JOHN PRIMER - HARD TIMES

Album Review

Album: 
JOHN PRIMER - HARD TIMES
Artist: 
John Primer
Record Label: 
blues House Productions
Style: 
Chicago Blues, Blues
Date: 
16/09/2022
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
JOHN PRIMER - HARD TIMES
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
John Primer werd op 3 maart 1945 geboren te Camden, Mississippi. Hij is een Amerikaans blues gitarist en zanger. Toen hij acht jaar was kocht John zijn eerste echte gitaar, daarvoor was het altijd behelpen geweest met een zelfgemaakte gitaar, die hij gebouwd had met wat nagels en bezemdraad. Uit de radio van zijn grootmoeder Laura Nell klonken toen artiesten als Muddy Waters, Jimmy Reed, Little Milton, Elmore James, BB King en Albert King. John was meteen verslaafd aan de muziek van deze blues artiesten. Toen hij achttien werd verhuisde John Primer naar Chicago. Zijn eerste band, The Maintainers richtte hij op in 1964. Een viertal jaar later verliet Primer deze band en ging hij spelen bij The Brotherhood. In 1974 mocht hij John Watkins vervangen in de huisband van de wereldberoemde club Theresa's Lounge, gelegen in The South Side van Chicago. De volgende zeven jaar kreeg John de kans om te spelen met toppers als Buddy Guy, Lonnie Brooks en Junior Wells, allemaal vernieuwers van de Chicago Blues sound. In 1979 haalde Willie Dixon, John Primer over om te komen meespelen met The Chicago All Stars band, waarmee hij doorheen de USA, Mexico en Europa tourde. Later nam Muddy Waters, John aan als bandleider. Primer bleef bij Waters tot die in 1983 stierf. Daarna ging Primer veertien jaar bij legendarische Magic Slim & The Teardrops aan de slag. Ondertussen is John Primer al lang geen side man meer. Primer heeft ondertussen al meer dan tien solo albums opgenomen. In 2008 richtte hij het onafhankelijk platenlabel 'Blues House Productions' op. De eerste twee albums van Primer op zijn label waren 'All Original' uit 2008 en 'Blues On Solid Ground' uit 2012 en beide albums zijn verscheidene malen genomineerd door de National Blues Foundation en voor de Chicago Blues Balt Awards. Ze wonnen ook de Living Blues Critics Polls. In 2013 en 2014 werd John genomineerd voor een Blues Music Award in de categorie Traditional Blues Male Artist, maar het duurde tot in 2016 tot Primer kreeg wat hij al lang verdiende, namelijk de Award voor Traditional Blues Male Artist Of The Year. In de zomer van 2016 verscheen het album 'That Will Never Do', een live album dat opgenomen werd in mei 2015 in Oostenrijk. Op dat album speelde John Primer met The Real Deal Blues Band en samen met deze band nam Primer ook het album 'The Soul Of A Blues Man', dat in het voorjaar van 2019 verscheen, op. In 2020 maakte Primer samen met Bob Corritore het album 'The Gypsy Woman Told Me' en verleden week verscheen zijn nieuwe album 'Hard Times', met daarop dertien originele, door John Primer geschreven songs.
 
 
 
 
 
 
 
Het album opent met het levendige en vloeiende 'You Got What I Want'. De zevenenzeventigjarige Primer heeft nog niets aan stem kwaliteit ingeboet. Hij beschikt bovendien nog steeds over een stel goede vingers en dat kan je ook meteen horen in zijn fantastisch gitaarspel. Bassist Dave Forte en drummer Lenny Media zorgen voor de lekkere groove. Mondharmonicaspeler Steve Bell, gitarist John Primer en gastpianist Johnny Iguana zorgen met knap en opwindend solowerk voor de instrumentale hoogstandjes. John Primer, Steve Bell en Johnny Iguana blijven met uitstekend solowerk schitteren in de levendige en swingende bluesshuffle 'Don't Wait Too Long'. In de titeltrack 'Hard Times' zingt John Primer hoe erg het is om je job te verliezen. Het is een Delta blues nummer met een hill country vibe. De dwingende en stampende basdrum van Lenny Media en de steeds weerkerende sterke slide riff van John Primer stuwen het nummer vooruit en bepalen de sound van het nummer. Natuurlijk laten bassist Dave Forte, mondharmonicaspeler Steve Bell en vooral pianist Johnny Iguana zich ook hier weer in de positieve zin opmerken. Schitterend nummer.Het blijft bluesy in de emotionele bluesballade 'Blues Blues Blues'. Primer haalt weer fantastisch uit met stekend en bijtend gitaarwerk en Steve Bell en Johnny Iguana leggen weer mooie accenten met hun mondharmonica en piano. 
 
 
 
 
 
 
De Chicago bluesliefhebbers komen andermaal aan hun trekken in het uptempo blues nummer 'I Won't Sweat It', waarin Johnny met beukend pianowerk en Steve Bell met machtig blaas en zuigwerk op de mondharmonica zich in in de spotlights spelen. De bluesshuffle 'Chicago' is een eerbetoon van John Primer aan 'Chicago', de stad waar hij geboren en getogen is en waar hij de liefde voor de bluesmuziek ontdekte. Je hoort dadelijk dat de liefdevolle woorden over Chicago recht uit John zijn hart komen. Ook hier krijgen we weer instrumentale hoogstandjes. Eerst pakt Steve Bell uit met een knappe solo op de mondharmonica, waarna Primer op een fantastische wijze overneemt op de gitaar. Chicago kan zich geen betere ambassadeur bedenken dan John Primer. Dat muziek in het bloed zit van  de familie Primer horen we in de melodieuze slowblues 'Tough Times', waarin de zeventienjarige dochter van John Primer de lead vocals voor haar rekening neemt. Het is de eerste studio opname van Aliya Primer en ze laat meteen een heel goede indruk achter. Ze heeft een goede en aangename stem en ze zingt 'Tough Times' met veel gevoel en emotie. Met een gevoelvolle en fijne snarensolo geeft John Primer 'Tough Times' nog een extra touch. 
 
 
 
 
 
 
We horen een uitbundige John Primer in de stomende bluesshuffle 'All Alone', waarin John zingt over de heimwee naar vrouw en kinderen wanneer een muzikant op tournee is. Primer kruidt het nummer met prachtig vet slidewerk en ook Steve Bell zet weer zijn beste beentje voor. Het tempo gaat weer de hoogte in voor het lekker groovende 'My Sugar Mama'. Zoals op het gehele album zorgen drummer Lenny Media en bassist Dave Forte weer voor de perfecte basis, waarop gitarist John Primer, mondharmonicaspeler Steve Bell en pianist Johnny Iguana zich weer volledig kunnen uitleven en dat levert andermaal schitterend solowerk op. Het blijft swingend in de vloeiende Chicago bluesshuffle ' You Mean So Much To Me'. Steve en Johnny schitteren weer met heerlijk solowerk, maar de real man in the spotlights is toch gitarist John Primer die andermaal fantastisch uithaalt met heel fijn en gevoelvol snarenwerk. 
 
 
 
 
 
 
Een andere parel op dit uitstekende album is de meer dan vijf minuten durende slowblues 'Try To Make You Mine'. Primer begint het nummer met pittig en gevoelvol gitaarwerk. Wanneer hij begint te zingen, legt hij heel zijn hart en ziel in zijn vocale werk. Zoals in elk nummer op het album zijn mondharmonicaspeler Steve Bell en pianist Johnny Iguana weer sterk bezig en geven ze het nummer een extra touch. Nog meer langzame blues met 'Hot Meal', met zijn bijna acht minuten, het langste nummer op het album. Een hongerige John Primer heeft goesting in cornbread, nekbotten en bonen met zwarte ogen. Ook hier is het weer genieten van de mondharmonica en gitaar solo's van Steve Bell en John Primer. Na een goede maaltijd moet er drank zijn en dat weet ook John Primer. Hij sluit het album af met de bluesshuffle 'Whiskey', waarin hij zingt: Ik drink whisky als ik dronken wil worden en ik rook mijn reefer als ik high wil worden. Het is een uitstekend nummer om mee af te sluiten. Primer neemt afscheid met een knipoog, want zijn slotzin is: Let's get to the point, roll me a big, fat joint. Daarna volgt nog een kort lachje en dan zitten de dertien songs van 'Hard Times' er op. 'Hard Times' van John Primer is een meer dan uitstekend Chicago blues album. De leeftijd heeft geen vat op Primer, hij is als goede wijn, die wordt ook beter met de jaren. 'Hard Times' kan ik iedereen aanbevelen. (9/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
01. You Got What I Want
02. Don’t Wait Too Long
03. Hard Times
04. Blues Blues Blues
05. I Won’t Sweat It
06. Chicago
07. Tough Times
08. All Alone
09. My Sugar Mama
10. You Mean So Much To Me
11. Try To Make You Mine
12. Hot Meal 
13. Whiskey
 
 
John Primer – Zang en gitaar
 
The Real Deal Blues Band:
Steve Bell –  Mondharmonica
Lenny Media – Drums
Dave Forte – Bas
 
Special Guests:
Rick Kreher – Ritme gitaar
Johnny Iguana – Piano
Aliya Primer – Zang op  Tough Times