JOHNNY & JAALENE - JOHNNY & JAALENE

Album Review

Album: 
JOHNNY & JAALENE - JOHNNY & JAALENE
Artist: 
Johnny & Jaalene
Record Label: 
Rip Cat Records
Style: 
Vintage rockabilly, Rock'n roll en pop
Date: 
04/12/2018
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
JOHNNY & JAALENE - JOHNNY & JAALENE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ik had nog nooit van Johnny & Jaalene gehoord en ik zal zeker niet de enige zijn. Na wat opzoekwerk kom ik te weten dat Johnny, de negentienjarige zoon is van Kid Ramos en die naam doet natuurlijk wel bij velen een belletje rinkelen. Op 'Old School', het recentste album van Kid Ramos mochten we al kennismaken met de stem van zijn zoon, want Johnny zingt een paar nummers op dat album. Het is dus niet verwonderlijk dat de jonge Johnny ook muzikaal aangelegd is. Hij begon met piano en op het moment dat hij dat instrument onder de knie had, kreeg hij van zijn vader zijn eerste gitaar. In Orange County, Los Angeles vond Johnny de nu zestienjarige Jaalene DeLeon. Het meisje leerde zingen in een koor en bewees daarna haar kunnen met verscheidene hoofdrollen in musicals. Jaalene won ook tal van zangwedstrijden waar ze aan deelnam. Samen met Johnny vormt Jaalene nu een duo dat op 21 september hun titelloze debuutalbum op de markt bracht. Het album bevat twaalf covers met muziek uit de eind jaren vijftig en het begin van de jaren zestig. De nummers gaan van Carla Thomas tot The Danleers en van Eddie Cochran tot Wanda Jackson. Hoewel ze hun eigen stempel op elk nummer drukken, gaan Ramos en DeLeon respectvol om met de originele songs.
 
 
 
 
 
 
Johnny & Jaalene openen hun debuutalbum met 'Baby I Love You', in 1963 een monsterhit voor The Ronettes. Het werd geschreven door Phil Spector, Jeff Barry en Ellie Greenwich en het vertegenwoordigde de Spector Sound die toen heel populair was. Johnny en Jaalene maken er een vloeiend poprock duet van en het valt meteen op dat ze beiden over een prachtige stem beschikken. Vader Kid Ramos geeft het nummer nog een knappe surplus met een pittige snarensolo. Bij het beluisteren van het nummer worden we terug in de tijd gekatapulteerd en wanen we ons terug in de tijd van 'Grease' en 'Happy Days'. Carla Thomas had in 1961 een wereldhit met 'Gee Whiz'. Johnny en Jaalene gaven deze prachtige ballade moderne arrangementen. De viool is vervangen door een fris gitaargeluid en de prachtige zoete stem van Jaalene zal menigeen kippenvel bezorgen. Johnny Ramos zingt de Eddie Cochran cover 'Teenage Cutie'. Hij blijft hier wel heel dicht bij de originele versie, maar dat zal geen probleem zijn om toch heel wat meisjesharten snellen te doen kloppen. Vader Kid Ramos bewijst met een priemende solo, dat hij een erg fijne gitarist is. In 1955 bracht Gilbert Bécaud het nummer 'Je T'Appartiens' uit. Twee jaar later bracht Jill Corey een Engelse versie van het nummer uit, maar het was nog wachten tot in 1960, wanneer The Everley Brothers met de zeemzoete ballade 'Let It Be Me' een wereldhit scoorden. Johnny en Jaalene maken er opnieuw een duet van. Met hun prachtige stemmen, die bovendien op een geweldige manier met elkaar matchen, weten ze deze ballade op een knappe harmonieuze wijze te brengen. Als je als zestienjarig meisje een song van Etta James wil zingen, weet je dat je dat op je eigen manier moet doen, want als je nog zo jong bent kan je die kracht en rauwheid van Etta's stem nog niet hebben. Dus vind ik het een erg goede en terechte keuze van Jaalene wanneer ze 'Good Looking' op een swingende poppy wijze zingt. Dankzij Ron Dziubla is in deze versie ook de stomende rauwe saxofoon heel nadrukkelijk aanwezig en Kid Ramos voegt ook nog een korte pittige gitaar solo aan het nummer toe. Met zijn Mexicaanse roots is het niet verwonderlijk dat we ook Mexicaanse folkore muziek op dit album terug vinden. Johnny zingt met veel bravoure 'Los Chucos Suaves', een cover van de Lalo Guerrero. In dit Mexicaanse sfeernummer mag de accordeon natuurlijk niet ontbreken. Met Jesses Cuevas heeft het duo een uitstekende accordeonspeler die het folklore gevoel nog wat meer weet op te wekken.
 
 
 
 
 
 
 
Na 'Let It Be Me' is 'Angel Baby' de tweede zeemzoete ballade op dit album. Rosie & The Originals hadden er in 1960 hun grootste hit mee. Weer demonstreert de zestienjarige Jaalene haar hoogstaande vocale kwaliteiten wanneer ze zingt dat ze zo verliefd is. Dat de liefde ook pijnlijk kan zijn horen we van Johnny Ramos in de door Doug Sahm geschreven ballade 'Why, Why, Why'. Wie de late jaren vijftig en begin jaren zestig zegt denkt meteen aan rock'n roll en dus mag dit populaire muziekgenre uit die tijd niet ontbreken op dit album. In 1957 nam Elvis Presley 'Let's Have A Party' op, maar het was Wanda Jackson die er één jaar later een monsterhit mee te pakken had. Ook in de versie van Johnny & Jaalene kunnen de beentjes in de lucht geworpen worden, want de rock'n roll spat er ook in deze versie van af en Kid Ramos zorgt weer voor opwindend snarenwerk. De stem van de zestienjarige Jaalene mist hier toch de rauwheid en de kracht om dit nummer geloofwaardig te zingen. Het duo blijft bij de rock'n roll in de door Johnny gezongen Bill Allen & The Back Beats cover 'Please Give Me Something'. Johnny weet het nummer met veel flair en overtuiging te zingen en vader Kid Ramos doet hetzelfde met zijn uitstekend gitaarwerk. Het Mexicaanse bloed van Jaalene en Johnny steekt zijn kop weer op in de Spaans gezongen ballade 'Cuando Caliente'. In dit soort songs komt de prachtige stem van deze erg jonge zangeres volledig tot haar recht. Johnny en Jaalene sluiten hun debuutalbum af met het vrolijke Tex Mex nummer 'One Summer Night', dat ooit een hitje was voor The Danleers. Het puik accordeonwerk van Jesses Cuevas zet de kers op de taart. Het duo heeft er zoveel zin in dat ze na een goed doordachte stop, alles weer op een knappe wijze op gang trekken. Het titelloze debuutalbum van Johnny & Jaalene is een aangenaam complexloos album dat ons in een teletijd machine terugbrengt naar de fifties en de sixties van vorige eeuw. Zowel Johnny, als Jaalena beschikken over een prachtige stem, die met de jaren alleen nog maar beter kan worden. Een aanrader voor de muziekliefhebbers die heimwee hebben naar de muziek uit de jaren vijftig en zestig. (7/10)
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
01. Baby I Love You
02. Gee Whiz
03. Teenage Cutie
04. Let It Be Me
05. Good Looking
06. Los Chucaos Suaves
07. Angel Baby
08. Why Why Why
09. Let’s Have A Party
10. Please Give Me Something
11. Cuando Galiente
12. One Summer Night
 
 
Johnny Ramos: Vocals, Guitar
Jaaleen DeLeon: Vocals
Kid Ramos: Guitar
Tommy Harkenrider: Guitar
Brent Harding: Bass
Kip Dabbs: Drums
Jesses Cuevas: Accordion
Ron Dziubla: Sax