JOHN PRIMER - TEARDROPS FOR MAGIC SLIM

Album Review

Album: 
JOHN PRIMER - TEARDROPS FOR MAGIC SLIM
Artist: 
John Primer
Record Label: 
Blues House Productions
Style: 
Chicago Blues, Blues Shuffles
Date: 
14/02/2023
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
JOHN PRIMER - TEARDROPS FOR MAGIC SLIM
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
John Primer werd op 3 maart 1945 geboren te Camden, Mississippi. Hij is een Amerikaans blues gitarist en zanger. Toen hij acht jaar was kocht John zijn eerste echte gitaar, daarvoor was het altijd behelpen geweest met een zelfgemaakte gitaar, die hij gebouwd had met wat nagels en bezemdraad. Uit de radio van zijn grootmoeder Laura Nell klonken toen artiesten als Muddy Waters, Jimmy Reed, Little Milton, Elmore James, BB King en Albert King. John was meteen verslaafd aan de muziek van deze blues artiesten. Toen hij achttien werd verhuisde John Primer naar Chicago. Zijn eerste band, The Maintainers richtte hij op in 1964. Een viertal jaar later verliet Primer deze band en ging hij spelen bij The Brotherhood. In 1974 mocht hij John Watkins vervangen in de huisband van de wereldberoemde club Theresa's Lounge, gelegen in The South Side van Chicago. De volgende zeven jaar kreeg John de kans om te spelen met toppers als Buddy Guy, Lonnie Brooks en Junior Wells, allemaal vernieuwers van de Chicago Blues sound. In 1979 haalde Willie Dixon, John Primer over om te komen meespelen met The Chicago All Stars band, waarmee hij doorheen de USA, Mexico en Europa tourde. Later nam Muddy Waters, John aan als bandleider. Primer bleef bij Waters tot die in 1983 stierf. Daarna ging Primer dertien jaar bij legendarische Magic Slim & The Teardrops aan de slag. Ondertussen is John Primer al lang geen side man meer. Primer heeft ondertussen al meer dan tien solo albums opgenomen. In 2008 richtte hij het onafhankelijk platenlabel 'Blues House Productions' op. De eerste twee albums van Primer op zijn label waren 'All Original' uit 2008 en 'Blues On Solid Ground' uit 2012. Beide albums werden verscheidene malen genomineerd door de National Blues Foundation en voor de Chicago Blues Balt Awards. Ze wonnen ook de Living Blues Critics Polls. In 2013 en 2014 werd John genomineerd voor een Blues Music Award in de categorie Traditional Blues Male Artist, maar het duurde tot in 2016 tot Primer kreeg wat hij al lang verdiende, namelijk de Award voor Traditional Blues Male Artist Of The Year. In de zomer van 2016 verscheen het album 'That Will Never Do', een live album dat opgenomen werd in mei 2015 in Oostenrijk. Op dat album speelde John Primer met The Real Deal Blues Band en samen met deze band nam Primer ook het album 'The Soul Of A Blues Man', dat in het voorjaar van 2019 verscheen, op. In 2020 maakte Primer samen met Bob Corritore het album 'The Gypsy Woman Told Me' en in september 2022 verscheen zijn recentste studio album 'Hard Times', met daarop dertien originele, door John Primer geschreven songs. Op 24 februari van dit jaar verscheen het live album 'Teardrops For Magic Slim'. Het album werd live opgenomen tijdens een concert in Rosa's Lounge op 26 november 2022. 
 
 
 
 
 
 
 
'Teardrops For Magic Slim' is een eerbetoon van John Primer aan zijn oude baas Morris Holt, beter bekend als Magic Slim, die op 21 februari 2013 overleed op vijfenzeventigjarige leeftijd in een ziekenhuis in Philadelphia, Pennsylvania. Primer speelde dertien jaar bij Magic Slim & The Teardrops. Voor dit album herenigde John Primer zich ook met de nog bestaande leden van The Teardrops en met Slim's zoon Shawn Holt. Het concert duurt zeventig minuten en is een opeenvolging van bluesklassiekers en prachtige covers. Er is tijdens dit concert maar één nummer dat door Morris Holt werd geschreven en dat is 'Trouble Of My Own'. Al vanaf het eerste nummer 'Mama Talk To Your Daughter' voel je de energie van de band en weet je al dat dit een memorabele avond gaat worden in Rosa's Lounge. 'Mama Talk To Your Daughter' werd geschreven door JB Lenoir. Het is een Chicago 12bar shuffle en is een typisch Magic Slim nummer. De stem van de zevenzeventigjarige John Primer klinkt nog erg goed en bezit nog steeds voldoende kracht. Drummer Earl Howell (of Lenny Media) en bassist Danny O'Connor zorgen voor de heerlijk stuwende groove van deze shuffle en zorgen ook voor de fijne backing vocals. Gitaarvirtuoos John Primer tovert tijdens zijn twee solo's hemelse klanken uit zijn sixstring. 
 
 
 
 
 
 
 
John Primer en zijn gitaar zijn nog prominenter aanwezig in het door Jimmy Dawkins geschreven 'Luv Somebody'. Het is één van de zes nummers op het album die meer dan zes minuten duren. John slaagt er in om met zijn erg fijn gitaarwerk 'Luv Somebody' elke seconde boeiend te houden. Ook de prachtige bluesballade 'Every Night, Every Day' duurt meer dan zes minuten en dus is er tijd en ruimte genoeg voor John Primer om zijn grote klasse als gitarist te etaleren en dat doet hij andermaal met veel bravoure. Top nummer. 'Ain't Doing Too Bad' is weer zo'n typische Magic Slim cover. Hier laat John Primer zijn tweede gitarist Jon McDonald zich in de spotlights spelen met een erg knappe gitaarsolo. Het lekker groovende 'Buddy Buddy Friend' is andermaal een uitstekende gelegenheid voor John Primer om het beste uit zijn sixstring te halen. Hij zingt het nummer met veel gevoel en overtuiging. De ritmesectie bewijst nogmaals dat ze een erg knappe groove kan neerzetten. De bluesballade 'Trouble Of My Own' is het enige door Morris Holt geschreven nummer tijdens dit concert. Het heeft een bijna twee minuten lange instrumentale intro. Er klinkt veel gevoel en emotie in John's stem wanneer hij dit nummer zingt. Ook zijn gitaarwerk is weer van sublieme kwaliteit. Je kan er uren blijven naar luisteren. 
 
 
 
 
 
 
Het door Willie Dixon geschreven 'Let Me Love You Baby' is een machtige shuffle. Het spelplezier spat zo van het nummer af. Het is het eerste van twee nummers waarin Shawn Holt, zoon van Magic Slim, de gitaar en de zang voor zijn rekening neemt. Shawn Holt bewijst in deze 'Let Me Love You Baby' dat hij net als zijn vader een begenadigd gitarist is. Het tweede nummer dat Shawn Holt zingt is de slowblues 'It Hurts Me Too', een cover van de grote Elmore James. Zowel Shawn Holt als John Primer schitteren hier met weergaloos snarenwerk op hun sixstring. Shawn bezit  een fantastische stem en zingt deze ballade met erg veel gevoel. Vanaf de volgende James Elmore Klassieker 'Look Over Yonder Wall' neemt John Primer de microfoon weer over van Shawn Holt. Het nummer heeft dankzij drummer Earl Howell (of Lenny Media) en bassist Danny O'Connor een lekkere groove en John Primer strooit gretig rond met pittige en priemende gitaar riffs en zijn uitstekende solo is andermaal een lust voor het oor. Een ander hoogtepunt op het album is de slowblues klassieker 'The Things I Used To Do', een cover van Guitar Slim uit 1953. Ook hier wordt het vocale en het instrumentale weer op een prachtige wijze gebracht door John Primer & The Teardrops. Er lijkt geen sleet te komen op zevenzeventigjarige John Primer. Hij is als goede wijn, die wordt ook alleen maar beter met de jaren. 
 
 
 
 
 
 
De Chicago bluesshuffle 'Before You Accuse Me' is een levendig nummer. In deze lange versie spelen John Primer en zijn gitaar zich andermaal in de spotlights. Op een rustige en aangename wijze neemt de bluesman afscheid van zijn publiek en wenst ze een veilige en aangename rit terug naar huis. Het concert sluit af met 'The Blues Is Allright', iets dat we als bluesliefhebbers al lang weten. Met een spetterende en opwindende gitaarsolo zet John Primer de kroon op zijn fantastische vocale en instrumentale prestatie. Het refrein van deze Little Milton cover is voor het publiek het ideale moment om mee te zingen. Met een enthousiast applaus komt er een einde aan dit uitstekende, zeventig minuten durende, eerbetoon aan Magic Slim. 'Teardrops For Magic Slim' van John Primer is een meer dan schitterend album. Het is a must have voor elke bluesliefhebber. (9/10)
 
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
 
 
 
01. Mama Talk To Your Daughter
02. Luv Somebody
03. Every Night, Every Day
04. Ain't Doing Too Bad
05. Buddy Buddy Friend
06. Trouble Of My Own
07. Let Me Love You Baby
08. It Hurts Me Too
09. Look Over Yonder Wall
10. The Things I Used To Do 
11. Before You Accuse Me
12. The Blues Is Allright
 
 
John Primer: Zang en gitaar
Jon McDonald - tweede gitaar
Earl Howell - Drums
Lenny Media - Drums
Danny O'Connor - Bas
Shawn Holt  - Gitaar en zang op 7 en 8