JOHN MCDONOUGH - WE'LL ANSWER THE CALL

Album Review

Album: 
JOHN MCDONOUGH - WE'LL ANSWER THE CALL
Artist: 
John McDonough
Record Label: 
Eigen beheer
Style: 
Folk, Americana, singer/songwriter
Date: 
17/06/2022
Reviewed by: 
Walter Vanheuckelom
JOHN MCDONOUGH - WE'LL ANSWER THE CALL
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
John McDonough is een Amerikaanse singer/songwriter uit Austin, Texas. Johns akoestische gitaarwerk, gepassioneerde zang en persoonlijke teksten resulteren in een modern singer/songwriter/popgeluid dat zelden wordt gehoord. De afgelopen vijfentwintig jaar heeft John in en rond Austin gespeeld en negen albums met originele muziek uitgebracht. Negen jaar geleden besloot hij te stoppen met zijn werk als psychotherapeut om zich volledig op de muziek te storten. In die tijd heeft hij vijf nieuwe CD's geschreven en opgenomen, honderden optredens gespeeld en trad hij als solo artiest op meer dan tien grote muziekfestivals op. Zijn vorige vier releases, 'Dreams and Imagination', 'Surrounding Colors','Can You See Me Now' en 'Second Chances' ontvingen geweldige recensies en airplay in heel Europa en de Verenigde Staten. De vier albums brachten acht opeenvolgende maanden door op de Americana Music Association Record Chart in de Verenigde Staten. 2020 bracht enkele onverwachte veranderingen met zich mee voor John McDonough. Door de pandemie was reizen beperkt en door de lockdown had hij ook geen optredens. John gebruikte de vrijgekomen tijd om aan zijn gitaarvaardigheden te werken en een akoestische cd op te nemen met de naam 'Second Chances'. 'Second Chances' bestaat uit zijn favoriete nummers uit 'Dreams and Imagination' (2014) en 'Surrounding Colors' (2016), en verscheen op 17 maart 2021. Hij besloot ook om naar Chicago te verhuizen om dichter bij zijn familie te zijn en te profiteren van de nieuwe muziekmogelijkheden in het gebied. Op 17 juni 2022 verscheen de nieuwe EP 'We'll Answer The Call', een conceptalbum dat vijf nummers originele, door Jon McDonough geschreven nummers bevat. Ze vertellen het waargebeurde verhaal van Joe Rantz en het Washington Husky roeiteam dat in 1936 deelnam aan de Olympische Spelen van Berlijn.
 
 
 
 
 
 
Ik had nog nooit van Joe Rantz gehoord en op een paar uitzonderingen na de meesten onder ons ook niet, denk ik. Over zijn levensverhaal verscheen al het boek 'The Boys In The Boat', men is bezig met een film over Joe Rantz met George Clooney als regisseur en er is de prachtige EP 'We'll Answer The Call' van John McDonough. Voor we de EP toelichten wil ik eerst in het kort het levensverhaal van Joe Rantz schetsen. Joe werd in 1914 geboren in Spokane, Washington. Zijn moeder overleed aan keelkanker toen Joe nog maar vier jaar oud was. Zijn vader Harry Rantz hertrouwde in 1921 maar Joe had geen goede band met zijn stiefmoeder, die moeite had om Joe en haar vier jongere natuurlijke kinderen op te voeden. Joe kende een zwaar leven als tiener. Vanaf zijn vijftiende ging Joe alleen wonen in een half afgebouwde hut in het bos terwijl hij naar middelbare school ging. Hij werd toegelaten tot de Universiteit van Washington, waar hij een graad behaalde in chemische technologie. Joe Rantz maakte in 1936 deel uit van het achtkoppige roeiteam van de  University Of Washington dat op de Olympische in Berlijn een gouden medaille won. Joe en zijn zeven andere bootgenoten werden, na een regelrechte stunt, opgenomen in de National Rowing Hall of Fame van de VS.
 
 
 
 
 
Het album opent met het prachtige, akoestische folknummer 'Shooting Stars', waarin John zingt over de angsten, problemen en de druk van de vijftienjarige Joe Rantz. Kris Farrow en Jon McDonough schitteren met hun knap vingerwerk op de akoestische gitaar en toetsenist Cody Gramling zorgt voor wat hoop met zijn mooie piano loopjes. John zingt het nummer met veel overtuiging en hij krijgt daarbij hulp van backing zangeres Cody Rathmell. Het meer vloeiende liefdeslied 'Love You Just For You' is een eerbetoon van Joe aan zijn toekomstige vrouw. Ook hier is het weer genieten van de mooie stemmen van McDonough en Cody Rathmell. Instrumentaal krijgen we weer prachtige akoestisch gitaarspel. Drummer Kevin Butler en bassist Steve Bernal zorgen voor de heerlijke groove en pianist Cole Gramling is weer uitstekend aanwezig. 'Among The Stars' begint met wondermooi akoestisch gitaarspel. Even later volgt de stem van John McDonough en nog wat later valt de gehele band in. Cole Gramling heeft de piano ingewisseld voor het orgel, waarmee hij het nummer een extra touch geeft. Naar het einde toe schittert Kris Farrow met een wondermooie gitaarsolo.
 
 
 
 
 
Het meerstemmige titelnummer 'We'll Answer The Call', waarin McDonough de winst van Rantz en zijn team op de Olympische Spelen van 1936 beschrijft, is het boeiendste en beste nummer op deze erg knappe EP. Het begint met de akoestische gitaar van John McDonough. Daarna volgen de stem van John en de piano van Cole Gramling. Van zodra drummer Kevin Butler en bassist Steve Bernal er zich gaan mee bemoeien gaat het tempo de hoogte in en krijgen we een vloeiend rock/Americana nummer. Naar het einde toe tovert Kris Farrow nog een prachtige snarensolo uit zijn sixstring. Top nummer. Zonder het specifiek bij naam te noemen stelt John McDonough in 'We'll Answer The Call' subtiel het naziregime aan de kaak. Het album wordt afgesloten met de rustigere en ingetogen folkballade 'Point Me East', dat John McDonough op een weergaloos mooie wijze zingt. In dit afsluitende nummer geeft John McDonough een melancholische terugblik op het leven van Joe Rantz en de vermaarde boot Husky Clipper waarmee Joe en zijn team in 1936 in Berlijn de gouden medaille wonnen. Instrumentaal is het genieten van het prachtige vioolspel van Niamh Fahy, het akoestische gitaarwerk van McDonough en Kris Farrow en het mooie pianospel van Cole Gramling. (8/10)
 
 
 
 
 
Walter Vanheuckelom
 
 
 
 
01. Shooting star
02. Love you just for you
03. Among the stars
04. We’ll answer the call
05. Point me east
 
 
John McDonough – zang en akoestische gitaar
Kris Farrow – akoestische gitaar, elektrische gitaar
Cole Gramling – piano en orgel
Kevin Butler – drums en percussie
Steve Bernal – bas en cello
Cody Rathmell – backing vocals
Niamh Fahy – viool