast Of Burden', maar eerder als een kleine lieve teddybeer. De melodie van deze 'Beast Of Burden' wordt gedragen door de uitstekende warme Hammond klanken van Alberto Marsico. Het album kan al niet meer stuk na dit ene geweldige nummer. Met het zelf geschreven 'Country Boy' brengt Johnny Rawls wat meer tempo in het concert. De ritmesectie, met drummer Levent Özdemir en bassist Erkan Özdemir, leveren een uistekende en pompende groove af en met een pittige en ptiemende snarensolo plaatst gitarist Kenan Özdemir de instrumentale kers op de taart. Ook in dit vlottere nummer is het met volle teugen genieten van de warme en rustgevende soulstem van Johnny Rawls. Met 'Too Weak To Fight' duikt Rawls in de catologus van Clarence Carter, die dit nummer in 1968 uitbracht. Rawls blijft in zijn versie redelijk dicht bij de originele versie van Carter. Alberto Marsico levert een uitstekende prestatie op het Hammond en hij zorgt er persoonlijk voor dat de blazers uit de originele versie niet gemist worden.
 
 
 
 
 
 
Het zelf geschreven en soulvolle 'Can I Get It' blijft toch nog altijd één van de blikvangers tijdens een concert van deze soul veteraan en dat is niet verwonderlijk want 'Can I Get It' behoort tot het betere soul werk. Ook hier weet toetsenist Alberto Marisco te bekoren op zijn Hammond. De Tyrone Davis cover 'Turning Point' kunnen we in dezelfde categorie plaatsen als zijn voorganger 'Can I Get It'. Beide hebben een  aanstekelige melodie, die je uitnodigt om te dansen. Ook hier is het Hammond van Alberto Marisco het gehele nummer op een uitstekende wijze aanwezig. Dat de versie van Johnny Rawls nog beter is dan het origineel heeft het te danken aan die orgelklanken, maar nog meer aan de fantastische stem van Johnny. Het is niet alleen soul wat Johnny Rawls met veel gevoel weet te brengen, je moet maar eens luisteren naar zijn prachtige versie van de slowblues 'Stormy Monday', een cover van T-Bone Walker. Met een stem als deze van Johnny Rawls kan je alle genres muziek aan. Hij zingt deze slowblues met veel gevoel en emotie in zijn stem en toetsenist Alberto Marisco en gitarist Kenan Özdemir weten diezelfde emotie en gevoelens ook met hun instrument over te brengen gedurende hun prachtige solo.
 
 
 
 
 
 
Rawls is zijn oude leermeester en mentor O.V. Wright nog niet vergeten. Hij en zijn band trekken alle registers open voor een stomende versie van 'Into Something (Can't Shake Loose). Johnny Rawls  klinkt in dit nummer als James Brown in zijn beste dagen. Drummer Levent Özdemir en bassist Erkan Özdemir zorgen voor een pompende groove en Alberto Marisco voegt daar wervelende Hammond klanken aan toe. Kenan Özdemir kruidt bovendien dit erg dansbare nummer nog met vlijmscherp snarenwerk. Johnny Rawls blijft dicht bij de originele versie van James Carr in de soul klassieker 'Pouring Water On A Drowning Man'. Instrumentaal is het nogmaals genieten van het fantastische vingerwerk van Alberto Marisco op het Hammond. Als we Johnny mogen geloven is 'Lucy' een mooie sexy dame die sensueel op de dansvloer beweegt, waardoor alle ogen op haar gericht zijn. Terwijl Johnny het vrolijke en catchy nummer zingt jut hij zijn publiek op om mee te dansen en met hun handen in de lucht mee te zwaaien. Dit swingende nummer is natuurlijk een dankbare en ideale song om je concert samen met je publiek af te sluiten. Het tiende nummer op het album is de prachtige ballade 'I Miss Otis Clay'. Het maakt geen deel uit van het concert. 'I Miss Otis Clay' werd in één take opgenomen in de Heyman Studios in Kopenhagen op 29 maart 2019. Deze soulvolle ballade is een eerbetoon aan zijn vriend Otis Clay, de gospel en soul zanger die in 2016 overleed. Met dit lied wil Johnny laten weten dat hij hem nog elke dag mist. 'Live In Europe' van Johnny Rawls is een uitstekend soul album. Met deze mix van eigen nummers en covers laat de bijna zeventigjarige Johnny Rawls horen dat hij nog steeds over een warme en fantastische soulstem beschikt. (8/10)
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
01. Beast Of Burden
02. Country Boy
03. Too Weak To Fight
04. Can I Get It
05. Turning Point
06. Stormy Monday
07. Into Something (Can’t Shake Loose)
08. Pouring Water On A Drowning Man
09. Lucy
10. I Miss Otis Clay
 
Johnny Rawls - Zang
Erkan Özdemir - Bas
Kenan Özdemir - Gitaar
Levent Özdemir - Drums
Alberto Marsico - Hammond